Türkan Saylan büstü açılışı yapıldı

Bodrum Neyzen Tevfik Caddesi üzerindeki Tepecik Meydanı´nda ayrılmış özel alana adı verilen Türkan Saylan için ÇYDD Bodrum Şubesi´nin girişimleri ve Bodrum Belediyesi´nin destekleriyle hazırlatılan büst, düzenlenen törenle açıldı.

Tarih: 01.01.0001 00:00 223
Türkan Saylan büstü açılışı yapıldı

Bodrum Neyzen Tevfik Caddesi üzerindeki Tepecik Meydanı´nda ayrılmış özel alana adı verilen Türkan Saylan için ÇYDD Bodrum Şubesi´nin girişimleri ve Bodrum Belediyesi´nin destekleriyle hazırlatılan büst, düzenlenen törenle açıldı.

 

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Bodrum Şubesi´nin talebine istinaden Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon başkanlığındaki Bodrum Belediye Meclisi, Türkan Saylan´ın adının yaşatılması kapsamında gelen talebi, meclis toplantısında oy birliğiyle kabul etti. Alınan kararla Türkan Seylan adının yaşatılması için hazırlatılan büst ve kaide, 15 Şubat 2017 tarihinde düzenlenen anma töreni ile açıldı. Büst ve kaide, yine Saylan´ın adının verildiği Neyzen Tevfik Caddesi´nin liman tarafındaki Bodrum Kalesi´ni de gören Tepecik Meydanı´ndaki alana konuldu. Büstün etrafı da yine Bodrum Belediyesi ekipleri tarafından çiçeklendirilerek hazır edildi.    

 

Ali-Zafer-Derya Heykel Atölyesi´nde Derya Ersoy´un hazırladığı büst ve kaidenin açılışını; Bodrum Belediye Başkan Yardımcıları Taner Uslu, İsmail Altındağ, Kemal Orman, Bodrum Belediyesi Meclis Üyeleri, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Başkan Yardımcısı Nihal Kızıl Öztorun ve ÇYDD Bodrum Şube Başkanı Nadiye Sarıtosun birlikte yaptı.  Açılışa ayrıca ÇYDD Bodrum Şubesi geçmiş dönem başkanlarından Hatice Yücel, Nuran Yüksel, Melek Öneş, Meral Saraçbaşı, CHP Bodrum İlçe Başkanı Recai Seymen, CHP Bodrum Kadın Kolları Başkanı Emel Çakaloğlu, CHP Muğla Gençlik Kolları İl Başkanı Tufan Erkan Yakar´ın yanı sıra ÇYDD üyeleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. 

 

Duygu düşüncelerini aktaran ÇYDD Bodrum Şube Başkanı Nadiye Sarıtosun, ?Bu, hocamızı yitirdiğimizden bu yana hayalini kurduğumuz bir andı.  İşte bugün Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneğinin her üyesinin ve hepimizin bir hayali gerçekleşti. Bunda büyük katkısı olan başta sayın başkanımız Mehmet Kocadon´a, belediye meclisinden bu kararı oy birliğiyle çıkaran tüm meclis üyelerine teşekkürlerimizi ve şükranlarımızı sunuyoruz.? dedi.

 

ÇYDD Genel Başkan Yardımcısı Nihal Kızıl Öztorun da, Türkan Saylan´ın projelerini devam ettirirken; demokrasiden, laiklikten, hukukun üstünlüğünden ödün vermeden yollarına kararlı bir şekilde devam edeceklerini belirtti. Öztorun, ?107 şubemizle binlerce gencimizle bir sürü kadınımızla ve aydınlanmış insanımızla  hep birlikte kol kola daha güzel daha yaşanılası bir ülke için demokrasi mücadelemize devam edeceğiz. Bodrum Belediye Başkanımıza, emeği geçen herkese, bodrum şubemize, bodrum şube başkanımıza, yönetim kuruluna çok teşekkür ediyoruz.? şeklinde konuştu.

