Pembe Rota Bodrum´un Gündemini Değiştirdi!

Kadın kanserleri alanında çalışmalar yapan Pembe İzler Derneği´nin "Pembe Rota" projesi kapsamında düzenlediği söyleşide yumurtalık, rahim ve rahim ağzı kanserlerine dikkat çekildi.

Tarih: 01.01.0001 00:00 456
Pembe Rota Bodrum´un Gündemini Değiştirdi!

Çok sayıda Bodrumlunun ilgiyle izlediği söyleşinin moderatörlüğünü ünlü gazeteci Ayşe Arman yaptı. Uzman doktorların bilgilerini, hastaların deneyimlerini paylaştığı etkinlikte Pembe İzler Derneği Başkanı Arzu Karataş, proje kapsamında Bodrumlu 1000 kadına ücretsiz jinekolojik kanser taraması yapılacağı müjdesini de verdi!

 

Kanser, giderek daha çok sayıda insanın tanıştığı bir hastalık. Kadınlarda görülen jinekolojik kanserlerin görülme sıklığı da artıyor. Ülkemizde her yıl 5 bine yakın kadın rahim kanseri, yaklaşık 3 bin kadın yumurtalık kanseri ve bin 500 civarında kadın da rahim ağzı kanseri tanısı alıyor. Oysa bu kanser türlerinde erken tanı, tedavi başarısını yükseltiyor ve hayat kurtarıyor! İşte bu gerçekten yola çıkan Pembe İzler Derneği´nin, 8 Mayıs Dünya Yumurtalık Kanseri Günü´nde İstanbul´da start verilen Pembe Rota projesi kapsamında düzenlenen bir söyleşi ile Bodrumlularla buluştu. Acıbadem Bodrum Hastanesi Konferans Salonu´nda gerçekleşen ve Bodrum Belediyesi ve Acıbadem Sağlık Grubu´nun katkılarıyla düzenlenen söyleşinin moderatörlüğünü ünlü gazeteci Ayşe Arman yaptı. Söyleşiye; Pembe İzler Derneği Başkanı Arzu Karataş, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. İlkkan Dünder, Tıbbı Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Gökhan Demir ve Psikolog Seren Öztoprak da katıldı. Bodrumluların büyük ilgi gösterdiği söyleşide kadın kanserleri farklı yönleri ile ele alınırken erken tanı ve tedavinin önemi üzerinde bilgiler verildi, izleyicilerin soruları yanıtlandı.

 

"Ben de ihmal etmişim!"

Söyleşinin moderatörlüğünü yapan gazeteci Ayşe Arman, Pembe Rota projesi kapsamında 10 bin kadına ücretsiz tarama ve muayene yapılması fikrinden çok etkilendiğini ve destek vermek istediğini belirtti. Kanserde erken teşhisin çok önemli olduğunu ama kendisinin de bazı tetkikleri yaptırmayı birçok kadın gibi ihmal ettiğini ve ertelediğini söyleyen Ayşe Arman "Ben de ihmal ettim galiba. Ama söz haftaya doktordan randevu alıyorum ve gerekli bütün tetkikleri yaptırıyorum" dedi.

 

Hedef 10 bin kadın

Pembe Rota projesi konusunda dinleyenlere bilgi veren Pembe İzler Derneği Başkanı Arzu Karataş, 8 Mayıs Dünya Yumurtalık Günü nedeniyle start verdikleri projede tüm kadınlara seslenmek istediklerini belirterek sözlerine şöyle devam etti:

"Pembe Rota ile yumurtalık, rahim ve rahim ağzı kanserine, özellikle de erken tanının önemine dikkat çekmek istiyoruz. Kadınlarımızdaki farkındalığı arttırmayı istiyoruz. Aynı zamanda ihtiyacı olan kadınlara ücretsiz olarak muayene, ultrason ve smear testi olanağı sunan bu projemizde amacımız 10 bin kadına ulaşmak. Sevinçle paylaşmak isterim ki, proje başlar başlamaz çeşitli kentlerden binlerce kadın bize başvurdu. Muayene ettirdiğimiz kadın sayısı bin kişiyi aştı. Bu kadınlarımızın bazılarında kanser saptandı ve ameliyat edildiler. Onların sağlığına kavuştuğunu görmek hepimizi çok mutlu ediyor" dedi...

