EMRAH YILMAZ ÇAVUŞOĞLU


BU, BİZİM HAYATIMIZ

Yeni okuyup bitirdiğim kitabın adıdır; ?´Bu, Bizim Hayatımız.?


Refik Halid Karay´ın bu eserini çok büyük bir keyif alarak okudum. 1900 -1940lı yıllarda Boğaziçinde bir yalıda geçen hikayenin baş kahramanı Mazlum Sami karakteri, okuyucuyu ilk sayfadan itibaren etkileyerek romanı sürüklüyor ve okunur olmasını sağlıyor. Refik Halid Karay´ın şimdiye kadar hiç bir eserini okumamıştım. İsmini ve eserlerinin bir kısmının adını okul dönemlerinden bilsem de, şimdiye kadar kitaplarını okumamış olmam, bu romanını okuduktan sonra geçte olsa geçen yılların yakınmasıyla okuma mutluluğuna eriştim. Bugüne kadar nasıl da keşfetmediğimin pişmanlığına vardım desem yeridir. Bundan beş sene öncesinde atv de yazarın  ?Bugünün Saraylısı? adlı eserinden uyarlanan dizinin birkaç bölümünü izlemiştim. Hatıramda kaldığı kadarıyla dizi yayından kaldırılmıştı. Selçuk Yöntem ve Nazan Kesal´ın başrolünü paylaştıkları bu dizi reyting kurbanı olmuştu galiba?

Bu, Bizim Hayatımız, Osmanlı Devleti´nin son zamanlarında, Mısır kapı kethüdası (Devlet işlerine bakan görevli)  şair Hayret Efendi´nin torunu olan Mazlum Sami´nin gençlik yıllarında, konak hizmetlilerinden Hüsniye ile yaşadığı aşkı ve yıllar sonra tekrar bu aşkın peşine düşmesini konu alıyor. Refik Halid Karay, okuyucuyu romana dahil etmeyi başarmış.

İstanbul´un günümüzde kaybolmuş konak hayatını, aşkı, pişmanlığı, yalnızlığı ve özlemi en yoğun biçimde yaşattığı içinde o dönemi daha iyi anlatıyor. Şemsi adlı emlak komisyoncusu vasıtasıyla Hüsniye´sine ve torununa ulaşsa da sonuç hüsranla bitiyor. Çok etkileyici bir roman. İnkilap Kitabevi basımı olan bu eseri mutlaka okuyun. Okudukça eminim, kendinizden bir parça bulacaksınız. Roman okumak faydalıdır? İyi okumalar efendim?.