SEYDİKEMERLİ GİRİŞİMCİLER SERTİFİKALARINI ALDI

SEYDİKEMERLİ GİRİŞİMCİLER SERTİFİKALARINI ALDI Seydikemer Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanlığı ile KOSGEB Muğla Hizmet Merkezi İl Müdürlüğü’nün iş birliğinde, girişimcilik ruhunun geliştirilmesi amacıyla düzenlenen 70 saatlik KOSGEB Girişimcil

Tarih: 01.01.0001 00:00 195
SEYDİKEMERLİ GİRİŞİMCİLER SERTİFİKALARINI ALDI

Seydikemer Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanlığı ile KOSGEB Muğla Hizmet Merkezi İl Müdürlüğü’nün iş birliğinde, girişimcilik ruhunun geliştirilmesi amacıyla düzenlenen 70 saatlik KOSGEB Girişimcilik Eğitimi tamamlayan 27 kursiyere sertifikaları törenle verildi.

Seydikemer Esnaf Ve Sanatkârlar Odası Toplantı Salonunda gerçekleşen sertifika törenine, Seydikemer Kaymakamı Muammer Köken, Seydikemer Belediye Başkan Yardımcıları Hüseyin Turhan ve Mustafa Karakuş, Muğla Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Şükrü Ayyıldız, Seydikemer Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Harun Sağır, Seydikemer Ulaştırma Hizmetleri Esnaf Odası Başkanı Mehmet Hadi Çakıroğlu, KOSGEB Hizmet Merkezi İl Müdürlüğü Kobi Uzmanı Aykut Bütün ve kursiyerler katıldı.

Kurslara ilişkin bilgi veren Seydikemer Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Harun Sağır, “Seydikemer Esnaf ve Sanatkârlar Odası olarak başlatmış olduğumuz uygulamalı girişimcilik kursu sonrası 28 arkadaşımıza KOSGEB’den 30 Bin lira hibe 70 Bin lirada 2 yıl sonra ödemeli destek almaları için bir eğitim düzenledik. Odamız kurulalı 7 ay oldu. Bu 7 ay içerisinde 2. kez uygulamalı girişimcilik kursu sertifikalarını dağıtıyoruz. 10 Ocak tarihinde de 3. kez bu kursu düzenleyeceğiz. KOSGEB’e müracaatımızı yaptık ve kabul gördü. Bu kısa zamanda hem GEKA’dan kurumsallaşma ile ilgili destek alıp hem de uygulamalı girişimcilik eğitimini vererek Esnaf Odasının ne amaçla kurulduğunun da ispatını yapmış bulunuyoruz. Genelde hep şikayet ettiğimiz bir konu vardır. O kadar şeyden sonra ne yapar ne işe yarar diye. Bizde aynı şeylerden şüphelenseydik Seydikemer esnafınına biz hep söylüyoruz. Muğla’nın güney doğusuyuz burada. Seydikemer esnafının kadere terk edilmesin. Bazı yerlere benzemesin diye, yanlış kişiler tarafından yönetilmesin diye biz buraya talip olduk. Bunu da ispatladığımızı düşünüyoruz. KOSGEB’imizin yine komi danışmanı Aykut beyin destekleriyle biz bu eğitimleri veriyoruz. Eren Dağının Kaymakam Muammer Köken’in Söylediği gibi kar şuan da en iyi şekildedir. Eren Dağının gelişmesi ile ilgili KOSGEB’in “panatik” proje diye bir proje hazırladık. Şimdi KOSGEB’e onun için müracaat yapacağız. Oradan alacağımız destek ile de Eren Dağının başkalaşmasıyla ilgili çalışma yapacağız. Burada ki amacımız şu; Eren Dağını Esnaf Odası hayata geçirecek. Tabiî ki geçirmeyeceğiz ama unutulup gitmesin, o bizim bir değerimiz, onu bir ortaya çekelim birileri bu projeye sahip çıksın diye uğraşıyoruz. Bu bizim kendi görevimizin menfaatini korumak, kendi görevimize hizmet vermek, üye buraya gelip çayını verip belgesini vermek görevimiz değil. Aynı zamanda ilçenin kalkınmasını sağlamakta bizim görevimiz. Çünkü buraya ne kadar fazla insan girerse o kadar esnafımız iş yapar. Bu dolaylı yoldan herkesi ilgilendiriyor. Şuan da ilçemizde iyi bir uyum var. Herkes kendi telinden güzel çalıyor. Kaymakam beyimizin sayesinde de yeni bir orkestra zamanı oluşturarak, daha güçlü bir ses olarak ülkenin sesini duyurmak adına. İki gündür bu olay bizi sevindiriyor. 10 Ocak da düzenleyeceğimiz girişimci eğitimine Antalya’dan, Aydın’dan ve Tekirdağ’dan müracaatlar aldık. Bu demek oluyor ki Seydikemer Esnaf Odasının, Seydikemer adıyla bir ilçe olduğunun burada da bir Esnaf Odası olduğunun Tekirdağ’da ki bir vatandaş da bir iş yeri açacak biriside KOSGEB’in sitesine görebilecek. Bu iki gündür yaşadığımız bir olay. Toplum bizim için gurur meselesi. Demek ki insanlar diğer illerden de olsa arıyorlar. Ben katkılarınız için hepinize teşekkür ediyorum. Başta kaymakamımız, Gümrük başkanımız olmak üzere buradan bir söz vardır genelde şoför esnafımız yazar ama “nazar etme ne olur, çalış seninde olur” diye. Odamızda hesapları olan bazı arkadaşlarımıza buradan selam olsun” diye konuştu.

