Gümüşlük´te Bir İtalyan Virtüöz; Francesco Libetta

Gümüşlük´te klasik müzik festivali, İtalyan piyano virtüözü Francesco Libetta´yı Koçtaş´ın etkinlik sponsorluğunda 25 asırlık tarihi taş ocağında misafir etmeye hazırlanıyor.

Tarih: 01.01.0001 00:00 661
Gümüşlük´te Bir İtalyan Virtüöz; Francesco Libetta

Gümüşlük´te klasik müzik festivali, İtalyan piyano virtüözü Francesco Libetta´yı Koçtaş´ın etkinlik sponsorluğunda 25 asırlık tarihi taş ocağında misafir etmeye hazırlanıyor. 8 Ağustos Perşembe günü gerçekleşecek konser, bu yıl festivalin ana mekânı Antik Taş Ocağındaki ilk konser olacak.

 

Solist, orkestra şefi, besteci ve öğretmen Francesco Libetta, Aldo Ciccolini tarafından ?zamanının en yetenekli müzisyeni? olarak tanımlanmış, dünyanın her köşesindeki dinleyicisini, şaşırtıcı hızdaki parmaklarıyla büyüleyen, nadir sanatçılardan biri olarak tanınıyor.

 

Rossini, Schubert ve Liszt´in eserlerini çalacak

16. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali dünyanın dört yanından gelen ünlü virtüözlerin konserleriyle devam ediyor. Festivalin ana sahnesi Antik Taş Ocağında 8 Ağustos Perşembe akşamı saat 21.15´te Bodrumlu klasik müzikseverlerin karşısına çıkacak olan İtalyan virtüöz Francesco Libetta, ilk olarak Gioacchino Rossini´nin, ?Un petit train de plaisir? başlıklı yapıtını sunacak. Bu eserin ardından geceye Franz Schubert´le devam edecek olan Libetta, bestecinin, ?Phantasie in C ?Wanderer? isimli eserini seslendirecek.

 

2500 yıllık tarihi taş ocağında Koçtaş´ın etkinlik sponsorluğu ile gerçekleşen gece, aradan sonra Macar besteci Franz Liszt´le devam edecek. İtalyan piyanist Libetta, gecenin ikinci yarısında bestecinin sırasıyla şu eserlerine yer verecek: ilk olarak, ?Années de pèlerinage?, ardından ?Sposalizio?; ?Canzonetta del Salvator Rosa?; ?Sonetto del Petrarca CIV? ve son olarak ?Canzone (da Rossini) e Tarantella?.

 

Üstün başarılarıyla tarihe geçti

20´li yaşlarının başındayken Beethoven´ın 32 piyano sonatının tamamını üst üste seslendiren ilk İtalyan piyanist olma onuruna sahip oldu. Teknik zorluğuyla meşhur Godowsky´nin 53 etüdünü, Chopin´in Etütleri üzerine ezbere seslendiren ilk ve tek piyanist olarak tarihe geçti.

 

Floransa, Roma, Spoleto Festivallerinde verdiği resitallerin yanı sıra başlıca bütün İtalyan orkestralarıyla (RAI Torino, RAI Napoli, Milano Verdi Orkestrası) solist olarak çalıştı. İtalya dışında Hong Kong, Tokyo; Miami Piyano Festivali, Lincoln Center (ABD); Chopin Festival (Duszniki Zdrój), Lodz (Polonya); La Roque d´Anthéron, Festival d´Auvers sur Oise, Salle Cortot (Fransa) ve Hamburg Laeizhalle´de konser veren Libetta, 2007´de 4. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivalinin; ardından 2011´de ise yine festivalin bir kış organizasyonu olan Gümüşlük Klasik ve Caz Günlerinin konuğu olmuştu.  

 

Sınır tanımayan geniş repertuarı Handel ve Chopin´den daha az tanınan ve kendisine ithaf edilmiş Alkan, Godowsky, D´Avalos, Friedman ve Gesualdo yapıtlarına uzanır. Sıra dışı hafızası ve entelektüel çalışı hakkında ünlü eleştirmen Harold Schonberg şöyle yazmıştır: ?Görünüşe göre istediği her şeyi çalabiliyor ve stille ilgili yoğun bir hissiyatı var.?

 

?zamanımızın en parlak virtüözlerinden biri?

Eserlerini kaydettiği besteciler arasında Beethoven, Ravel, Czerny, Balakirev ve Brahms yer almaktadır. Albümleri ABD´nde VAI tarafından yayınlanmıştır. Ünlü belgesel yönetmeni Bruno Monsaingeon genç Libetta´yı ilk dinleyişini ?sarsıcı? zamanımızın en parlak virtüözlerinden biri? diye tanımlamıştır. Bu karşılaşmanın ardından Monsaingeon, Libetta´nın La Roque d´Anthéron (Fransa)´daki resitalini filme almış, DVD olarak yayınlanan kayıt Diapason d´Or ve CHOC de Le Monde de la Musique ödüllerini kazanmıştır. Eleştirmenlerin de büyük beğenisi toplayan performansı hakkında Olivier Bellamy şöyle yazar: ?tekniği Rachmaninov, Lhevinne, Friedmann, Rosenthal gibi büyük ustaları hatırlatıyor ve müzisyenliği zor eserleri adeta altına dönüştürüyor.?