Muğla 112 Merkezi´ne Gereksiz Çağrılara İdari Para Cezası Uygulanacak

Muğla Valisi Amir Çiçek, 112 Acil Çağrı Merkezi´ni gereksiz yere arayan kişilere, Kabahatler Kanununa göre 250 TL, tekrarı halinde 500 TL idari para cezası uygulanacağını bildirdi. Ayrıca ilgililer hakkında, gerek görülmesi halinde adli işlemler yapılacağ

Tarih: 01.01.0001 00:00 149
Muğla 112 Merkezi´ne Gereksiz Çağrılara İdari Para Cezası Uygulanacak

Muğla Valisi Amir Çiçek, 112 Acil Çağrı Merkezi´ni gereksiz yere arayan kişilere, Kabahatler Kanununa göre 250 TL, tekrarı halinde 500 TL idari para cezası uygulanacağını bildirdi. Ayrıca ilgililer hakkında, gerek görülmesi halinde adli işlemler yapılacağını açıkladı.

 

Muğla´da faaliyete geçmek üzere olan 112 Acil Çağrı Merkezi tarafından istatistik çalışması yapıldı. Bu kapsamda İl Emniyet Müdürlüğü, Jandarma Komutanlığı, Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Orman Bölge Müdürlüğü, İtfaiye Dairesi Başkanlığı, Sahil Güvenlik Marmaris Grup Komutanlığı, Sağlık Müdürlüğü ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü´ne gelen çağrılar derlendi. Söz konusu kurumlara 2013 yılında yapılan 1 milyon 828 bin 922 aramadan, sadece 102 bin 620 tanesinin vakaya dönen çağrı niteliğinde olduğu, 2014 yılında 1 milyon 588 bin 544 aramadan 127 bin 772 tanesinde vakaya dönüldüğü, 2015 yılının ilk yarısında ise 552 bin 372 aramadan 54 bin 357 vakaya dönüldüğü kaydedildi. Aramaların yaklaşık yüzde 90 civarında gereksiz arama niteliği taşıdığı kaydedildi. 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü´nün Muğla´da faaliyete geçmesiyle ilgili kurumların komuta kontrol merkezlerine yapılan çağrılardan, sadece gerçek çağrıların ilgili kurumlara yönlendirilmesinin sağlanacağı belirtildi.

 

Cevapsız çağrıların zaman kaybına sebep olduğunu belirten Vali Çiçek, "Asılsız çağrılar, gerçek ihtiyaç sahiplerinin bize ulaşmasına engel oluyor. Gerçekleştirilen asılsız çağrılar bize zaman kaybettiriyor ve bu zaman kaybı, ihtiyaç sahibi birinin bize ulaşmasını geciktirebilir, hattâ birinin hayatını kaybetmesine sebep olabilir. Kurumların komuta merkezlerini en çok, çocuklar ile telefonlarını denemek için arayan kişiler meşgul ediyor. Bu konuyla ilgili olarak çocuklarımızın ve vatandaşlarımızın bilinçlenmesi gerekiyor. Bu aramalarla gerçekten ihtiyaç sahibi olanların bize ulaşmalarını engelledikleri gibi çağrı merkezlerinde çalışan personelin üzerinde de gereksiz iş yükü oluşturduklarını bilmelidirler. İlimizde 112 Acil Çağrı Merkezi´nin faaliyete geçmesiyle birlikte yapılan gereksiz çağrılara, 112 Acil Çağrı Merkezleri Kuruluş, Görev ve Çalışma Yönetmeliği´nin, ´Yaptırımlar´ başlıklı 23. maddesi gereği, 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu´na göre 250 TL, tekrarı halinde 500 TL idari para cezası uygulanacak olup ilgililer hakkında gerek görülmesi halinde adli işlemler yapılacaktır. Hizmete girecek olan 112 Acil Çağrı sisteminde sabit telefonlarda adres bilgileri, GSM aramalarında konum ve arayan kişi bilgilerine sistem rahatlıkla ulaşmaktadır ve tespit etmektedir." şeklinde konuştu.