Türkiye’nin 80 İline Yerel Tohum Muğla’dan

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı yerel tohum dağıtımı Türkiye’nin 80 iline ulaştı.

Tarih: 20.02.2020 09:33 401
Türkiye’nin 80 İline Yerel Tohum Muğla’dan

“Yerel Tohum Ulusal Güç” sloganı ile Türkiye’nin en kapsamlı Yerel Tohum Merkezi’ni Muğla’da kuran Büyükşehir Belediyesi ürettiği tohum dağıtımında Türkiye’nin 80 iline ulaştı. İnternet adresi ve Yerel Tohum Merkezi’ne 4700 talep geldi. 23 bin 500 paket, 3 Milyon 525 bin adet yerel tohum dağıtımı gerçekleştiren Muğla Büyükşehir Belediyesi gösterilen yoğun ilgi nedeniyle tohum talebine yetişememe durumu ile karşı karşıya kaldı.

Türkiye’nin 80 ilinden gelen taleplere ve yerel tohuma olan ilgiye teşekkür eden Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Osman Gürün 2021 yılında daha fazla sayıda yerel tohum üreterek talebi karşılamaya çalışacaklarının müjdesini verdi.

Türkiye genelinde 65, Muğla ili özelinde 85 çeşit yerel tohumun vatandaşlara ulaştırıldığı, tohumculuk kanunu gereği her aileye ihtiyaç miktarı kadar tohum verildiği Yerel tohum dağıtımında geçen yıla göre başvurularda artış oldu. 2019 yılında 450 olan başvuru sayısı 2020 yılında 4700 rakamına ulaştı.

Başkan Gürün; “Yerel Tohumlarımıza gösterilen yoğun ilgiye çok teşekkür ediyorum”

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk’ün “Milli ekonominin temeli tarımdır” öngörüsünden çıktıkları yolda üreten bir ülke hayal ettiklerini söyleyen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Osman Gürün kurdukları Türkiye’nin en kapsamlı yerel tohum merkezi ve yerel tohumlara gösterilen ilgiyle bu hayale hizmet ettikleri için mutlu olduklarını belirtti.

Başkan Gürün; “2016’da 29 Ekim’de Cumhuriyeti’mizin 93.yaşında Muğlamızda yerel tohum merkezimizi açtık. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk’ün aydınlattığı yolda bir hayalimizi gerçekleştirmek için önemli bir adım attık. Geçen süre içinde Türkiye’nin en kapsamlı yerel tohum merkezi 821 Ata tohumuna ev sahipliği yapmaya başladı. Ürettiğimiz ata tohumlarımızı internet üzerinden talep eden yurttaşlarımıza ulaştırmaya başladık. Türkiye’nin 80 ilinden gelen talep hem bizleri mutlu etti hem de gururlandırdı. 80 ile 23 bin 500 paket, 3 Milyon 525 bin adet, maddi değeri 2 buçuk milyon TL olan yerel tohumumuzu yurttaşlarımıza ulaştırdık. Yerel tohumuna sahip çıkan, üretim kervanına katılan üreticilerimize teşekkür ediyorum. Yerel tohumun önemi anlaşıldı ve yurttaşlarımız tarafından sahiplenildi. Yoğun talep nedeniyle bundan sonraki yerel tohum taleplerini karşılayamama ile karşı karşıyayız. Önümüzdeki yıl daha fazla yerel tohum üretimi ile yurttaşlarımızın taleplerine ulaşmayı amaçlıyoruz.” dedi.

Başkan Gürün; “Atatürk’ün tarımda gerçekleştirdiği devrimler gibi üreten, üreticisine destek veren anlayışa dönmek için çalışmaya, projeler üretmeye devam edeceğiz.”

Türkiye’nin üreten, kendi kendine yeten, halkını doyuran, ithal etmeyen, üreticisine destek olan bir anlayışa dönmesi gerektiğini söyleyen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Osman Gürün Büyükşehir ailesi olarak tarımda, yerel tohumdaki bilgi, birikimlerini diğer belediyelerle paylaşarak üretim zincirine katkı verdiklerini belirtti. Başkan Gürün; “Yerel Tohum Ulusal Güç sloganı ile başlattığımız Ata tohumlarımıza sahip çıkma projesi ülkemizde de büyük ilgi uyandırdı. Birçok farklı ilden yerel tohum talebi yanında belediyelerimiz kentlerine yerel tohum merkezi kurmak için tesisimizi incelemeye geldi. Eskişehir Büyükşehir, Denizli Honaz, Çanakkale Gökçeada ve Bodrum Belediye’miz bilgilerimizi, birikimlerimizi paylaştık. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk’ün “Milli ekonominin temeli tarımdır” öngörüsünde ve tarımda gerçekleştirdiği devrimler gibi üreten, üreticisine destek veren anlayışa dönmek için çalışmaya, projeler üretmeye devam edeceğiz.” dedi.