Pirinç Tanelerini Sanata Dönüştürüyor

Bodrum´da yaşayan emekli yüksek kimya mühendisi Necmi Kulak, hobi olarak başladığı pirinç tanelerine yazı yazma sanatını 23 yıldır sürdürerek pirinç tanelerinden hediyelik eşya üretiyor.

Tarih: 01.01.0001 00:00 370
Pirinç Tanelerini Sanata Dönüştürüyor

Bodrum´da yaşayan emekli yüksek kimya mühendisi Necmi Kulak, hobi olarak başladığı pirinç tanelerine yazı yazma sanatını 23 yıldır sürdürerek pirinç tanelerinden hediyelik eşya üretiyor.

 

Muğla´nın Bodrum ilçesine bağlı Güvercinlik Mahallesi´nde yaşamını sürdüren emekli yüksek kimya mühendisi Necmi Kulak, pirinç üzerine yazı yazarak ortaya çıkardığı eserlerle hayranlık uyandırıyor.

 

Uzun yıllar Kanada´da yaşadıktan sonra Bodrum´a yerleşen Kulak, büyüteç yardımıyla ürettiği eserleri, minyatür hediyelik tüplere koyarak anahtarlık ve kolye haline getirip meraklılarına satıyor.

 

AA muhabirine açıklama yapan Kulak, hobi olarak başladığı pirince yazı yazma sanatını, 21 yıl Kanada´da iki yıldır da Bodrum´da yaptığını söyledi.

 

Pirinç tanesi üzerine özel "rapidograf" denilen kalemlerle yazı yazdığını anlatan Kulak, "Yazıyı yazdıktan sonra değişik modellerim var. Onun içerisine koyup bebek yağıyla dolduruyorum. Bu yağ bunu hem büyütüyor hem de sonsuza kadar koruyor. İçerisine değişik çiçekler koyuyorum. Daha sonra da yapıştırıcıyla kapatıyorum. Gençlerin özellikle de çocukların çok sevdiği birer kolye haline geliyor" diye konuştu.

 

Kulak, bu sanatın çok uzun yıllardır yapıldığına dikkati çekerek, pirinç üzerine yazı yazma sanatının Hindistan, Çin yapıldığını bu sanatın Osmanlı döneminde de icra edildiğini söyledi.

 

Topkapı Sarayında pirincin üzerine Osmanlıca yazılar yazılmış bir eserin bulunduğunu ifade eden Kulak, "O da hala sergileniyor ama ben hediyelik hale dönüştürdüm.  Bu ürünleri 12 liradan satışa sunuyorum" dedi.

 

"Bu yazı sonsuza dek kalıyor"

 

Kulak, pirinç üzerine yazılan yazının hiçbir zaman kaybolmadığına dikkati çekerek, "Bunun nedeni ise pirinç üzerindeki mürekkebin su bazlı olması. İçerisinde bebek yağı var. Yağ ve su hiç bir zaman karışmaz. Dolayısıyla yazılan bu yazı sonsuza dek kalıyor" diye konuştu.

 

Yazıyı büyüteç yardımıyla yazdığını ve şimdiye kadar yazamadığı hiçbir ismin olmadığını dile getiren Kulak, şöyle konuştu:

 

"Pirince yazıyı yazarken büyüteç kullanıyorum. Her işte olduğu gibi bunda da ne kadar çok pratik yaparsanız zaman içerisinde ustalaşıyorsunuz ve kolaylaşıyor. Pirince 11 harfe kadar bütün isimleri yazıyorum."