MUĞLA´DA İLK ZEYTİNYAĞI SIKIM YAPILDI

Türkiye´nin önemli zeytinyağı üretim bölgelerinden olan Muğla´da ilk zeytinyağı üretimi yapıldı. Muğla´da 2015-2016 sezonunun erken hasat zeytinlerinin sıkımından ilk yağ alındı. Erken hasat yöntemi ile üretilen ve sağlık amaçlı kullanılan yağ için 400 ki

Tarih: 01.01.0001 00:00 309
MUĞLA´DA İLK ZEYTİNYAĞI SIKIM YAPILDI

Türkiye´nin önemli zeytinyağı üretim bölgelerinden olan Muğla´da ilk zeytinyağı üretimi yapıldı. Muğla´da 2015-2016 sezonunun erken hasat zeytinlerinin sıkımından ilk yağ alındı. Erken hasat yöntemi ile üretilen ve sağlık amaçlı kullanılan yağ için 400 kilo zeytin kullanıldı ve 15 kilo yağ elde edildi.

Erken hasat zeytinden üretilmesi nedeniyle, zeytinyağının şifa verici maddelerinin en az kayıpla üretilebilmesi için 18 derecede üretildi. Erken hasat yöntemiyle üretilen yağlar tedavi amaçlı kullanılıyor. Üretimde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Ula Ali Koçman Meslek Yüksekokulu´nun bu yıl ilk defa öğrenci kabul eden Gıda Kalite Kontrol ve Analizi Programı öğrencileri yer aldı. Öğrenciler ilk hasattan tadım yaptılar. Yatağan ilçesinde bulunan bir zeytinyağı üretim tesisini eğitim amaçlı ziyaret eden öğrenciler üretim aşamalarında görev aldılar. Yatağan ilçesinde bulunan zeytin yağı üretim tesisi işletmecisi - Zeytin Dostu Derneği Genel Sekreteri Eczacı Atilla Totoş ziyarette öğrencilere kaliteli zeytinyağı için gereken aşamaları uygulamalı olarak anlattıklarını belirtti. Atilla Totoş; ?Bugün burada öğrenci arkadaşlarımıza kaliteli zeytinyağının oluşması için gereken şartları anlattık. Bugün arkadaşlara erken hasadın başladığı anı yaşatmaya çalıştık. Muğla´daki ilk zeytinyağını burada onlarla beraber ürettik. Bu zamanda sıkılan zeytinyağı, polifenol denilen ve ilaç özelliği gösteren maddeler yönünden oldukça güçlüdür. Çok yüksek seviyedeki bir kaliteyi hesaplarken, bu çalışma oldukça pahalıya mal oluyor. Mesela, 400 kilogramı aşkın zeytinden zannederim 15 kilogram civarında yağ elde edilecek. Ama bunun tıbbi yönü çok güçlü olacak. Sofradaki sıradan zeytinyağları gibi algılanmayacak bir ürün olacak. Bununla ilgili çalışma yapabilecek akademisyen, tıp hekimlerini araştırıyoruz. Diyaloglarımız var. Eğer böyle bir çalışmanın içerisine girersek elimizde bir materyal olsun istedik. Onun için özel bir sıkım yaptık. Değişen zaman içerisinde bu tip ürünleri tekrar üretmeyi hedefliyoruz. Değişik zamanlarda üretilen zeytinyağlarının tıbbi yönlerini de ayrıca tespit etmiş olalım. Gençler doğru zeytinyağı ile tanıştılar. Ödül almış geçen seneki ve bu seneki zeytinyağımızı tattırdık. Öğrencilerin pek çoğu Muğla´da yaşamıyordu ve yeni hasat zeytinyağı ile tanıştıklarında çok şaşırdılar. Bizim için de olağanüstü bir tecrübe oldu? dedi.

Zeytinyağı´da meyve suyudur

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Ula Ali Koçman Meslek Yüksekokulu Gıda Kalite Kontrol ve Analizi Programı Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Hüseyin Türkoğlu, zeytin yağının sadece yağ olmadığını aynı zamanda bir meyve suyu olduğunu belirterek; ?Ula Ali Koçman Meslek Yüksekokulu Gıda Analiz ve Kalite kontrol programının öğrencileri olarak ziyarete geldik. Mevsimin ilk zeytinyağı sıkımına tanıklık ettik. Zeytin yapı sadece bir yağ değil aynı zamanda bir meyve suyu, ilaç olarakta değerlendirilebilir. Tabi ki küçük bir ayrıntısı var, tadının yapısının bizim tarafımızdan bozulmaması. Burada daha önce dünya çapında ünlü Memecik zeytininden altın madalya alan zeytinyağı üretildiğini bildiğimiz için ilk ziyaretimizi buraya yaptık. Öğrencilerimize zeytinin yağının tadına baktırma fırsatı bulmuş olduk? ifadelerini kullandı.