PROTOKOL VE BASIN ?ERTUĞRUL 1890´I İZLEDİ

16 Eylül 1890 tarihinde Japonya İmparatorunu Komeii´yi ziyaret sonrası dönüşte Kuşimoto açıklarında tayfuna yakalanması sonrası kayalıklara çarparak batan Ertuğrul gemisini ve Türk-Japon dostluğunu konu alan filmi Muğla protokolü basın mensupları ile birl

Tarih: 01.01.0001 00:00 213
PROTOKOL VE BASIN ?ERTUĞRUL 1890´I İZLEDİ

16 Eylül 1890 tarihinde Japonya İmparatorunu Komeii´yi ziyaret sonrası dönüşte Kuşimoto açıklarında tayfuna yakalanması sonrası kayalıklara çarparak batan Ertuğrul gemisini ve Türk-Japon dostluğunu konu alan filmi Muğla protokolü basın mensupları ile birlikte izledi.

Muğla Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti´nin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü etkinliği kapsamında Rüya Park AVM´de gösterime giren ?Ertuğrul 1890´ filmini Muğla Valisi Amir Çiçek ve eşi Hülya Çiçek, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Yavuz Özfidan ve eşi Dilek Özfidan, Menteşe Kaymakamı Zeki Arslan, İl Emniyet Müdürü Hakan Çetinkaya´nın eşi Aysun Çetinkaya, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş, Büyükşehir, Valilik, MUTSO basın birimi çalışanları ile yerel ve ulusal basın temsilcileri izledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen Türk-Japon ortak yapımı filmin yönetmen koltuğunda Mitsutoshi Tanaka, oyuncu kadrosunda ise Masaaki Uchino, Kenan Ece, Shiori Kutsuna, Alican Yücesoy, Uğur Polat bulunuyor. Drama-Savaş türündeki filmin konusu, 1890 yılında Japon sularında batan Osmanlı fırkateyni Ertuğrul´un hazin hikayesi ve Japonlar´ın gemi mürettebatını kurtarma çabaları ile 1985´te Tahran´da Saddam Hüseyin tehdidiyle mahsur kalan 215 Japon vatandaşının, Turgut Özal´ın talimatıyla THY tarafından İran-Irak savaşından kurtarılmasının çarpıcı öyküsünü kurgusal bir senaryoyla anlatılmış.

Etkinlik hakkında bilgi veren Muğla Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cem Kaytan, ?10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü kapsamında bu yıl değişik bir etkinlik yapmak istedik. Geçen yıl gazeteci arkadaşlarımız ile kahvaltıda buluştuk. Bu yıl kültürel bir etkinlik ile bunu gerçekleştirmek istedik. Türk Japon dostluğunu ve 1890 yılında Japonya Kuşimoto açıklarında batan Ertuğrul fırkateynini konu olan filmi başta sayın valimiz, jandarma komutanımız, emniyet müdürümüz ve MUTSO başkanımız ile basın mensubu arkadaşlarla birlikte izlemek istedik. Bu kültürel bir etkinlik olduk. Davetimize icabet eden herkese teşekkür ediyorum? dedi.

ERTUĞRUL FIRKATEYNİ

II. Abdülhamid, 1887 yılında Japonya İmparatoru Komeii ´nin yeğeninin bir savaş gemisiyle İstanbul´u ziyaret etmesinin ardından Japonya´ya bir heyet gönderilerek iade-i ziyaret yapılmasını emretmişti. Gemi, II. Abdülhamid´den Japon İmparatoruna mücevherli imtiyaz nişanı ve diğer hediyeleri götürecekti. Padişahın isteği üzerine donanmanın en güzel gemisi bu iş için tahsis edildi. Ertuğrul Fırkateyni, Temmuz 1889´da İstanbul´dan yola çıktı. Fırkateyn, Singapur´a vardığında kafile başkanı Miralay Osman Bey Amiralliğe terfi ettirildi. Gemi, 11 ay sonra 7 Haziran 1890 tarihinde Japonya´nın Yokohama Limanı´na vardı. İmparator Komeii, Türk amiralini ve heyetini görkemli bir şekilde karşıladı. Şehir halkı Türk amiralinin saray arabası ile İmparatorun yanına gidişini sevgi gösterileriyle takip etti. Geri dönüş yapılacağı gün Japon Deniz Kuvvetlerinin tayfun uyarısına rağmen, Ertuğrul Fırkateyni planlandığı gibi 15 Eylül 1890 tarihinde Yokohama Limanı´ndan ayrıldı. Kuşimoto açıklarında tayfuna yakalanan Ertuğrul Fırkateyni 16 Eylül 1890´da kayalara çarparak battı. Kazadan sadece 69 denizci kurtulabildi, Amiral Osman Bey de dahil diğer mürettebat hayatını kaybetti.