KOCADON, ´RES´ TAVRINI KOYDU

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Yalıkavak Mahallesi´ne kurulması planlanan rüzgar enerji santraline tepki göstererek, "Birileri bu güzel Bodrum´umuzu, 13 tane tribün için mahvetme hakkına sahip değildir" dedi. RES yapacak şirketin ´Belediye karar

Tarih: 01.01.0001 00:00 251
KOCADON, ´RES´ TAVRINI KOYDU


Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon,  Yalıkavak Mahallesi´ne kurulması planlanan rüzgar enerji santraline tepki göstererek, "Birileri bu güzel Bodrum´umuzu, 13 tane tribün için mahvetme hakkına sahip değildir" dedi. RES yapacak şirketin ´Belediye kararı bizi bağlamaz´ şeklindeki açıklamasına da tepki gösteren Kocadon, ´Merkezi hükümet, belediyelerin yetkilerini budayarak ne yaptığını görmeli." yorumunu yaptı. "Bodrum sizinle beraber" diyen Başkan Kocadon, beraberinde Bodrum´un en büyük sivil toplum örgütlerinin başkanlarıyla Yalıkavak halkına destek vermeye geldiklerini söyledi.

Bodrum´a bağlı Yalıkavak Mahallesi Geriş tepelerine kurulması planlanan rüzgar enerji santraline tepki gösteren gruba, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon başta olmak üzere, Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Kocadon, Bodrum Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Erdoğan Başeymez, Bodrum Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Hasan Kablı ile Bodrum Belediyesi İmar Müdürü ve Belediye Başkan Yardımcısı ile bazı yetkililer de destek verdi. Yalıkavak´ın Geriş tepelerinde, yerleşim alanlarına yakın mesafelerde kurulmak istenen RES türbinleriyle ilgili hem hukuk hem de eylemsel mücadelelerini sürdüren vatandaşlara destek olmak amacıyla bölgeye gelen Başkan Kocadon, vatandaşlara "Bugüne kadar verdiğiniz mücadele için teşekkür ederim. Sizinle yolumuz, yönümüz bakış açımız aynı. Bodrum´un turizmine, marka ve kent değerine, Bodrum´un silüetine zarar verecek yatırımların karşısındayız" diye konuştu. 

 

Yalıkavak Geriş Meydanı´nda gazetecilere açıklamada bulunan Başkan Kocadon, Bodrum´un bugüne kadar kentsel kimliğini koruduğunu belirterek, "Bodrumlular, bugüne kadar doğru olan hiçbir yatırıma karşı çıkmamış, reaksiyon göstermemiştir. Bugün bu firmanın RES konusunda atabildiği her adım, Bodrum´da yaşayan vatandaşların engin hoşgörüsünden kaynaklanıyor. Bu hoşgörünün sınırlarını kimse zorlamasın. Bodrum yarımadasında, halkın istemediği hiçbir yatırım hayata geçemez" dedi. RES´lere değil, kurulmak istenen yerlere karşı olduklarını ve RES türbinlerine karşı mücadele eden halkla ´yollarının, yönlerinin ve bakşı açılarının´ aynı olduğunu söyleyen Kocadon, "2014 yerel seçimleri bittiğinde ilk önüme gelen bunlarla ilgili görüştü ve tereddütsüz ret cevabı verdim. Sadece burası için değil, bütün Bodrum yarımadası için. Mumcular´da, Akyarlar´da, Yalıkavak´ta olacak dediler. Her yere ret görüşü verdim.  Bunun tek nedeni, Bodrum´un kentsel kimliğini korumak ve Bodrum´un silüetini bozacak yatırımlara dur demekti. Bundan sonra da bu mücadeleye hukuk çerçevesinde, medeni bir şeklide devam edeceğiz.Halkın istemediği hiçbir proje, yarımadada  olmayacak. Ancak bizi ve yasarı çiğneyip geçerlerse olur" dedi. Bugüne kadar Yalıkavak´ta, Bodrum´da yapılan yatırımlara halkın ve kendilerinin karşı çıkmadığını kaydeden Kocadon, "Biz belediye olarak tespitlerimizi yaptık. Firmaya haber gönderdik. Elinizde belge varsa getirin dedik. Randevu aldıkları halde gelmediler. Yılmadan,mücadele ruhumuzu yitirmeden devam edeceğiz. Bizde pes etme ruhu yoktur. Her engel bizibirbirimize daha da kenetleyecektir" diye konuştu. 

