CHP´li Demir; Milas İlçemizin sıkıntıları saymakla bitmiyor.

CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir TBMM´de basın açıklaması yaparak Milas´ın sorunlarını gündeme taşıdı

Tarih: 01.01.0001 00:00 263
CHP´li Demir; Milas İlçemizin sıkıntıları saymakla bitmiyor.

CHP´li Demir; Milas İlçemizin sıkıntıları saymakla bitmiyor. Milas İlçe halkı ulaşımdan, madenciliğe, sağlık sorunlarından, eskiyen kurum binalarına, işsizlikten, eğitime kadar bir çok konuda mağdur ediliyor şöyle ki;
KARAYOLLARI VE KAVŞAKLAR
CHP´li Demir;  Çine ? Karpuzlu - Labranda - Milas yolları güzergahında maden taşıyan kamyonlar, hem yollara zarar veriyor, hem de diğer sürücülerin can ve mal güvenliğini tehlikeye atıyorlar. Özellikle maden kamyonları tarafından kullanılan güzergahların yeniden belirlenmesi veya kullandıkları yollarda güvenlik önlemlerinin artırılması konusunda çalışma yapılmalıdır.
Ayrıca Söke´den Milas ve Milas´tan Bodrum istikametine doğru bulunan tüm kavşaklarda aşırı trafik yoğunluğu oluşmakta. Can ve mal güvenliği açısından kavşaklarda yeniden değerlendirme çalışması yapılmalı, ışıksız Baharlı, Kemikler, Dörttepe ve Boğaziçi Mahalleleri gibi kavşaklar ışıklandırılmalı, hatta daha önce de gündeme gelen ikinci çevre yolu biran önce hayata geçirilmelidir. Milas Bodrum Karayolu üzerinde bulunan ve yaz aylarında düzenleme çalışması başlatılan Baharlı Kavşağı´ndaki kamulaştırma çalışmaları hızlandırılmalıdır.
İlçemizde birçok turizm yerleşkesi olup ilçemiz için önemli ekonomik kaynakları oluşturmaktadır, ilçemize bağlı Ören Mahallesi yaz aylarında birçok yerli ve yabancı turist ağırlamakta olup bölgenin turizm cennetlerinden biridir. Yerleşkenin nüfusu yaz aylarında çok fazla artmakta olup Ören yolunu kullanan Kemerköy ve Yeniköy termik santrallerine her gün yüzlerce işçi gelip gitmektedir. Fakat Milas merkeze 45 kilometre mesafede bulunan ve bu denli işlek bir mahallenin halen düzgün bir kara yolu bulunmamakta, 45 kilometre mesafedeki ulaşım iki şerit ile sağlanmakta ve yol üzerinde birçok keskin viraj bulunmaktadır. Özellikle her yıl yaz aylarında onlarca trafik kazası yaşanmakta ve maalesef birçok can kaybı yaşanmaktadır. Bu kadar önemli bir yerleşkenin nüfusunun her geçen gün arttığı göz önüne alınacak olursa gelecek yıllarda trafik kazalarının da artacağı apaçık ortadadır. 45 kilometrelik Ören Mahallesinin yolunun yerleşkenin ihtiyacını karşılayacak şekilde düzenlenmesi gerekmektedir.
MİLAS ORGANİZE VE SANAYİ BÖLGESİ VE DEMİRYOLU
Demir;Aydın - Çine - Güllük Demiryolu Milas OSB bağlantılı olarak yapılmalı ve OSB´ye doğalgaz bağlanmalı. Yapılan başvurular ve gelen talepler göz önünde bulundurularak Milas OSB´ye ek arazi tahsisi yapılmalıdır.
MADEN OCAKLARI, DOĞA VE TARİH
CHP li Demir; Milas´ın en önemli tarihi mekanlarından olan Labranda´ya yakın alanlarda yer alan maden ocaklarında sık sık patlatma yapılıyor. Bu patlama işlemleri hem tarihi alanlara hem de Milas´ın içme suyu olan Labranda Suyu´nun kaynaklarına zarar vermekte.
Demir; Milas ? Yatağan Karayolu üzerinde de taş ocakları bulunmakta ve bu ocaklarda da sık sık patlatmalar yapılmakta. Bu bölgede ise Milas Belediyesi´nin su kuyuları bulunuyor. Patlatmaların böyle devam etmesi durumunda Milaslılar su kaynaklarını maalesef kaybedecek.
Demir; Maden ve taş ocak sahalarındaki patlatma çalışmaları sadece yer altı sularına, tarihe zarar vermemekte ve  Milas´ın meşhur zeytinyağına da dolaylı yoldan zarara uğramaktadır. Maden, taş ve mermer ocaklarından çıkan açıklar, tozlar, zeytin ağaçlarını etkilemektedir. Ocakların hizmete girmesiyle birlikte zeytin üretimi ve veriminde büyük düşüş yaşanmıştır. Bu ocakların denetlenmesi patlamaların kontrollü yapılması yer altı sularının etkilenmeyecek şekilde üretim yapılması geleceğimiz için önemlidir.
 Demir; Milas´ta birçok uygarlığın izlerine rastlamak mümkün. Yapılan her inşaat veya yol yapım çalışmaları sırasında 1 metre derinlikte çeşitli dönemlere ait tarihi kalıntılar bulunuyor. Bir çok alanı sit alanı olması beraberinde sorunları da gündeme getiriyor. Evlerin bakım, onarım, restorasyon çalışmaları, vatandaşların günlük yaşamlarını kolaylaştırması amacıyla yapılması düşünülen sokak genişletme çalışmaları sit sorunu nedeniyle uzun süren prosedürler nedeniyle yapılamamakta. Milaslılar hem tarihin korunması hem de günlük hayatın kolaylaştırılması yönünde yetkililerin çalışma yapmasını istemektedir.
