Türkiye´nin gururu yeniden Türk sularında

Geçtiğimiz 7 Temmuz´da hayatını kaybeden ´Amazon´ internet sitesi ile HP gibi firmaların hissedarı olan ABD´li milyoner Tom Perkins´in İstanbul Tuzla´da yaptırdığı, denizcilik dünyasında ?efsane´ diye nitelenen mega lüks yelkenli motor yat Maltese Falcon

Tarih: 01.01.0001 00:00 221
Türkiye´nin gururu yeniden Türk sularında

Geçtiğimiz 7 Temmuz´da hayatını kaybeden ´Amazon´ internet sitesi ile HP gibi firmaların hissedarı olan ABD´li milyoner Tom Perkins´in İstanbul Tuzla´da yaptırdığı, denizcilik dünyasında ?efsane´ diye nitelenen mega lüks yelkenli motor yat Maltese Falcon (Malta Şahini), Muğla´nın Marmaris ilçesine geldi.

Tom Perkins´in, İngiltere´nin en çok kazanan kadını olarak tanınan Yunan asıllı Elena Ambrosiadou´ya 100 milyon pounda satmasının ardından, ?dünyanın en uzun yelkenli yatı´ olarak da bilinen 87 metre uzunluğundaki Malta Şahini´nin, mavi tur meraklılarına kiraya verildiği kaydedildi.

 

1 haftalık tatil için servet ödemek gerekiyor

İtalyan Perini Navi Group´un Tuzla´daki Yıldız Tersanesi´nde 200 işçinin çalışmasıyla 3 yılda inşa edilen, 2006´da Çırağan Sarayı´nda düzenlenen resepsiyonla sahibi Perkins´e teslim edilen dünyanın özel mülkiyetteki en büyük yelkenlisi Maltese Falcon´da bir haftalık tatil bedelinin mevsimine göre 350 bin ila 400 bin avro (yaklaşık 1 milyon 200 bin ile 1 milyon 400 bin lira) değiştiği belirtiliyor.

İçerisinde kimlerin olduğu hakkında bilgi edinilemeyen yatın, 1 haftadır ultra zengin konuklarını Bodrum ve Marmaris kıyılarında gezdirdiği öğrenildi.

 

İstanbul efsanesi

Görenlerin hayran kaldığı, denizcilerin ?efsane´ diye adlandırdığı yelkenli rüzgara karşı 18, pupa yelken 30 knot hız yapabiliyor. İç ve dış tasarımını, Ken Freivokh´ın yaptığı teknenin toplam 2 bin 400 metrekarelik, 15 yelkeninin her biri, kontrol paneli üzerinden idare edilebiliyor. Üstelik klasik donanımlı yelkenlilerdeki gibi halatlar, ıskotalar, vinçler ve koşuşturmaya gerek olmuyor.

Dünyada ilk kez karbon fiber yelken direkleri takılan yatın yelken alanı bir futbol sahası büyüklüğünde. Atlantik´i 10 günde geçebilen tekne 30 mile kadar hız yapabiliyor. Elektronik ortamda dokunmatik olarak yönetilen yelken sistemine sahip yatta kare şeklinde toplam 15 yelken bulunuyor. Üç düğme ile otomatik çalışan bu sistem sayesinde tek kişi yalnız başına yelkenleri rahatlıkla kontrol edebiliyor.