NARDA HASAT ZAMANI

Dalyan mahallesi başta olmak üzere, Muğla´nın ilçelerinde, 35 bin dekar dikili alana sahip nar ağaçlarından meyve alımı başladı.

Tarih: 01.01.0001 00:00 183
NARDA HASAT ZAMANI

Dalyan mahallesi başta olmak üzere, Muğla´nın ilçelerinde, 35 bin dekar dikili alana sahip nar ağaçlarından meyve alımı başladı.

Kalın kabuğu nedeniyle bozulmadan 7-9 ay dayanabilen bu mucizevi meyve narda sadece Dalyan ovasından 15 bin ton hasat bekleniyor. Bu hasadın çoğuna yakını ise, öncelikle Almanya ve Rusya´ya ihraç edilecek. 1995?li yıllara kadar pamuk üretimi yapılan Dalyan´da pamuk fiyatlarında ki düşüş ve artan maliyetler nedeniyle çiftçilerin yeni umudu nar olmuştu. O yıldan bu yıla Muğla genelinde 35 bin Dalyan´da 13 bin dekar dikili alanda her yıl nar üretimi sağlayan çiftçi, hasat zamanı gelen narın, ilk kesimini gerçekleştiriyor.

 

"DALYAN TÜRKİYE´DE NAR ÜRETİMİNİN LOKOMOTİFİ"

 

Bölgedeki önde gelen nar üreticilerinden Recai Keçeci" Bu yıl ki nar hasadının ilk kesimine başladık. Ülkemizin en kaliteli ve sağlıklı narı Dalyan´da üretiliyor. 8 yüz üreticimizle Dalyan Nar A.Ş kapsamında Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının desteğiyle kurduğumuz bin tonluk soğuk hava depomuzla, ürünlerimizin ileriye dönük güvenliğini koruma altına almış bulunduk. EURO GAP belgesi kapsamında olan ürünlerimiz İ.T.U (iyi tarım uygulamaları) üretimi yapmaktadır bu nedenle Dalyan, nar üretiminde lokomotif haline geldi. Tarım ve Hayvancılık bakanlığı kontrolünde yetiştirdiğimiz ürünlerde hiç bir zirai ilaç kullanmamamız da, ürettiğimiz narın sağlıklı oluşunu kat ve kat arttırdı, öyle ki geçen sene 12 ton olan üretimimizi bu yıl 15 tona çıkarmış bulunuyoruz. En büyük ihracatçılarımız Almanya ve Rusya" dedi.

 

"İKLİM AVANTAJLARINI İYİ KULLANIYORUZ"

 

Keçeci; "Nar ağacı, güneşi, suyu, hafif tuzlu toprağı, deniz üzerinden gelen iyotlu rüzgarı çok seven bir bitki ve Dalyan ovası bu özelliklerin hepsine sahip. Dalyan çiftçisi ülkemizin en güzel narını yetiştirmeye tam gaz devam ediyor´ dedi. Öte yandan 2010 yılında özellikle hicaz narının dünya da tüketilen meyveler arasında vitamin değeri yüksekliği, insan sağlığına faydaları açısından dünya da ilk 10 meyve arasına girdiğini belirten Recai Keçeci bu gelişme narın ihracat değerini arttırdığını da söyledi.