FETHİYE´DE 2 BİN YAVRU CARETTA DENİZLE BULUŞTURULDU

Fethiye ilçesinde 2 bin caretta yavrusu denizle buluşturuldu.

Tarih: 01.01.0001 00:00 206
FETHİYE´DE 2 BİN YAVRU CARETTA DENİZLE BULUŞTURULDU

Fethiye ilçesinde 2 bin caretta yavrusu denizle buluşturuldu.

Nesli tükenmekte olduğu için koruma altında olan deniz kaplumbağalarına Fethiye´nin Çalış ve Yanıklar plajlarında çevresel faktörlerden korumak için bu yıl Avusturya Viyana Üniversitesinden gönüllü öğrenciler çevre ve şehircilik bakanlığı kültür ve tabiat varlıkları koruma genel müdürlüğü görevlileriyle birlikte görev yaptı. Avusturya Viyana üniversitesi öğrencileri 120 günden bu yana Çalış plajı ve Yanıklar plajında gece gündüz ceratta ceratta nöbeti tuttu. Çalış plajında 33 yuvadan 800 yavru caretta, Kargı, Yanıklar sahilinde de 110 yuvadan 1400 yavru caretta dünyaya geldi. Viyana Üniversitesi gönüllü öğrencileri caretta carettaların sahile çıkışı, yumurta bırakmalarını izleyip bu yerlere kafes ile koruma yaptıktan sonra yavru çıkışını beklemeye başladılar. 120 gün boyunca görev yapan gönüllü öğrenciler yaklaşık 10 kilometrelik sahil boyunca yumurtadan çıkan yavruları gece ay ışığını takip ederek yolunu bulabilsin diye bir bir denizle buluşturdular.

ÇADIRLARINDA KONAKLADILAR

Yöneticileri ile birlikte 13 kişilik Avusturya Viyana Üniversitesi gönüllü öğrencileri Çalış ve Yanıklar plajında yumurtadan çıkan minik carettaları rehabilitesini de sağladıktan sonra denizle buluşturdular. Üniversite öğrencileri tarafından yumurtadan çıkan yavru carettalar rehabilite için önce kovaya konurken, yerli ve yabancı tatilciler de bu durumu ilgiyle izledi.Geceleri kıyıya çıkan caretta kaplumbağalarını görebilmek için tatilciler çevresini sarıp cep telefonlarıyla görüntülemeye çalışırken gönüllüler flaş ışıklarına ve diğer ışıklara engel olmaya çalıştılar. 120 gün boyunca Çalış plajında ağaçlar arasında kurdukları çadırlarda konaklayan Avusturya Viyana üniversitesi öğrencileri hem tatil yapma fırsatı da buldular.

FETHİYE LİMANINDA HER AN CARETTA CARETTA GÖRÜLEBİLİYOR

Öte yandan Fethiye limanını mesken tutan 2 ayrı caretta caretta kaplumbağası her an kordon boyundan izlenebiliyor. Balıkçıların elleriyle küçük balık vererek besledikleri Caretta carettalar nefes almak için başlarını çıkardığı anda turistlerin büyük ilgisiyle karşılaşıyor. Caretta carettaları görebilmek ve fotoğraflayabilmek için turistler birbirleriyle yarışıyor.