Whatsapp Ihbar

“BODRUM’A DEVRİM ERBİL MÜZESİ YAKIŞIR”

“TİTANİC LUXURY COLLECTION BODRUM” Golden Globe’ u Amerika’nın dışında ilk kez Bodrum’da gerçekleştirme başarısının ardından, geçtiğimiz hafta sonu yine dünya çapındaki bir organizsyona ev sahipliği yaptı.

BODRUM HABERLERİ 15.09.2024 22:54:00 38121 0
“BODRUM’A DEVRİM ERBİL MÜZESİ YAKIŞIR”

“TİTANİC LUXURY COLLECTION BODRUM” Golden Globe’ u Amerika’nın dışında ilk kez Bodrum’da gerçekleştirme başarısının ardından, geçtiğimiz hafta sonu yine dünya çapındaki bir organizsyona ev sahipliği yaptı. Artık tüm okurlarım biliyor. (Geri bildirimlerdeki gelen yorumlardan bende biliyorum…) “Titanic Luxury Collection Bodrum”’un lideri Mert Aygün başta olmak üzere Aygün ailesinin dünya çapındaki başarıları ile bir Türk gazeteci olarak ne kadar gururlandığımı...


Golden Globe’da benim de hayran olduğum ünlü organizatör Barbaros Tapan ve Gain’le iş birliği yapılmış, dünyaca ünlü “Temel İçgüdü” filmi başta olmak üzere birçok başarılı yapıma imza atan, botokssuz, dolgusuz natürel güzel ki bence; “dünya güzellik divalarından” Sharon Stone’a “Golden Globe İkon Ödülü” verilmişti.
Bir ay sonra Mert Aygün ve “Titanic Luxury Collection Bodrum” yine aynı yolda ilerleyip dünya çapında bir başka organizasyonla sa-natseverleri bir araya getirdi. Ve yine yeniden satın kalbi Bodrum ve “Titanic Luxury Collection Bodrum”da attı. 


Evet sevgili okur senaryo yine aynı; bu kez Gain yerine tamamen dünya standartlarında olan “Maji Art Gallery Bodrum”var, Barbaros Tapan yerine bence onun iş kadını versiyonu, organizatör gurusu, iş insanı ve Maji Art Ga-llery kurucusu Gaye Donay, Hollywood film starı yerine, Dünya resim sanatının Türk Starı Devrim Erbil ve en az Golden Globe ikon ödülü kadar kıymetli olan; Yaşayan efsaneye Çiğdem Sabancı, Prof.Dr.Uğur Batı ve Maji Art Ga-llery Bodrum kurucusu Gaye Donay işbirliği ile hazırlanan (ben bu üçlüye “sanat neferleri üçgeni” diyorum) ve Maji Art Gallery etiketiile yayımlanan Devrim Erbil’in tüm hayatının yer aldığı Türkçe- İngilizce “Yatay Derinlik” başyapıtı.

Belki bugün okura kağıda basılı bir eser gibi görünse de aslında Türk sanat tarihine ve gelecekteki yeni nesil sanatçıların ilerlemesine ışık olarak atılmış çok öemli bir imza. Kitapta da yazılan gibi…Tarihe bırakılan bir iz, bir eser.
Lansman gecesinde beyaz kıyafeti ile bir kuğuyu andıran Emel Elif Büber Topcuoğlu’nun üst düzey zevki ile hazırlanmış yine muhteşem bir “Titanic Luxury Collection Bodrum” klasiği kokteyl ve tabii ki olmazsa olmaz; misafirlerin kendilerini ayrıcalıklı hissettiği kırmızı halı…
“Yatay Derinlik” sanat kitabının lansman gecesi oldukça kalabalıktı. Sanat, sosyete ve iş dünyasından birçok konuk vardı. Konuşmalar yapıldı. Ardından kitap imzaları Devrim Erbil’in oğlunun resimlerinin bulunduğu girişteki galeride gerçekleşti. Haftalarca uğraşarak yazdığı kitabını imzalayan Prof. Dr Uğur Batı’nın ise oldukça heyecanlı ve Türk sanat tarihine bir imza daha atmanın gururu ile ol-dukça mutlu olduğu gözlerden kaçmadı.
Bu arada benim görüştüğüm tüm konukların Devrim Erbil’in Bodrum’da temelli kalmasına ilişkin beklentileri üzerine, aklıma neden bir Van Gogh müzesi gibi Bodrum’da  da bir Devrim Erbil müzesi olmasın fikri geldi. (Belki de İstanbul Düşünce ve Eğitim Derneği başkanı Gaye Donay’ın etki alanında olduğum için düşüncelerim böyle hızlı dansetmiştir…)


