Yunan Bakana Kardak´ta soğuk duş

Türk askeri Yunan Bakanı Kardak´a yaklaştırmadı

Tarih: 01.01.0001 00:00 189
Yunan Bakana Kardak´ta soğuk duş

Muğla´nın Bodrum ilçesi açıklarında bulunan Kardak kayalıklarına çelenk atmak üzere Yunan hücumbot ile gelen Yunanistan Savunma Bakanı, Türk sahil güvenlik ekipleri tarafından bölgeye yaklaştırılmadı. Türk askerinin ikazı üzerine Yunanistan heyeti bölgeyi terk etti.
Bodrum´a bağlı Gümüşlük Mahallesi´ne 3.5 mil uzaklıktaki Kardak kayalıklarında bekleyen 6 sahil güvenlik botu, 2 savaş gemisi ve havadan 2 sahil güvenlik helikopteri sabah saatlerinde hücum botu ile kayalıklara gelerek çelenk bırakmak isteyen Yunan heyetini bölgeye yaklaştırmadı. Aralarında Yunan Savunma Bakanının da olduğu heyet Türk askerinin ikazı üzerine bölgeden uzaklaştı.
Kardak krizinin 22´nci yıldönümünde deniz kuvvetleri ve sahil güvenlik komutanlıklarında alarm seviyesine geçildi. Güvenlik önlemlerini üst düzeye çıkaran Türk askeri karasularımızda kuş uçurtmadı. Yunan sahil güvenlik botu ve 1 Yunan savaş botunun ise kendi karasularında beklediği görüldü.

Kardak krizi nasıl çıkmıştı?
Kardak krizi, Ocak 1996´da Yunanistan ile Türkiye arasında Figen Akat adlı Türk bandıralı bir geminin 25 Aralık 1995 tarihinde Bodrum açıklarında bulunan Kardak kayalıklarında karaya oturması sonucu Türk ve Yunan kurtarma ekipleri arasında anlaşmazlık çıkınca patlayan krizdir. İki ülkeyi savaşın eşiğine getiren olayın üzerinden 22 yıl geçmiştir.