MÜLTECİLERE "UMUDA DEĞİL, ÖLÜME YOLCULUK YAPMAYIN" YAZILI BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ

Bodrum ilçesinden yasa dışı yollarla Yunanistan´ın Kos Adasına gitmek isteyen kaçak göçmenlere "Umuda değil, ölüme yolculuk yapmayın" yazılı bilgilendirme broşürü hazırlandı.

Tarih: 01.01.0001 00:00 144
MÜLTECİLERE

Bodrum ilçesinden yasa dışı yollarla Yunanistan´ın Kos Adasına gitmek isteyen kaçak göçmenlere "Umuda değil, ölüme yolculuk yapmayın" yazılı bilgilendirme broşürü hazırlandı.


Yunan adalarına yakın olduğu için tercih edilen Bodrum´da, onlarca kişinin ölümüyle sonuçlanan düzensiz göç hareketlerinin önüne geçmek için broşür bastırıldı. Yollarda, çıkış noktalarında, otel, pansiyon ve denizde yasa dışı geçişlere engel olmak için çalışan güvenlik güçleri, yakalanan sığınmacılara verilmek üzere broşür hazırladı.


Bodrum İlçe Emniyet Müdürlüğü Toplum destekli Polislik Büro Amirliği tarafından "Umuda değil, ölüme yolculuk yapmayın" yazılı bilgilendirme broşürü hazırlandı. Türkçe, İngilizce ve Arapça "Deniz sizin için ölümdür" gibi uyarıcı yazılar içeren broşürde Aylan bebek ve kıyıya vuran bazı göçmenlerin cansız bedenlerinin olduğu fotoğraflara yer verildi.


Hazırlanmasında İlçe Müftülüğünün de destek verdiği broşürde, Veda Hutbesinden; "Canlarınız sizin için mukaddestir" ibaresi ile bir Hadis-i Şerif de kullanıldı. Sağlık, Polis, Jandarma, Sahil Güvenlik ve Göç İdaresi ihbar hattı numaralarının da yazıldığı broşürler ilk olarak Yalıkavak´ta yakalanan Iraklı kaçaklara dağıtıldı.


Geçtiğimiz günlere Yunanistan´ın Kalimnos Adası´na kaçarken bir teknede Sahil Güvenlik ekipleri tarafından yakalanan 108 Iraklı Bodrum İlçe Emniyet Müdürlüğü ekiplerine teslim edilmişti. Yalıkavak Polis Merkez Amirliği´nce işlemleri tamamlanan kaçaklara broşürler dağıtıldı.
Broşürü okuyan Iraklı Karwan Saed Maarouf, her şeyin farkında olduklarını ancak mecbur kaldıklarını belirterek şunları söyledi: "Benim 3 tane çocuğum var, bu adam 6 tane çocuğu var. Ne günahı var, ne suçu var, niye kaçıyor niye, yaşam yok, yeter artık. Irak´ta hayat yok, hiç hayat yok orada. Bizler mecbur olmasak neden kaçalım" dedi.


Yalıkavak´ta tutuldukları süre içerisinde kendilerine çok iyi davranıldığını ifade eden Maarouf sözlerine şöyle devam etti: "3 gündür biz buradayız, yemek verdiler. Hizmet ettiler yani misafir gibi bizi baktılar. Hiç bağırmadılar, küfür etmediler" dedi.
Irak´ta bir kıyafet mağazası varken 3 çocuğu ile birlikte ülkesinden ayrılmak zorunda bırakılan Karwan ve diğer sığınmacılar Irak´a geri dönmek istemediklerini söyledi.


Bir kısmı kendi istekleri ve güvenlik güçlerinin nezaretiyle Irak´a geri dönen kaçaklardan 68´i Göç İdaresi İl Müdürlüğünün belirlediği kampa gönderildi.


Öte yandan, ilçede bulunan mülteciler için 10 bin adet broşür bastırıldığı ve dağıtılacağı öğrenildi.