İlk olarak Prof.Dr. Uğur Batı’ya konuyu açtım.” Mükemmel olur” Serdar demesinin ardından “aslında böyle bir girişimde var galiba ama konuyu tam bilmiyorum. Devrim Hocanın oğlu ile konuşabilirsiniz” dedi. Tabii hemen sonraki durağım Evrim Erbil oldu. Evrim’in bana verdiği ropörtajda; “Bir kaç senedir Bodrum’da müze fikri üzerine çalıştıklarını hem kendinin, hem Devrim Erbil’in çok büyük hayali olduğunu söyledi  Ortakent’te kendilerine ait arazileri hazırmış. Çok vizyoner bir mimara projelerini çizdirdiklerini ve inşaat maliyetini kendilerinin karşılayacağını anlattı…Hatta yarın sevgili Bodrum Belediye Başkanı’mız Tamer Mandalinci ile bu konuyu konuşmak üzere randevuları bile varmış.


İşte bugün ki köşe yazımın sebebi: “BODRUM’A DEVRİM ERBİL MÜZESİ YAKIŞIR”
Tamer Başkanım meclis üyesi olduğu dönemde ikimizde Pedasa Lions Kulübü’nün kurucu üyesi olarak görev almıştık. Toplantılarımızda bir çok sanatsal faaliyet gündeme gelmiş ve hepsinde de gönüllü, destekleyici ve hep sanata EVET tavrındaydı… doğrusu umutlandım. Tamer Başkan’ın yasal sınırlar dahilinde olumlu ve destekleyici bakacağına inanıyorum. Bu yüzden de görüşme öncesi benim ve sanat camiasının fikirlerini Tamer Başkan’ın bilmesini istedim ve bir kampanya başlattım. Sizlerde tarafsanız bu yazıyı tüm tanıdıklarınıza ulaştırabilirsiniz. 


“BODRUM’A DEVRİM ERBİL MÜZESİ YAKIŞIR”
Öyleyse  yaşayan efsane Devrim Erbil’in en büyük hayali olan ve Ortakent’teki kendi arazisine yaptırmak istediği “Devrim Erbil Bodrum Müzesi” için “Yatay Derinlik” kitap lansmanına katılan sanatçılardan bazıları ne diyor bakalım…
“Yatay Derinlik” lansmana katılan sanatçılar kampanyaya büyük destek verirken; “Bodrum’a Devrim Erbil Müzesi yakışır” kampanyasının ilk destekçisi Usta oyuncu Tamer Levent oldu. Levent: “Devrim Erbil Türk resim sanatına damga vurmuş bir sanatçımızdır. Türkiye’nin ilk 10 ressamından biridir. Dünya çapında eserleri kolleksiyonerler tarafından paylaşılamıyor. Böyle değerli bir sanatçımızın müzesinin Dünya’nın turizm başkenti, cennet Bodrum’umuza kazandırılmasını gönülden dilerim. Bu eser Bodrum’un bir ikonu haline gelerek, sanatla anılan ilçemizi daha da taçlandırır” dedi. 


