Şimdi haberde de birlik zamanı

Gazeteci Dostlarım ve Yol Arkadaşlarımla 24 Temmuz Basın Bayramı’nı kutladık.

Tarih: 25.07.2024 11:18 7016
Şimdi haberde de birlik zamanı

Benimde kurucularından olduğum, Bodrum Gazeteciler Cemiyeti(BGC) üye arkadaşlarımla, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı dolayısıyla bir araya geldik.

Etkinlikte, Bodrum Gazeteciler Cemiyeti yönetim kurulu ve üyeleri, cemiyetin geleceği ve basın mensuplarının karşılaştığı zorluklar üzerine konuşmalar yaptık.

Biz gazeteciler için, yoğun çalışma temposunun ardından bu tür etkinlikler aslında moral ve motivasyon açısından önemli.

Bitez’de bulunan Bodrum Van Kahvaltısı Laungede gerçekleştirilen buluşmamız, samimi bir atmosferde geçti.

Öncelikle bizi misafir eden Van Kahvaltı Salonu işletmecisi Fatih Sarp’a arkadaşlarım ve kendim adına da çok teşekkür ediyorum.Bizlerle yakından ilgilendiği gibi,yine Bodrum Gazeteciler Cemiyeti kurucu üyesi ve gazetemiz Çökertme’nin yönetim kurulu başkanı olan eşim Miyase Karlıova ile birlikte bir çok fotoğraf çektirdi. Artık Ulusal ünlülerin arasında, Bodrumlu doğayen kadın gazeteci ve Bodrum ünlüsü olarak Miyase Karlıova’nında resmi yer alîyor. Gittiğiniz de lütfen bakınız.Sarp beye bize verdiği değerden dolayı bir kez daha teşekkürler...

Konuşmalar...konuşmalar...
Bodrum Gazeteciler Cemiyeti Başkanımız Eren Ayhan,

 Basında sansürün kaldırılışının 112. yıldönümünde; hayatını kaybeden tüm basın mensuplarını saygı ve rahmetle anarak, “Bugün, Türk basın tarihinin en önemli dönüm noktalarından biri olan 24 Temmuz Basın Bayramı’nı kutlamaktayız. 24 Temmuz 1908’de, İkinci Meşrutiyet’in ilanıyla birlikte sansürün kaldırılması, basın özgürlüğünün önündeki en büyük engellerden birinin ortadan kalktığı tarihi bir gün olarak anılmaktadır. 
Bu özel gün, demokrasinin ve özgürlüklerin teminatı olan bağımsız ve tarafsız basının değerini bir kez daha hatırlatmaktadır. Basın, toplumun sesi olup doğru bilgilendirme ve kamuoyu oluşturma görevini yerine getirirken, sansürün kaldırılması bu misyonun en etkin şekilde icra edilmesine imkan tanımıştır. Basın mensuplarının özgürce çalışabildiği, gerçekleri korkusuzca dile getirebildiği bir ortam oluşturmak, demokratik bir toplumun olmazsa olmazıdır. Bu vesileyle, tüm gazetecilere, medya çalışanlarına ve basın mensuplarına, özgür ve bağımsız basın mücadelesinde verdikleri emek için teşekkür ediyor, onların her zaman yanlarında olduğumuzu bir kez daha ifade etmek istiyoruz. Hepinize katılımınız için teşekkür ederim. Birlikte, daha özgür ve adil bir medya ortamı oluşturacağımıza inanıyorum” dedi.

Ve biz deneyimli Duayen gazetecilerin de söyleyecek sözü vardı..
.
BGC üyesi Bodrum ve Muğlanın deneyimli îlk kadın gazetecisi BGC’nin yönetim kurulu Miyase Karlıova üyesi:

 Öncelikle tüm Basın Mensubu ve özellikle kadın gazeteci meslektaşlarımın Basın Bayramı’nı kutluyorum.Bu sene yaşanan ekonomik sorunlar ve tasarruf tedbirleri gibi uygulamalar biz günlük baskı yapan basın kuruluşlarını kapanmanın eşiğine getirmiştir. 13 Mayıs 2024 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanlığınca açıklanan “Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi” kapsamında uygulamaya konulan kısıtlamalarla tamamen yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldık.