BİR PROJE ÜRETİN KOSGEB’E BAŞVURUN

Seydikemer Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Harun Sağır’ın göreve geldiği andan bu yana Seydikemer de diğer odalara örnek olacak şekilde çok güzel işlere imza attığını belirten Muğla Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Şükrü Ayyıldız, “Ben Harun Sağır başkanı sizlerin huzurunda bir kere daha kutluyorum. Önemli olan odaların aylık toplaması değil. Bu odalara hep bu gözle bakarlar. Hizmet verilemediği için bu sözleri söylüyorlar. Ama şimdi burada yeni kurulmuş bir oda olarak, bu kısa zamanda çok büyük hizmet vererek, sizin gibi değerleri bir araya toplayıp, sizlere bu eğitimi verip devletle sizi buluşturması dolayıyla ayrıca kendisini kutluyorum. Amaç bu eğitimleri yalnız vermek değil, bilinçli esnaf yetiştirmek. Bizim görevimiz eğitim vermek. Burada vergilerinizi alacaksınız ama proje üretirken bu proje içerisinde 2 yıl da bu vergiler iptal oluyor. Burada çok nostalji özellikle el emeği olan projeler olduktan sonra %100 geçiyor. Burada hiç tereddüt etmeyin. Ve 30 bin lira size geri ödemesiz veriliyor. Bu geri ödemede paranın hepsini de vermiyor. Vergi mükellefi oluyorsunuz. Ama vergi mükellefi olmadan önce kafanızda ki hangi mesleğe, hangi işi yapacağınızı güzelce hayal edin. Onun başarısına inandıktan sonra gidin vergi mükellefi olun. Vergi mükellefi olduktan sonra bir proje üretin KOSGEB’e başvurun. O 30 bin lirayı geri alın. Masanızdan, sandalyenizden, bilgisayarınızdan, duvarınızın badanasından, raflara kadar bunların hepsini KOSGEB karşılıyor. Ama her yaptığınız işlerin faturasını alıyorsunuz. Bu yetmiyor. Çok düşük faizle 70 bin liralık kredi alma imkanı sağlıyor. Ama yalnız bu belgeyi alanlara veriliyor. Bizim odalarımıza kayıtlı olan herhangi bir vergi mükellefi için eşi ve çocuklarıyla buna katılır, onlar da işlerini genişletmek için başka bir meslek açarlar sonra o iki mesleği birleştirme imkânına sahipler” dedi.

ESNAFLIK ÖLDÜ DERKEN KOSGEB ÇIKTI

Fethiye’den ayrılarak yeni ilçe olan Seydikemer ilçesinin beklenen zamandan daha kısa sürede bir her şeyin rayına oturduğunu belirten Seydikemer Kaymakamı Muammer Köken ise, “Daha yüksek işlerle uğraşanlara genelde esnaf deniliyordu. Ama şimdi öyle bir şey oldu ki esnaflığa özenen ticaretler çıktı. İşte önceden bakkal bir esnaftı değil mi ama sonradan ne oldu marketler oldu. Eskiden şoförlük bir esnaflıktı şimdi araba kiralama firmaları çıktı. Dolayısıyla esnaflık tam öldü derken işte KOSGEB bu konuya el attı. Kredilendirme ve esnafı tekrar hayata geçirmeye başladı.Bu sertifikalarınızı aldıktan sonra yapacağınız işleri özenle seçin.Piyasada olmayan veya az olan iş alanlarında ilerleyin.Projelerinizi o doğrultuda destekleyin ki KOSGEB tarafından kabul görsün” dedi.