CHP`Lİ DEMİR; ÇİFTÇİNİN BORCUNU SİLİN”

CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, çiftçilerin ödemekte zorlandığı kredilerin gecikme zammı ve faizlerinin silinmesi için kanun teklifi verdi.

Tarih: 01.01.0001 00:00 177
CHP`Lİ DEMİR;  ÇİFTÇİNİN BORCUNU SİLİN”

CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, çiftçilerin ödemekte zorlandığı kredilerin gecikme zammı ve faizlerinin silinmesi için kanun teklifi verdi.

Tarımsal faaliyetin mevsim koşullarına bağlı olduğunu belirten Demir, ürün ödemelerindeki düzensizliklerin çiftçilerin kullandıkları kredileri ödemekte zorluklar yarattığını söyledi. Kredilerini zamanında ödeyemeyen çiftçilerin çoğunun takibe düştüğünü, icralık olduğunu ya da hapis cezası aldığını dile getiren Demir, üreten bir Türkiye, kırsal kalkınma için çiftçilerimiz desteklenmelidir” dedi.

Demir, kanun teklifinin gerekçesini işe şöyle açıkladı; Kırsal alanda kalkınmanın sağlanması amacıyla verilen kırsal kalkınma destekleri köylülerin tarımsal alanda faaliyetlerini teşvik ederken, mevsim koşullarına bağlı olarak tarımsal desteklerin ve ürün ödemelerinin düzensiz olması köylüleri kredilerin ödenmesi konusunda zora sokmaktadır. Ürettiği ürünün karşılığını zamanında alamayan köylü, kredi borcunu ödeyemediği için takibe düşmekte, icralık olmakta ya da hapis cezası almaktadır. Hatta bu sebepten tarımsal desteklerini dahi alamayan köylüler bulunmaktadır. Bu sebeple Süt Sığırcılığı alanında devlet destekli kredi borcu olan köylülerin ödemelerinde kolaylık sağlanması amacıyla, Tarım Kanunu’nda değişiklik yapılarak gecikme zammı ve kredi faizlerinin silinmesi düzenlenmiştir”