Zaten yıllardır koleksiyonerlerden topladığım ve İstanbul’daki çoğu eserimi Bodrum’a taşıdım diyen Devrim Erbil ise: “Bu müze benim en büyük hayalim. Artık bundan sonra Bodrum’daki müzemde yaşamımı sürdürerek hem Bodrum’a, hem de sanat dünyası ve gençlere “Resimlerime bakarken 10 saniyelikte olsa mutluluk olmalarını” istiyorum.Müskebideki 5,5 dönümlük arazimin 2 dönümünü müzeye ayırdım. İngiltere’deki önemli bir konsorsiyum projemizi görerek önümüzdeki 5 sene dünyadaki önemli müzeler arasına soktu. 20 ülke basınında Bodrum’da müze açmam haber oldu.Yaşarken açılan müzemi görmek ve Bodrum’a adım kalsın istiyorum. Umarım uzun zamandır Bodrum Belediye’mizle sürdürdüğümüz  görüşmeler salı günü olumlu sonuçlanır ve tamamı ile kendi imkanlarımla inşaatını yapacağım bu müzeyi Bodrum’a kazandırabilirim. İnanıyorum ki bu müzem kalıcı bir eserim olarak ve benden sonrada gelecek nesillere Bodrum’dan mutluluk yayacaktır…”diye konuştu.


“Bodrum’a Devrim Erbil Müzesi yakışır” Kampanyasına destek veren ünlü sunucu Seray Sever’de “Devrim Erbil Bodrum Müzesi” Bodrum’dan Dünya sanatına çok büyük ve anlamlı bir hediye olacaktır. Söz konusu Devrim hoca olunca ben orada saygı duruşundayım. Çünkü ortada çok büyük bir emek ve yıllar var. Sanata adanmış bir ömür var dedi. 


Sanat tarihine adını altın harflerle yazdıran bu benzersiz serginin yankıları sürerken, Erbil’le daha önce iki kitap çalışması yapan Prof. Dr. Uğur Batı bu kez ‘‘Yatay Derinlik’’ sergisini aynı adla kitaba dönüşerek kalemini ve yüreğini konuşturarak; sanat dünyasına ölümsüz bir eser armağan ettiler... “Yatay Derinlik” kitabı, usta sanatçının tüm dönemlerine ait eserlerini bir araya getirdi. Aynı zamanda MAJİ Art Gallery Bodrum da gerçekleştirilen “Yatay Derinlik” sergisinin de küratörlüğünü yapan Prof. Dr. Uğur Batı ise: “Türkiye’nin ikon ressamlarından Devrim Erbil’in sanatını derinlemesine inceleyen bir koleksiyon kitabı olduğunu belirterek, Erbil’in yağlı boya tablolarının yanı sıra, marküteri, batik, halı, vitray gibi farklı malzeme ve üsluplarda ürettiği eserler, gösterge bilimsel ve retorik açıdan yorumlanarak ele alınmıştır. Kitap, Erbil’in sanatındaki dikey ve yatay derinlik kavramlarını inceleyerek, onun dünya sanatındaki özgün konumunu ve eser-lerinin benzersizliğini vurguluyor. Bu anlamda, Devrim Erbil “Yatay Derinlik” kitabı, Türkiye’de yazılmış en özel sanat kitaplarından biri olarak öne çıkmaktadır” dedi. 


