KENT KONSEYİ ve MİMARLAR ODASI BİR ARAYA GELDİ?

Mimarlar Odası Bodrum Şube Başkanı Cevat Kalfa, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı´nca Türkiye genelinde yapılan çalışmayla Bodrum´da 1´inci derece doğal SİT alanı olan önemli bölgelerin, 2 veya 3´üncü derece doğal SİT alanına dönüştürülmesi taslağıyla ilgili

Tarih: 01.01.0001 00:00 291
KENT KONSEYİ ve MİMARLAR ODASI BİR ARAYA GELDİ?

Mimarlar Odası Bodrum Şube Başkanı Cevat Kalfa, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı´nca Türkiye genelinde yapılan çalışmayla Bodrum´da 1´inci derece doğal SİT alanı olan önemli bölgelerin, 2 veya 3´üncü derece doğal SİT alanına dönüştürülmesi taslağıyla ilgili olarak Bodrum Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyeleri ile bir araya geldi.

Bodrum Kent Konseyi ofisinde yapılan toplantıda söz konusu çalışmanın durdurulamaması durumunda Bodrum yarımadasında yaşayan herkesin bu vebalin altında kalacağı ifade edildi.

Mimarlar Odası Bodrum Şube Başkanı Cevat Kalfa ve Bodrum Kent Konseyi Başkanı Mustafa Demiröz, SİT alanlarının mevcut derecelerinin değişmesini durumunda Bodrum´un idam edilmesi anlamına geldiğini ifade ettiler.

Konunun vahameti nedeni ile Bodrum Kent Konseyi´ni önümüzdeki günlerde acil olarak olağanüstü Genel Kurul çağrısı ile bir araya toplamayı hedefleyen Mustafa Demiröz ?Öncelikle konunun muhatabı olan Büyükşehir Belediyesi ve Bodrum belediyesinin ilgili birimleri ile temasa geçerek doğru bilgilere ulaşmaya çalışıyoruz. Öğrendiğimiz kadarıyla Büyükşehir Belediyesi Kasım ayı olağan meclis toplantısında gündem maddesi olarak bu konuyu ele alacak. Bodrum Belediye başkanı ile de en kısa sürede bir araya gelerek görüşeceğiz. Kendilerinde var olan bilgileri bizimle paylaşacaklarını da biliyorum. Belediye Başkanımızın geçtiğimiz haftalarda kurumumuza yaptığı ziyarette ifade ettiği gibi Bodrum bir bütün ve bizler daha yaşanır bir Bodrum için el ele vereceğiz. Ama bizler bu arada paydaşlarımız olan sivil toplum kuruluşlarının da yarımada hakkında söz sahibi olduğu gerçeğinden hareketle Konseyimizi önümüzdeki günlerde Olağanüstü Genel Kurul çağrısı ile toplayacağız. Bazı kurumların oturdukları yerden Bodrum´u kendilerine göre şekillendirmesi gibi bir yanlış olamaz. Bizler burada yaşıyoruz ve Bodrum´da yapılacak her şeyle ilgili söz hakkımızın var olduğunu biliyoruz. Yerel aktörleri yani halkı yok sayamazlar.? dedi.

Mimarlar Odası Bodrum Şube Başkanı Cevat Kalfa, Türkiye genelinde yapılan çalışmayla Bodrum´da 1´inci derece doğal SİT alanı olan önemli bölgelerin, 2 veya 3´üncü derece doğal SİT alanına dönüştürülmesi taslağıyla ilgili olarak şunları kaydetti ?Bildiğiniz üzere bizler geçtiğimiz günlerde konu ile ilgili bir basın açıklaması yaptık. Odamıza bağlı arkadaşlarımız yarımada genelinde meydana gelecek olan değişikliklerde tam olarak kaç metrekare arazinin yapılaşmaya açılacağını hesaplamaya çalışıyorlar. Bu bilgi elimize geldiğinde onu da kamuoyu ile paylaşacağız. Bakanlığın doğa koruma planı değil, doğayı nasıl katlederimin bir planıdır. Biz halkı beraber olmaya çağırıyoruz. Gerekirse imza kampanyası, gerekirse sokak yürüyüşleri yapmamız lazım. Bizim bu haritada gördüğümüz plan sadece Bodrum´un, bunun arkasındaki Gökova ve Datçayı görseniz buraları katleden bir plan. Bodrum Yarımadası ile Gökova´nın kıyı kenar çizgisindeki 1. Derecede sit alanı olan hazine ve orman arazileri 2.ve 3. dereceye düşürülüyor. Bunun anlamı şudur: Daha önce hiçbir şekilde dokunulamayan araziler, ormanlar nitelikli izin adı altında ve kontrollü kullanım koşulu ile kurulun onayı ile imara açılarak, inşaat yapılabilir.  Facianın boyutu o kadar büyük ki, Bodrum´un karşısındaki Kara Ada, 1´inci dereceden 2´inci dereceye dönüştürülüyor. 1´inci derece doğal sit alanları olan Kisebükü, Yalıkavak Küdür Yarımadası, Haremtan Tephesi, Değirmenler Burnu, Pedasa Antik Kenti´nin bulunduğu Konacık Mahallesi ormanlık alanı, Bodrum´un girişindeki Yokuşbaşı Mahallesi sağlı sollu olarak mavi yolculuğun başladığı İçmeler´den Kisebüküne kadar olan koylar; Göltürkbükü, cennet Yalı mahallesi koyları 2´inci ve 3´üncü derecelere çıkarılarak yapılaşmanın önü açılıyor. Birileri Bodrum´u idam sehpasına götürüyor. Şunun altını çizmek lazım; Derece değişikliği tarlasına ev yapmak isteyen Bodrumluya yaramayacak. O yine tarlasına çocuğu için ev yapamayacak. .? dedi.