Ülkemizde yaşanan yüksek enflasyon nedeniyle, diğer sektörlerde olduğu gibi; gelişmiş demokratik sistemin vazgeçilmez unsuru olan basın sektöründe de tarihin en zor ekonomik krizlerinden birisi yaşanmaktayız. Özellikle yerel gazeteler olarak yaşam savaşı vermekteyiz. 
Pandemiden bu yana ekonomik darboğaz içindeki yerel basınımız, 13 Mayıs 2024 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanlığınca açıklanan “Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi” kapsamında uygulamaya konulan kısıtlamalarla tamamen yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır.

Bilindiği gibi yerel basın olarak tek gelirimiz, abone satışları, reklamlar ve Basın İlan Kurumu aracılığıyla alınan resmi ilanlardır. Ancak “Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi” kapsamında getirilen kısıtlamalarla bu gelirlerierimizde önemli oranlarda azalma yaşanacaktır.

Örneğin; Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’nde yer alan “Basın ve yayın organlarına ilan ve reklam verilmeyecek, kamu kurum ve kuruluşlarınca hiçbir şekilde günlük gazete alımı yapılmayacak, görev alanı ile ilgili olmayan yayınlara abone olunmayacak” düzenlemeleri biz yerel basının adeta can suyunu kesecek uygulamalardır. 
Diğer yaşanan ekonomik sorunlara göz attığımızda; Gazete maliyetlerini oluşturan kâğıt, kalıp ve mürekkep başta olmak üzere tüm malzemelerin döviz cinsinden fiyatları artmış, medya kuruluşlarının girdileri Dolar bazında yüzde 50’ye varan oranlarda yükselmiş, genel giderlerdeki ve asgari ücretteki artışın da etkisiyle bizim gibi yüzlerce yerel medya kuruluşu kapanma noktasına gelmiştir.

Demokrasilerin gelişimine katkıda bulunan ve halkın özgür haber alma hakkı doğrultusunda kamusal görev üstlenen yerel basının yaşatılması için; Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’ndeki olumsuz uygulamaların iptal edilmesini bekliyoruz.

Buna rağmen kendi aramızdaki birlikteliği çok önemsiyorum.Ancak bu şekilde onurlu duruşumuzla bu günleri atlatabileceğimizi düşünüyorum.

Deneyimli gazeteci Zeki Özkeskin’de,

 “Basından sansürün kaldırılmasının ötesinde bizlerin günümüz şartlarına uyabilmek için birbirimizle olan ilişkilerimizin özenli, saygılı, dayanışma içerisinde olması gerekiyor. Biz bunu başardığımız zaman da bazı özgürlüklerimizi daha da arttıracağız. Bu arada cezaevinde olan basın mensubu arkadaşlarımızı da anmadan geçemeyeceğiz. Onlara yapılan baskıları da kınıyorum” dedi.

Ve ben BCG Kurucu üyesi ve çökertme Gazetesi yazı işleri müdürü Serdar Karlıova olarak şöyle konuştum

:”Söz konusu Bodrum’sa gerisi teferruat arkadaşlar” Kısa ve öz olararak: Bugünlerde Bodrum adına masa başı olarak, ya da mesnetli yapılan kötüleyici haberlerin muhatabı Bodrumlu basın mensupları olarak biziz.

Bizlere çok büyük sorumluluk düşüyor. 
Böylesi kara propaganda haberlerine karşı bizler dernek olarak Bodrum özelinde birleşerek doğru ve Bodrum’dan yana haberlerle kendimizi ve cennet Bodrum’umuzu savunalım, koruyalım. Şimdi haber de de birlik zamanı. 
Van Kahvaltı Salonu işletmecisi Fatih Sarp ise basın mensuplarını ağırlamaktan dolayı çok mutlu olduklarını ifade ederek “Sizi ağırlamak bizim için bir şereftir. Basınımız özgür olursa ülkemiz de özgür olur diye düşünüyorum. Bodrumumuz özgür olur diye düşünüyorum” diye konuştu.