 

"BU İFADELERİ BODRUM HALKI KABULLENMEZ"

Yatırımcılarla belediyelerin karşı karşıya getirlmeye  çalışıldığını söyleyen Kocadon, şirket yetkililerinin ´Bodrum Belediyesi´nin kararı bizi bağlamaz´ şeklindeki açıklamasını da eleştirerek, "Medeni çerçeveden çıkmadan hakkımızı arayacağız diyoruz ya, şirket yetkilileri de çıkmasın bu çerçeveden. Maksadını aşan ifadeler kullanmasın. Bodrum Belediyesİ´ni tanımayız ifadesini, Bodrum´un medeni halkı kabul edemez" diye konuştu. 

 

Kocadon, ilçenin birinci derece sürgün yerinden dünya şehri ve marka turizm kenti haline dönüştüğüne dikkati çekerek, "Bunu hep beraber başardık. Şimdi birileri bu güzel Bodrum´umuzu, 13 tane tribün için mahvetme hakkına sahip değildir. Biz bunun mücadelesini medeni çerçeveler içinde kalarak hakkımızı aramaya devam edeceğiz. Bodrum´a yakışan budur" diye konuştu.

 

Bodrum halkının istemediği hiçbir projenin, Bodrum yarımadasında yapılmasının mümkün olmayacağını ifade eden Kocadon, şunları söyledi: 

"Ancak bizi çiğneyip geçerlerse, yasaları çiğneyip geçerlerse olur. Bugün Bodrum´da yapılan binlerce yatırıma hangimiz karşı çıktık? Demek ki doğru yatırımlardı veya görüntü kirliliği yaratacak yatırımlar değildi. Biz hep beraber bu yolda mücadelemize devam edeceğiz. Belediye olarak üzerime düşen her şeyi yaptık, yapmaya da devam edeceğiz." 

 

KAZMAZ: BUGÜN BİR MİLATTIR

Bölgedeki arazi sahiplerinin avukatı Remzi Kazmaz da bölgeden gelen iş makinesi seslerinin haksız ve hukuksuz şekilde çıktığını savundu. Yasaya uygun olmayan bir şekilde çalışan sese karşı belediye ekiplerinin gerekeni yaptığına değinen Kazmaz, "Bugün bir milattır. Bugüne kadar Yalıkavak olarak konuşuyorduk. Artık Bodrum olarak konuşuyoruz. Halkın temsilcisiyle paylaşıyoruz bu ağır yükü artık. Ama hala hukuk tanımazlar, hak tanımazlar, adalet tanımaz insanlar şu anda "Bodrum Belediyesini de tanımıyoruz" diyerek, ukala bir cevap verdiler. Ben bu cevabı bir hukukçu olarak ret ediyorum. Bu cevap hukuk devletine yaraşır değildir" dedi. Kazmaz, Pazartesi günü Muğla İdare Mahkemesi´ne başvuruda bulunacaklarını belirterek, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon´un da bu süreçte desteğini beklediklerini ifade etti. RES türbinleri ile ilgili gelinen süreçte yargı ile yürütmenin, halk ile kolluk kuvvetlerinin karşı karşıya getirilmeye çalışıldığını belirterek "Bu aşamada Bodrum Belediyesi´nin sorumluluğu yok. Burada yargı kararlarının uygulanması gerekiyor. Hukuka saygı bekliyoruz" dedi.