Kadınlar Günü Bodrum'da Dolu Dolu Geçti

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde Bodrum'da bir çok etkinlik ve program düzenlendi.

Tarih: 10.03.2020 09:07 653
Kadınlar Günü Bodrum

Bodrum Belediyesi'nin de destek verdiği kültürden sanata, sunum ve söyleşilerden fidan dikimine kadar çeşitli etkinliklerde Bodrumlu kadınlar bir araya geldi. Bodrum’da oluşturulan iki ayrı Kadınlar Ormanı’na fidanlar dikildi, Belediye Meydanı’ndaki etkinlikte ise Türkiye ve dünyaya yön veren 10 ölümsüz kadının heykelini buluşturan sergi açıldı.

ZEYTİN VE ÇAM FİDANLARI TOPRAKLA BULUŞTU

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Bodrum Belediyesi'nin destekleriyle düzenlenen iki ayrı fidan dikme etkinliğinden ilki Gümüşlük Mahallesi Karakaya Mevkiinde gerçekleşti. 5 dönüm arazide zeytin ve çam olmak üzere 250 fidanın toprakla buluştuğu etkinliğe CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban, CHP Bodrum İlçe başkanı Halil Karahan, Bodrum Belediye Başkan Vekili Tamer Mandalinci, Belediye Başkan Yardımcısı Emel Çakaloğlu, belediye meclis üyeleri ve vatandaşlar katıldı. CHP Gümüşlük ve Koyunbaba Mahalle temsilciliklerinin organize ettiği etkinlikte fidanların toprakla buluşmasının ardından can suları verildi.

Günün ikinci fidan dikme etkinliği ise CHP Bodrum Kadın Kolları tarafından organize edildi. Umurca Mahallesi Kerevit Sokak üzerinde bulunan arazide gerçekleşen “Yitirilen Her Can’a Bir Fidan” etkinliğinde, 150 zeytin ağacı dikildi.  Etkinlikte kısa bir konuşma yapan CHP Bodrum Kadın Kolları Başkanı Umut Özdoğan, "Bugün 150 fidanla başlayan ormanımız yeni dikimlerle daha da büyüyecek. 8 Mart kutlanacak bir gün değil, yitirdiğimiz canları anma günüdür." dedi.

“BİLİME VE SANATA YÖN VEREN ÖNCÜ KADINLAR” HEYKEL SERGİSİ

Bir diğer etkinlik de Belediye Meydanı önünde gerçekleşti. Bodrum Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Esra Sağlık’ın “Bilime ve Sanata Yön Veren Öncü Kadınlar” heykel sergisi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Belediye Meydanı’nda düzenlenen törenle açıldı. Sergide, Astrofizikçi Dilhan Eryurt, Arkeolog Halet Çambel, Doktor Safiye Ali, Felsefe profesörü Prof. İoanna Kuçuradi, Opera sanatçısı ve ressam Semiha Berksoy, Tiyatrocu Afife Jale, Şair, yazar ve öğretmen Halide Nusret Zorlutuna, ilk Türk kadın ressamlarından Hale Asaf, ülkemizin ilk kadın mimarlarından Mualla Eyüboğlu ve yazar, siyasetçi, öğretmen Halide Edip Adıvar’ın heykelleri yer aldı.

Açılış töreninde konuşan Bodrum Belediye Başkan Vekili Tamer Mandalinci, “Esra hoca, kendisini bilime, sanata, kültüre, halka, Anadolu'ya ve bütün evrensel değerlere adamış 10 kadınımızı ölümsüzleştirmek adına bu heykelleri hayata geçirmiştir. Bilime ve sanata yön veren öncü kadınların inanç ve düşünceleri arkamda duran Kadın Ağacı'nın altında çok daha anlamlı bir hale gelecek” diye konuştu.

DENİZCİ KADINLAR STS OKUL GEMİSİ'NDE BULUŞTU

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında STS Bodrum Okul Gemisi’nde ise Deniz Kızları Platformu tarafından bir etkinlik düzenlendi. Türkiye’nin ilk yelkenli gemisinde buluşan Bodrum’un deniz sevdalıları, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde açık denizlerde yelken açan kadınların yaşadıkları heyecanları ve deneyimleri dinledi.

STS Bodrum Okul Gemisi’nin Bodrum için çok büyük bir anlamı olduğunu ifade eden Belediye Başkan Yardımcısı Emel Çakaloğlu, “STS Bodrum Okul Gemisi ile 19 Mayıs’ın 100. yılında Bodrum’dan Samsun’a çok anlamlı bir yolculuk yaptık. Benim bir deniz sevdam yoktu ama STS ile yaptığım yolculukla artık benim de bir deniz sevdam oluştu ve tekrar siz kadın denizcilerimizin yanında STS ile denize açılmak isterim.”dedi.

Konuşmanın ardından etkinliğe destek veren Bodrum Belediyesi’nin teşekkür plaketini Emel Çakaloğlu aldı. Ayrıca etkinliğe katılan ve STS Bodrum Okul Gemisinin yapımında emeği geçenlere de teşekkür plaketi takdim edildi.

12 KADIN RESSAMDAN 'KADIN' İSİMLİ RESİM SERGİSİ

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla açılan sergilere de ilgi yoğun oldu. 12 kadın ressamın eserlerinden oluşan 'Kadın' isimli resim sergisi Hakan Aykan Kültür ve Sanat Merkezi’nde açıldı. Geliri Bodrum Kadın Dayanışma Derneği’ne bağışlanacak sergideki eserlerden birini de Belediye Başkanvekili Tamer Mandalinci aldı. Mandalinci aldığı tabloyu, Bodrum Belediyesi’nin kadın başkan yardımcılarından Emel Çakaloğlu’na hediye etti.

HÜKÜMLÜ ANNELERİN ÇOCUKLARINA DESTEK KONSERİ

Bodrum’da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri yine anlamlı bir konserle son buldu. Hükümlü annelerin çocukları için Sanatçı Pınar Seli Soydaş öncülüğünde bir araya gelen Bodrumlu kadınlar, Mandalin’de bir konser verdi. Belediye Başkan Yardımcısı Ummahan Yurt’un da katıldığı konser, Ayvalık Açık Tip Cezaevi Kadın Hükümlülerin Çocukları için oyun evi yapımı masraflarını karşılamak amacıyla gerçekleşen "Ona Ses Ol" projesi kapsamında gerçekleşti.

Bodrum'da yaşayan psikolog, avukat, emlak danışmanı, mühendis, ev hanımı gibi gönüllü annelerden oluşan koro, kadın ve çocuk ile ilgili şarkılar seslendirdi.

'8 Mart Dünya Kadınlar Günü' nedeniyle bir diğer sergi de Bodrum Belediyesi Nurol Kültür Merkezi’nde Gazeteci Selçuk Arslan tarafından ‘Anadolu’da Kadın Emeği’ temasıyla açıldı.