Devrim Erbil’in Sanatına Derinlemesine Bir Bakış
Kitapta, sanatçının farklı dönemlerde ortaya koyduğu eserlerin yanı sıra, bu eserlerde kullanmış olduğu tüm uygulama teknikleri de kapsamlı bir biçimde inceleniyor. Bu eser, yalnızca Erbil’in sanatını daha iyi anlamak isteyenler için değil, aynı zamanda Türk sanat tarihi için de büyük bir değer taşıyor. Kitap, Türk sanat tarihine önemli bir katkı sunmanın yanı sıra, Erbil’in zamanın ötesine geçen eserlerini de sanatseverlerle buluşturdu.
“Bodrum’a Devrim Erbil yakışır” diyerek zaten yıllardır efsane sanatçı Devrim Erbil’le işbirliği yaparak bir çok önemli sanat olayına imza atan MAJİ Art Gallery Bodrum kurucusu iş insanı Gaye Donay’da “MAJİ Art Gallery Bodrum” olarak ekibim ve şahsım her zaman Devrim hocamın yanındayız. Dile kolay 60 yıldır sanat dünyasında birçok ilke imza atmış bir sanatçı. Hep ilk günkü çocuksu heyecanını koruyor…Ben en yakın tanıklarındanım. Ayrıca çok takdir ettiğim insanca bir yönü de gençlerimize dokunarak geleceğe imza atmak istemesi. Çünkü Türk sanatını yaşatacak onu sevmiş, özümsemiş gelecek nesillerimizdir. Bu benim için paha biçilmez. Ve Devrim hocanın dediği gibi sanat beyni çok önemli; toplumumuzda o bölümleri ne kadar çok aktive edersek daha mutlu olacağımıza inanıyorum. MAJİ Art Gallery Bodrum olarak “Yatay derinlik” sergisi ve kitabı ile ilklere imza attık. Umarım en kısa zamanda da Devrim Erbil’in ve inanıyorum ki tüm sanatseverlerin de arzusu olan “Bodrum’a Devrim Erbil Müzesi” en kısa sürede hayata geçer ve bizde MAJİ Art Gallery Bodrum olarak müzede yerimizi alır ve açışını gerçekleştirme onurunu yaşarız.


SANATIN VE KÜLTÜRÜN KALBİ BODRUM’DA ATTI…
İş insanı ve MAJİ Art Gallery Bodrum’un kurucusu Gaye Donay, sanatın ve sanatçının kitaplar aracılığıyla ölümsüzleştiğini vurgularken, Türk Çağdaş Resim sanatının yaşayan efsanesi Devrim Erbil’in tüm dönemlerinden eserlerini bir araya getiren ‘‘Yatay Derinlik’’ sergisi, geçtiğimiz aylarda Titanic Luxury Collection Bodrum’da yer alan MAJİ Art Gallery bodrum’da sa-natseverlerle buluşmuş ve çok büyük bir ilgi görmüştü. 
“Yatay Derinlik” kitabı, sanatseverler ve koleksiyonerler için büyük bir hazine niteliği taşıyor. Devrim Erbil’in sanatsal yolculuğuna tanıklık etmek ve onun eşsiz eserlerini yakından incelemek isteyenler için kaçırılmayacak bir fırsat sunan bu lansmanda, Erbil’in eserlerini ve sanatsal süreçlerini derinlemesine keşfetmek isteyen sanatseverler için özel söyleşiler ve imza günü de düzenlenecek.


Çağdaş Bodrum Spor, İlk Maçında Ankaragücü’nü Mağlup Etti!
Tiyatrolu günler 1 Ekim’de başlıyor
Hayırsever Özkan’dan Bodrum’a 3’üncü okul
Kütüphanelee yoğun ilgi
“Moto fest Selim’e ve Bodrum’a çok yakıştı”
Yat yarışlarında dereceye girenler ödüllerini aldı
‘Güçlü Muğla’ için Büyükşehir ilçe ayrımı kaldırılıyor
‘Her Kapıda Bir Fidan’ projesi
“BODRUM’A DEVRİM ERBİL MÜZESİ YAKIŞIR”
MAJI ART GALLERY BODRUM'DAN "YATAY DERİNLİK"
Polat: “Transferde sürprizler olabilir”
Bodrum FK’dan savunmaya Ajeti takviyesi
400 bin lira dolandırıp kayıplara karıştılar
DEVRİM ERBİL’İN SANAT MİRASI TİTANIC LUXURY COLLECTION BODRUM'DA
Çöp kamyonunun altında can verdi