TÜRKİYE´NİN İLK YARI DENİZALTI TEKNESİ SUYA İNDİRİLDİ

Marmaris ilçesinde bir balıkçı tarafından tasarlanan ve Türk yapımı olan, müşterilerine hem mavi tur hem de su altı safarisi keyfi yaşatan Türkiye´nin faydalı model patentine aday deniz aracı turistlerden yoğun ilgi gördü. Tekne mavi tur hizmetinin dışınd

Tarih: 01.01.0001 00:00 312
TÜRKİYE´NİN İLK YARI DENİZALTI TEKNESİ SUYA İNDİRİLDİ

Marmaris ilçesinde bir balıkçı tarafından tasarlanan ve Türk yapımı olan, müşterilerine hem mavi tur hem de su altı safarisi keyfi yaşatan Türkiye´nin faydalı model patentine aday deniz aracı turistlerden yoğun ilgi gördü. Tekne mavi tur hizmetinin dışında deniz dibi temizliği de yaparak çevreye faydalı olacak.

Marmaris´te yaşayan ve 30 yıldır dalgıçlık yapan Yusuf Dirmil, 2015 yılında yıllarca denizin altını göremeyen insanlar için hayal ettiği tekneyi yapmaya karar verdi. Yalova´da Türkoğlu tersanesinin mühendisleri ile görüşen Dirmil, hayalindeki tekneyi mühendislere anlattı. Türk mühendisler 30 yıllık dalgıcın rüyası olan denizin hem üstünü, hem de altını gösteren tekneyi yapmak için işe koyuldu. 26 metre uzunluğunda, 8 metre genişliğindeki teknenin alt bölümüne 3 metre derinliğinde özel bir tüp konularak denizaltı görünümü verildi. Yapımı 1 yıl süren ahşap tekneye 1 milyon dolar harcandı. Tekne, tasarımı ile Türkiye´de ilk olma özelliği taşıyor.

 

TURİZME HİZMET EDECEK

Türkoğlu Tersanesi´nden suya indirildikten sonra Marmaris´e getirilen ´Semisubmarine´ isimli ahşap tekne ilk turuna çıktı. Hem denizaltı hem de tekne olan Semisubmarine ile günübirlik mavi tura çıkan yerli ve yabancı turistler, bölgenin eşsiz güzellikteki koylarını gezerken optik görüntüleme penceresinden denizin dibinde neler olup bittiğini gözlemleme fırsatı yakaladı. 148 yolcu taşıma kapasiteli yarı denizaltı görünümlü tekneyle bir günlük mavi tur ve su altı safarisi keyfinin bedeli ise 85 lira.

 

?40 YILLIK HAYALİMİ GERÇEKLEŞTİRDİM?

Tekneyi tasarlayan ve kaptanlığını yapan Yusuf Dirmil, yıllarca hayal ettiği tekneyi yaparak turizme kazandırdığı için mutlu olduğunu söyledi. Dirmil şöyle konuştu:

?40 yıldan bu yana balıkçılık ve dalgıçlık yapıyorum. Denizde süngere dalarken bu güzellikleri göremeyen bir çok insan var diye hep hayal ederdim. Ve bu hayalimi gerçekleştirmek için kafamda hem tekne, hem de denizaltı şeklinde olan bir tekne tasarlıyordum. Türk mühendislerimizin yardımıyla bu hayalimi gerçekleştirdiğim için çok gururluyum. Teknemin Türk denizciliğine uzun yıllar hizmet etmesini diliyorum.?

 

TURİSTLERDEN YOĞUN İLGİ GÖRDÜ

Marmaris´te ilk seferine çıkan ´Semisubmarine´ isimli tekne ilk turunda turistlerden tam not aldı. Tekne ile tura çıkan turistler, ilk kez böyle bir tura çıktılarını aynı anda hem mavi tur hem de su altı safarisi yapmanın çok keyifli olduğunu söylediler. İngiliz turist Kevin Michelien, "İlk kez katılıyorum. Farklı bir açıdan denizin dibini görebilme imkanı sunan bu tekne bana göre bir hayal teknesi. Kendinizi burada stresten uzak rahat ve keyifli buluyorsunuz? diye konuştu.

Tura katılan Özge Göçer ise ?Denizin üstünde eğlenerek koyları gezerken suyun altındaki farklılığı da farklı bir açıdan görebilmek muhteşem bir duygu, herkese tavsiye ederim? şeklinde konuştu.

 

FAYDALI PATENT ALACAK

Türkiye´de tekne konseptinde yarı denizaltı görünümlü ilk deniz aracı olan Semisubmarine´nin ortağı Murat Kuyumcu, Türk Standartları Enstitüsü´ne patent başvurusunda bulunduklarını söyledi. Kuyumcu, ?Teknemizin tasarım olarak Türkiye ve Avrupa´da tek olduğunu düşünüyoruz. Bu yüzden patent için gerekli kuruma başvurduk. Şu anda araştırılıyor.Tekne Türk Loydu tarafından uygunluk belgesi aldı. Amacımız turizmi çeşitlendirip Marmaris´in görünmeyen güzelliklerini yerli ve yabancı misafirlerimize farklı bir pencereden göstermek? ifadesini kullandı.

Öte yandan Semisubmarine isimli yarı denizaltı ahşap tekne, körfezde deniz dibi temizliği yaparak çevre faaliyetlerine de katılacak.