DALYAN KANALININ SU ALTI ENVANTERİ ÇIKARILACAK

Dalyan Mahallesinde bulunan Dalyan Kanalının fiziksel ve su kirliliği envanterinin çıkarılması için çalışma başlatıldı.

Tarih: 01.01.0001 00:00 408
DALYAN KANALININ SU ALTI ENVANTERİ ÇIKARILACAK

Dalyan Mahallesinde bulunan Dalyan Kanalının fiziksel ve su kirliliği envanterinin çıkarılması için çalışma başlatıldı.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Su Ürünleri Fakültesi tarafından sualtı fiziksel kirliliğin ve su kirlilik derecesinin belirleneceği, kanalda oluşturulacak istasyonlar ile 3 ayda bir temizlik yapılacağı öğrenildi.

MSKÜ Su Ürünleri Fakültesinin projesinde Prof. Dr. Önder Yıldırım, Doç Dr. Ozan Soykan, Yrd. Doç. Dr. Anıl Gülşahin, Araştırma Görevlileri Hasan Cerim, Selcan Yapıcı ile lisans ve lisansüstü öğrenciler ile profesyonel dalgıçlar Tolga Ersoy ve Canan Ergan yer alıyor.

MSKÜ Su Ürünleri Fakültesi ve su altı araştırma uygulama merkezinin katı atık konusunda çalışmaları olduğunu hatırlatan MSKÜ Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ozan Soykan, katı atık kirliliğinin turistik bölgelerde çok önemli bir problem olduğuna değindi.

Bu konuda farkındalık yaratmaya çalıştıklarını dile getiren Soykan, ?´su altında görüş çok düşük, dip çok çamurlu, neredeyse elinizin ucunu görmüyorsunuz. Bir şeyler görüp çıkarmak pek mümkün değil ama böyle turisttik bir yerde çok fazla atık olduğunu tahmin ediyoruz´´ diye konuştu.

MSKÜ Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Önder Yıldırım ise, yapılan çalışmaların sistematik olarak döküm altına alınarak Dalyan kanalındaki fiziksel kirliliği tespit etmeye çalışacaklarını belirtti.

Eko sistem duyarlılığı açısından fiziksel tespitlerin yanı sıra su kirliliği ve kıyı yönetimi ile ilgili olarak projeler ürettiklerinin altını çizen Yıldırım, ?´bölge turizminin göz bebeği Dalyan´da günlük yaklaşık 400 tekne 10 bin kişiyi termal sulara ve İztuzu kumsalına götürüyor. Bu sayı sezon içerisinde 500 bin kişiyi bulmaktadır. MSKÜ Su Ürünleri Fakültesi öğretim elemanları ve Dalyan dalış merkezindeki arkadaşlarımız ile beraber Dalyan kanalı içerisinde 4 istasyonda dalışlar gerçekleştirerek Fiziksek kirliliğin envanterini çıkartacağız. Çevre duyarlılığını arttırmak için çalışmalarımız devam ediyor´´ dedi.