Marmaris Kıyılarında Balon Balığı Tehlikesi

Marmaris açıklarında sıklıkla ağlara ve oltalara takılan balon balığı tedirginlik yarattı. Yavru balıklarla beslenen tür ekolojik dengeyi bozuyor.

Tarih: 01.01.0001 00:00 148
Marmaris Kıyılarında Balon Balığı Tehlikesi

Marmaris açıklarında sıklıkla ağlara ve oltalara takılan balon balığı tedirginlik yarattı. Yavru balıklarla beslenen tür ekolojik dengeyi bozuyor.

 

Tropik balık ve canlıların Akdeniz´de görülme sıklığı küresel ısınma etkisiyle ısınan Akdeniz´de arttı. Bu türler arasında yeralan balon balığı Marmaris açıklarında avlanan amatör ve profesyonel balıkçılara büyük sorun yaratmaya başladı.

 

YERLİ BALIK POPÜLASYONUNA ZARAR VERİYOR

 

Boyları 10 ila 90 santim arasında değişen balon balıklarının Akdeniz´in yerli balık popülasyonuna ciddi zarar verdiği, dengeyi bozduğu belirtildi.

 

"SİYANÜRDEN 50 KAT DAHA TEHLİKELİDİR"

 

Tehlikeye dikkat çeken Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi´nden Prof. Dr. Ahmet Nuri Tarkan, "2012´de bu balığın çoğalacağıyla ilgili görüş bildirmiştik. Küresel ısınmanın etkisiyle Ege kıyılarına, Hint Okyanusu kökenli zehirli türler akın etti. Balon balığı siyanürden 50 kat daha etkilidir. Temas edildiği anda kalp krizi geçirmenize, hatta ölmenize neden olabilir. Bu balık, yavru balıklarla beslenir ve denizin ekolojik dengesini bozar" dedi.

 

"30 DENEMENİN 21´İNDE RASTGELDİ"

 

Kentte berberlik yapan amatör balıkçı Hüseyin Yıldırım, geçen pazartesi günü havanın ağarmasıyla denize açıldığını belirterek "İki mil açıkta Cennet Adası yakınlarında avlanmaya başladım. Oltama 6 kilogram ağırlığında ve 72 santim uzunluğunda balon balığı takıldı. Gün boyunca denize attığım 30 oltanın 21´inde çeşitli büyüklükte balon balığı çıktı. Ayrıca attığım paragadiler parçalandı" dedi.

 

EN BÜYÜĞÜ MARMARİS´TE YAKALANDI

 

Geçen yıl mayıs ayında Bodrum´da ağlara takılan 5 kilo ağırlığındaki balon balığından sonra Güney Ege kıyılarında şimdiye kadar yakalanan en büyük balon balığı Marmaris´te yakalanmış oldu.

 

SADECE JAPONLAR TÜKETİYOR

 

Japonya´nın başkenti Tokyo´da devlet yetkililerinin atadığı uzmanlar tarafından 5 yıl süreyle eğitilen aşçılar, 2 yıl boyunca balon balığı yemeği yapılması için pratik eğitimden geçiyor.

 

Balığın kullanılmayan iç organları kilitli çelik kutularda özel donanımlı çöpçüler tarafından imha için belgeyle teslim alınıyor. Japonya´da özellikle zengin turistlerin büyük ilgi gösterdiği yemeğin tabağı 200-350 dolar arasında satışa sunuluyor.