 

Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Taner Uslu ise; ?Bilimin ışığıyla aydınlandığımız her yeni günü umut ederek öncelikle herkese, Bodrum´dan engin ve hoşgörü sıcaklığıyla merhaba demek istiyorum. Aslında burada bugün, bu konuşmayı, başkanımız Sayın Mehmet Kocadon yapacaktı. Ancak kendisi şu anda başka bir etkinlik ve toplantıda olduğu için sizlere en derin sevgi ve selamlarını iletti. Asırlardan bu yana birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Bodrum Yarımadası, bugün de bilimin ışığından bir an olsun ayrılmadan, medeni dünya çizgisinde ilerlemektedir. Bu çizgiyi asıl koruyanlarsa saygı ve sevgiden beslenen hoşgörülü medeni Bodrum halkının kendisidir. Çağdaş insanların yaşadığı ve yetiştiği Bodrum Yarımadamızda, adını tüm dünyaya yapmış olduğu başarılı çalışmalarla duyuran Türk bilim kadını Sayın Türkan Saylan´ı anmaktan mutluluk duyuyoruz. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Bodrum Şubesi´nin, Bodrum Belediye Başkanlığına yapmış olduğu başvurunun ardından, Bodrum´un en değerli yerlerinden birinde, Türk bilim kadını Türkan Saylan´ın adının yaşatılmasına oy  birliğiyle karar verdik. Bu çalışmamızın başlangıcına da kısaca değinmek istiyorum. Aynı zamanda rahmetli Gündüz Saylan abimizi de saygıyla anmak istiyorum ki kendisi burada bizlerle olmayı çok istiyordu ancak kısa bir süre önce aramızdan ayrıldı. Onun da birçok fikriyle bizim ilgili birim müdürlüklerimiz ve ÇYDD Bodrum şubesi yönetimindeki arkadaşlarımızla bu büstün yapımına el birliğiyle başlanılmıştı. Dünyanın en eski hastalığı olan cüzzam hastalığının tedavisini bulan, Türkiye´yi karış karış gezerek bu hastalığı ülkemizden silen Türkan Saylan, bu çalışmasıyla ?Gandi Ödülü?ne de layık görülmüş örnek bir büyüğümüzdür.  Kurucuları arasında olduğu ÇYDD yoluyla da binlerce öğrencimize eğitim desteği sağlamıştır ve bir tanesi de şu anda bu konuşmayı yapmaktadır. Kendisi benim hayatıma iki yılı kazandırmıştır, üzerimde çok desteği oldu. Işıklar içinde olsun. Ayrıca kız çocukları için de biliyorsunuz ?´Haydi kızlar okula´´ adlı kampanyası başlı başına ayrı, eli öpülesi bir kampanyadır. Çağdaş Yaşam Bodrum Şubesi´nin de talepleriyle bu saygıdeğer Türk kadınının bu alana adının verilmesine, Bodrum Belediye Başkanımız Mehmet Kocadon başkanlığındaki Bodrum Belediye Meclisimiz tarafından oy birliğiyle karar verdik. Bugün ise Ali-Zafer-Derya Heykel Atölyesi´nde, Sayın Derya Ersoy tarafından yapılan Türkan Saylan büstü ve kaidesinin açılışını yapmak ve ebedi yolculuğa çıkan çok değerli bilim kadınımız Türkan Saylan´ı anmak için onu sevenlerle birlikte burada bulunmaktayız. Ülkemizin batıya açılan çağdaş yüzü Bodrum ilçemize bu anlamlı büstün çok yakışacağını düşünüyoruz. Çağdaş uygarlık yolunda ilerlemek için biz yöneticiler başta olmak üzere tüm halkımızın görevi; Türkan Saylan gibi eğitime önem veren, özellikle de çocukların eğitimine özen gösteren, insanlığın yararı için büyük adımlar atan başarılı bilim insanlarına sahip çıkmaktır. Herkese en derin sevgi ve saygılarımı sunuyorum.? dedi.  

 

Açılış töreninin sonunda ÇYDD öğrencileri, günün anlam ve önemine uygun şiirler ve Türkan Saylan´a ait olan sözleri okudu.