Pembe Rota projesinin ikinci durağının Bodrum olduğunu belirten Arzu Karataş; gösterdikleri ilgi nedeniyle Bodrumlulara ve katkıları nedeniyle Bodrum Belediyesi´ne teşekkür etti.

 

"Yıllık kontrollerinizi ihmal etmeyin"

Rahim, yumurtalık ve rahim ağzı kanserleri hakkında bilgi veren Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. İlkkan Dünder, kanserde erken teşhisin tedavi başarısını arttırdığını ve bu nedenle kadınların düzenli olarak yıllık kontrollerini yaptırması gerektiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Jinekolojik kanserlerden bir tek rahim ağzı kanseri aşı yaptırarak büyük oranda engellenebiliyor. Ama aşı olmamışsanız ya da aşıdan önce cinsel hayatınız başlamışsa rahim ağzı kanseri riskini taşımaktasınız demektir. Rahim kanseri ise genellikle 50 yaşından yani menopoz döneminden sonra görülmekte ve kendini kanama ile belli etmekte. Yumurtalık kanseri ise sinsice ilerleyen, genellikle çok geç evrede belirti veren bir hastalık. Bu açıdan jinekolojik kanserler ne kadar erken yakalanırsa tedavi başarısı o kadar yüksek oluyor. Erken yakalamak içinse, yıllık jinekolojik muayenelerin ve testlerin yapılması gerekiyor".

Mesleki tecrübelerini de paylaşan Prof. Dr. İlkkan Dünder, kadınların muayenelerini çok sık ertelediklerini hatta bazen yıllarca jinekoloğa gitmediklerini belirterek "Kendi sağlığınızı önemseyin, geç kalmayın" dedi.

 

Yeni tedavi yöntemleri gelişti

Jinekolojik kanserlerin sistemik tedavisinde çok önemli gelişmeler olduğunu belirten Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Gökhan Demir, moleküler ve genetik şifreleri çözülen hastalık karşısında yeni tedavi olanaklarının ortaya çıktığını söyleyerek sözlerine şöyle devam etti:

Jinekolojik kanserlere karşı 3 yeni silahımız var: ilki, ümminoterapi. Bu yöntemde vücudun kendi bağışıklık hücreleri kansere karşı kullanılıyor. İkinci yöntem ise BRCA ½ mutasyonu olan over (yumurtalık) kanserli hastalarda PARP inhibitörü denilen yeni kuşak hedefli tedaviler ve tümörün damar yapımını engelleyen ´antiangogenetik ajanlar´".

Kansere karşı tanı ve tedavide yeni gelişmelerin tedavi başarısını arttırdığını vurgulayan Prof. Dr. Gökhan Demir,ancak tedavi başarısını arttıran en büyük etkenlerin birinin

erken teşhis olduğunu vurguladı.

 

Kanserden değil, geç kalkmaktan korkun

Kanser fobisinin (karsinofobi) giderek yaygın bir durum haline geldiğini belirten Klinik Psikolog Seren Öztoprak birçok kadının bu korku nedeniyle muayene olmaktan kaçındıklarını söyledi. "Araştırmalar, erken teşhis ve gelişen tedavi seçeneklerine rağmen kişileri en fazla korkutan ve çaresizlik hissi yaratan hastalığın kanser olduğunu gösteriyor. Hatta bu korku bir fobiye dönüşüyor. Gerek kendilerinin gerek yakınlarının ve sevdiklerinin kanser olabileceği endişesi, günlük yaşantının içine kadar sızıyor ve düşüncelerinde sıkıntı vermeyi sürdürüyor" dedi. Bu duygunun da kişiyi doktora gitmekten alıkoyduğunu belirten Psikolog Seren Öztoprak, bu korkularıyla nasıl baş edecekleri konusunda uyarılarda bulundu.