MUĞLA`DA MUHTARIN ÖLÜMÜYLE İLGİLİ AÇIKLAMA

Marmaris ilçesinde, Başhekim Ünsal Aybek, muhtar Erol Tosun`un hastanede ihmal sonucu öldüğü iddiaları üzerine açıklama yaptı.

Tarih: 01.01.0001 00:00 314
MUĞLA`DA MUHTARIN ÖLÜMÜYLE İLGİLİ AÇIKLAMA

Marmaris ilçesinde, Başhekim Ünsal Aybek, muhtar Erol Tosun`un hastanede ihmal sonucu öldüğü iddiaları üzerine açıklama yaptı.

Karacasöğüt Mahalle Muhtarı Erol Tosun (59), şiddetli karın ağrısı şikayetiyle önce Marmaris Devlet Hastanesi`nde, daha sonra da Özel Marmaris Hastanesi’nde muayene oldu. Karın ağrısının nedeni belirlenemeyen Tosun, acil serviste aniden fenalaşarak hayatını kaybetti. Doktorların, babasıyla yeterince ilgilenmediğini ileri süren Ferdi Tosun, "Babam 1 buçuk saat devlet hastanesinde, 3 saat kadar da özel hastanenin acil servisinde kaldı. Doktor bir süre sonra evine gitti. Hastanın başında durması gerekirdi. Babamın fenalaştığını bile biz söyleyince fark ettiler" dedi. Ferdi Tosun ayrıca, hastane ve doktorlardan şikayetçi olacaklarını söyledi.

Özel Marmaris Hastanesi Başhekimi Ünsal Aybek, ortaya atılan iddialar üzerine bir açıklama yaptı. Aybek, hastanın cumartesi günü saat 16.30 sıralarında hastanelerine getirildiğini ve yapılan tetkiklerde bütün değerlerini normal çıktığını söyledi. Hastanın 3 saat kadar hastanede gözetim altında tutulduğuna dikkat çeken Aybek, Erol Tosun`un aniden fenalaştığını vurgulayarak, yaptıkları tüm müdahalelere rağmen hastayı kurtaramadıklarını kaydetti. Açıklama yapmak için otopsi raporunu beklediklerini kaydeden Aybek, "Otopsi raporuna göre, kalpten çıkan ana damarın yüksek tansiyona bağlı olarak yırtılması sonucu hasta yaşamını yitirmiş. Bu gibi ölümcül durumlarda hasta 30 dakika içinde de 5-10 saat sonra da hayatını kaybedebilir. Nadir görülen bu durum için yapılabilecek çok fazla bir şey yok" dedi.

Böyle ender görülen bir hastalığın kendilerine denk gelmesini şansızlık olarak değerlendiren Ünsal Aybek, Tosun`un başka bir hastaneye sevk edilse bile büyük bir ihtimalle hayatını kaybedeceğini savundu. Aybek, aort damarı yırtılmalarının ancak erken teşhisle tedavi edilebilen bir hastalık olduğuna dikkati çekti.

Genel Cerrahi Uzmanı Başhekim Ünsal Aybek, karın ağrısının bir çok ciddi hastalığın habercisi olabildiğine dikkat çekerek, şikayeti olanların doktora başvurmalarının yararlı olacağını ifade etti. Aybek sözlerini şöyle sürdürdü:

Kalpten çıkan, vücudun en büyük atardamarı olan aortun karın içindeki bölümüne ‘abdominal aort’ denir. Normalde 2,5-3 santim olan damar çapının karın içinde 4 santimin üzerine çıkması da ‘abdominal aort anevrizması` olarak adlandırılır. Balonlaşma, risk faktörlerinin bir ya da birkaçının bir araya gelmesi ile damar duvarının hasarlanması ve zayıflaması sonucu oluşur. Zayıflamış olan duvar damar dışına doğru genişler ve bir balon gibi şişmeye başlar. Damar genişledikçe yine bir balon gibi duvarı incelir ve daha da zayıflar. İncelen damar duvarı basınca dayanamayarak ya yırtılır ya da patlar.Anevrizma, genellikle sinsice gelişir ve hastalığı teşhis etmek oldukça güçtür ancak erken teşhisle tedavi edilebilir. Anevrizmanın patlaması, vücutta iç kanamaya yol açarak hızla ölüme götürür."

Öte yandan, yapılan araştırmalara göre, Türkiye’de her yıl 5 bine yakın insanın aort anevrizması yırtılmasından hayatını kaybettiği belirlendi.