DATÇA BADEMİ ÇIKTI

Son bir haftaya kadar yurdun büyük bir bölümü yağış ve karla mücadele ederken, Muğla´nın Datça ilçesinde badem ağaçları ilk meyvelerini vermeye başladı. Akdeniz ve Ege´nin kesiştiği noktada bulunan Datça ilçesinin büyük bölümünde badem ağaçlarının beyaza

Tarih: 01.01.0001 00:00 374
DATÇA BADEMİ ÇIKTI

Son bir haftaya kadar yurdun büyük bir bölümü yağış ve karla mücadele ederken, Muğla´nın Datça ilçesinde badem ağaçları ilk meyvelerini vermeye başladı. Akdeniz ve Ege´nin kesiştiği noktada bulunan Datça ilçesinin büyük bölümünde badem ağaçlarının beyaza bürünmesiyle ilçe adeta çiçek bahçesine döndü.

Datça´nın Palamutbükü, Yazı ve Cumalı mahallelerinde bulunan badem ağaçları Ocak ayında başlayan çiçek açma döneminin ardından tadımlık meyve vermeye başladı. Muğla´da dört gündür devam eden sıcak hava mevsim normallerinin üzerinde seyrederken, vatandaşlar geçtiğimiz yıl Şubat ayında çiçek açan badem ağaçlarının yağmur ve rüzgar sonrası çiçeklerin döküldüğünü ve yeterli derecede badem hasadı yapamadıklarını açıkladılar.

Deniz seviyesine sıfır noktasında bulunan ve ılıman iklimi ile dikkat çeken Datça´nın Palamutbükü Mahallesi´nde bahçeler badem çiçekleri ile beyaza büründü. Mahalle sakinlerinden 83 yaşındaki Emine Karayurt, havaların bu yıl geçtiğimiz yıla oranla daha sıcak gittiğini söylerken, Şubat ayının sonlarında ve Mart ayının başında meyve vermesi beklenen badem ağaçlarının Şubat ayının ortasında meyve verdiğini söyledi. Karayurt, ?Havalar bu yıl güzel geçti. Badem ağaçlarının meyve vermesinde havların da etkisi var. Geçen sene açan çiçekler rüzgâr ve yağmur ile döküldü. Bu yıl çok ılıman ve sıcak bir kış sezonu yaşadık. Şubat ayının sonlarında ve Mart aylarının ortasında Badem meyve verirdi. Bu yıl erken meyve verdi? dedi.

Datça bademinin ilk meyvelerinin genellikle İstanbul ve Ankara gibi illerden alıcı bulduğu öğrenilirken, kilosunun Şubat ayı içinde 25-30 liradan, Mart ayında ise bu rakamın 5-10 liraya kadar düşebileceği açıklandı.