Dünyada bir ilk Milas´ta gerçekleşti

Eryılmaz, Milas´tan çıkarılan diaspor kristalini kullanarak dünyada ilk defa tektaş yüzük üretti.

Tarih: 01.01.0001 00:00 815
Dünyada bir ilk Milas´ta gerçekleşti

Milas Meslek Yüksekokulu El Sanatları Bölümü Kuyumculuk ve Takı Tasarımı Programı öğrencileriyle bir araya gelen, ´Profesör´, ´Sihirbaz´ lakaplı ünlü mücevher ustası İrfan Eryılmaz deneyimlerini aktardı. Eryılmaz, Milas´tan çıkarılan diaspor kristalini kullanarak dünyada ilk defa tektaş yüzük üretti.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Milas Meslek Yüksekokulu, İngiltere´de yaşayan ünlü mücevher ustası İrfan Eryılmaz´ı ağırladı. Okul yönetimi ve büyük beğeni toplayan Latmos ve zeytin temalı takı koleksiyonlarıyla tanınan Öğretim Görevlisi Canan Kork Çifci´nin davetiyle Milas´a gelen mücevher ustası İrfan Eryılmaz, ilk önce okulun El Sanatları Bölümü Kuyumculuk ve Takı Tasarımı Programı öğrencilerine konferans verdi. Mücevher yapım tekniklerini teorik anlatan usta Eryılmaz, konferansın ardından Öğretim Görevlisi Çifci´nin öğrencileriyle atölye çalışması yaptı.
?Diaspor pırlantanın önüne geçebilir"
Tektaş yapımının tüm aşamalarını öğrencilere göstererek deneyimlerini aktaran Eryılmaz, ?Tektaş Yüzüğümü Üretiyorum´ isimli atölye çalışmasında bir ilke imza attı.
Dünyada sadece Milas´tan çıkarılan, elmastan daha değerliği olduğu ifade edilen ve ABD´de kutsal taş olarak görülen diaspor kristalini tektaşla birleştiren Eryılmaz, ?Milas´a özgü diaspor taşını tanıtmak adına ilk defa diasporla böyle bir tektaş ürettik. Diaspor renk verme özelliğiyle tektaşa da çok yakıştı. Ben sanıyorum ki zamanla diaspor pırlantanın önüne geçecektir. Tabi Türkiye´de ve İngiltere´de bu gibi eğitim çalışmalarına destek veriyorum, deneyimlerimi paylaşarak çıraklar yetiştiriyorum. Üniversite öğrencilerimizin ilgisi yoğun oldu. Beni davet eden okul yönetimine, öğretim üyelerine ve öğrencilerimize teşekkür ediyorum? dedi.
İlk defa değerli taşla takı tasarladılar
Atölye çalışmasının öğrencilerin eğitimine çok büyük katkı sunduğunu ifade eden Öğretim Görevlisi Çifci, ?Ustamız İrfan Eryılmaz´ın katkılarıyla sadece yöremizden çıkarılan bir taşla yani diasporla tektaş yaptık. Öğrencilerim bugün mücevher ve tektaş yapımının tüm aşamalarını uygulamalı olarak gördüler. Ben katılımı ve deneyimleriyle bizleri aydınlatan ustamıza ve saatler süren etkinliği ilgiyle takip eden öğrencilerime teşekkür ediyorum? diye konuştu.
Renkli görüntülere sahne olan etkinliğin sonunda Eryılmaz´a, Milas Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Muzaffer Demir tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.