GÖKOVA KÖRFEZİ´NDE KIYI KRİZİ

Gökova Körfezi´ndeki kum köpekbalıklarının üreme alanı Boncuk Koyu´nda sahile inmek isteyen bir grup çevre platformu üyeleri ile mülk sahibi arasında tartışma çıktı. Olaya müdahale eden jandarma ekipleri platform üyelerini alandan uzaklaştırdı.

Tarih: 01.01.0001 00:00 248
GÖKOVA KÖRFEZİ´NDE KIYI KRİZİ

Gökova Körfezi´ndeki kum köpekbalıklarının üreme alanı Boncuk Koyu´nda sahile inmek isteyen bir grup çevre platformu üyeleri ile mülk sahibi arasında tartışma çıktı. Olaya müdahale eden jandarma ekipleri platform üyelerini alandan uzaklaştırdı.

Muğla´nın Marmaris ilçesine bağlı Çamlı Mahallesi´ne bağlı dünya koruma alanı ilan edilen kum köpekbalıklarının üreme alanı Boncuk Koyu´nda kıyı krizi patlak verdi.

Marmaris´te faaliyet gösteren "Kıyılar herkesin işgale son platformu" üyeleri ,hafta sonu 40 kişilik bir grupla Boncuk Koyu´na piknik etkinliği düzenledi. Minibüslerle koya giden platform üyeleri sahile tek iniş noktası olan özel bir mülkün içinden geçmek istedi. Ancak kapıyı kapatan işletme görevlileri kapının önüne bir köpek koyarak grubun geçişini engelledi. Grup, kıyılar halkın kullanım alanıdır buraya geçişi engelleyemezsiniz diyerek işletme yetkilisi ile tartıştı. Bunun üzerine işletmeci gruba geçişin ücretli olduğunu kişi başına 100 lira çocuklar için de 50 lira ücret ödemeleri halinde sahile inebileceklerini söyledi.Tartışmanın büyümesi üzerine olay yerine çağrılan jandarma ekipleri tarafları sakinleştirdikten sonra platform üyelerini işletme önünden uzaklaştırdı. Grup daha sonra Domuzçukuru Koyu´na giderek piknik yaptı.

Piknik sonunda Taşbükü Koyu´nda gazetecilere açıklama yapan "Kıyılar herkesin işgale son platformu" sorumlusu Nazan Bayındır, Gökova Körfezi´nde koyların bir bir işgal edilerek halkın anayasal hakkı olan kıyıları kullanım özgürlüğünün elinden alınmaya çalışıldığını ileri sürdü. Bayındır şöyle konuştu: "Anayasanın 43. maddesi, kıyı kanununun 5. maddesi ile güvence altına alınan kıyılardan vatandaşın eşit şekilde kullanım hakkına yapılan gasplara son verilmesini istiyoruz. Vatandaşla özel mülk sahiplerini karşı karşıya getirmeden bu işin çözülmesi gerekiyor. Maalesef Muğla´da vatandaşlar kıyılarda bu sorunla karşı karşıya kalmaktadır."

Platform üyesi Serdar Kara ise kıyıların özel mülk kullanıcıları tarafından halka kapatılmasının Türkiye´nin genel bir sorunu olduğunu savundu. Kara, bu sorunun özellikle kıyı alanları çok fazla olan Muğla´da çok sık yaşanmaya başladığını vurguladı. Kıyı kanununun çok açık olduğunu ifade eden Kaya, halkın eşit ve ücretsiz olarak kıyılardan yararlanma hakkının bulunduğunu, bu hakkın engellenemeyeceğini kaydetti.

1988 yılından bu yana Özel Çevre Koruma Bölgesi statüsüne sahip Gökova Körfezi, 2010 yılında Deniz Koruma Alanı (DKA) ve aynı yıl içinde Türkiye´nin İlk Toplum Temelli Balıkçılığa Kapalı Alanı ilan edildi. Bu önemli körfez içerisinde yer alan Boncuk Koyu, kum köpekbalıklarının (Carcharhinus plumbeus) dünyada bilinen önemli üreme alanlarından biri olup, aynı zamanda Gökova Deniz Koruma Alanı´na dahil Balıkçılığa Kısıtlı Alanları (BKA)´dan birisi konumunda bulunuyor.Turizmcilerin "Türkiye´de görülmeye değer en güzel 100 doğa cenneti" arasında gösterdiği Gökova´daki Boncuk Koyu, dünyada iki yerde yaşayan kum köpekbalıkları için turizme kapatıldı.