MİLAS´IN DOĞALGAZ İHTİYACI
CHP´li Demir; Milas şehir merkezi etrafı dağlarla çevrili, çukur bir coğrafi yapıya sahiptir. Her geçen yıl artan nüfus beraberinde hava kirliliğini de getirmiş durumda. Özellikle kış aylarında hava kirliliğinden dolayı insanlar nefes almakta zorlanıyor. Bu durum KOAH gibi nefes darlığı hastalıklarını da tetiklemekte. Hava kirliliğinin ne kadar ciddi boyutlarda olduğu ise yapılan ölçümlerle ortaya çıkmış durumda. Hava kirliliğine karşı yerel yönetimler her ne kadar ellerinden geleni yapmaya çalışsa da, çözüm noktası doğalgazdır. Kömür gibi yakıtları tüketerek ısınmaya çalışan Milas´ın hava kirliliğinden kurtulması için yetkililerden biran önce doğalgaz yatırımının yapılması beklemektedir. Yatağan´a kadar gelen Doğalgaz´ın biran önce Milas´a da getirilmesi sağlanmalıdır.
KADASTRO SORUNLARI
Demir; Milas ve mahallerindeki bazı araziler kömür çıkarılması, santral yapımı, yol yapımı gibi konular nedeniyle el değiştirmiş durumdadır. Miras yoluyla intikal işlemleri bir yılı aşkın sürelerde tescil işlemleri beklemektedir. Vatandaşlar muhtarlıklarımıza bu konudaki taleplerini ilettiler. Yaptığımız soruşturmada personel yetersizliği ve iş yoğunluğundan kaynaklandığı bilgisi bizlere ulaştı. İlgili kişilerin personel takviyesi yanı sıra 22 A diye tabir edilen mahallerdeki birçok vatandaşın komşularıyla kavgalı olmasına sebep olan sınır kavgası sonucu 22 A gelirse düzelir bilgisi mahallelerin yalnızca 36 adet mahalle kaldı bilgisini aldık. 36 mahallemizde en kısa süre içerisinde sonuca ulaşılması beklenilmektedir.
SAĞLIK SORUNLARI
Demir; İlçemizdeki devlet hastanesi personeliyle artık sınırlarını da aşmış bir halde hizmet vermeye çalışıyor. Hastanenin fiziki yapısı ve personel sayısına karşın artan hasta sayısı hizmetin kalitesini düşürmektedir. Yeni hastanemizin temeli atıldı. Bu binanın en kısa süre içerisinde hizmete sunulması ve sürecin yetkililerce hızlandırılması beklenmektedir.
İLETİŞİM SORUNLARI
Demir; İlçemizde, eskiyen telefon direkleri ve hatları sık sık iletişim hizmetinin aksamasına neden olmaktadır. Bu olumsuzluklara telefon hatlarının da sık sık hırsızlar tarafından çalınması eklenince ilçede özellikle kırsal alanda neredeyse kablolu iletişim kurmak mümkün değil. Cep telefonu kullanımı her ne kadar artsa da, bazı kırsal mahallelerde cep telefonları da tam hizmet veremiyor ve şebeke sorunu yaşanıyor. Kırsal mahallelerde vatandaşlar hem telefon hem de internet hizmetinden sağlıklı şekilde faydalanmak amacıyla Türk Telekom Milas İşletme Müdürlüğü´ne sık sık başvuruda bulunsa da bu başvurular kurumdaki personel sıkıntısından dolayı sonuca ulaşmamakta. Benzer sorunlar PTT ile de yaşanmakta. Türk Telekom ve PTT´deki personel ve yatırım eksikliklerinin giderilmesi beklenilmektedir.
BARAJLAR, İÇME VE SULAMA SUYU SORUNU
CHP´li Demir; Her geçen gün değişen iklimler maalesef Milas gibi verimli toprakların da sorunlar yaşamasına neden oluyor. Azalan yağmurlar, mevcut barajların yeterince suyla dolmaması ilçede su sorununu gündeme getirmeye başladı. Barajlardaki su sorunu dere yataklarını ve yer altı sularını da etkilemeye başladı. Tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan mahallelerdeki çiftçiler yaz aylarında yeterince baraj sularından faydalanamıyor. Bölgedeki çiftçiler mevcuttaki barajlarla ilgili eksikliklerin giderilmesi ve yeni barajların yapılması için gerekli adımların atılmasını beklenmektedir.
Demir; İlçemizde toplam 801.730 dekar tarım arazisi bulunmaktadır. 538.890 dekar arazi meyve üretimine ayrılmış olup 45.940 dekar arazi sebze üretimine, 149.510 dekar arazi tarla bitkileri üretimine ayrılmıştır. 110.203 dekar arazi sulu tarım arazisi olarak kullanılmakta olup sulu tarım arazilerinin ancak 24.000 dekarlık kısmı devlet eli ile sulanmaktadır.
86.203 dekarlık kısmını ise halk kendi imkânları ile kazdıkları artezyen suları ile sulamaktadır. Fakat bölgemizde bulunan artezyen sularının bir kısmı tuzlu olup bitki gelişimini önlemektedir ve uzun yıllar kullanıldığında toprakların çoraklaşmasına sebep olacaktır.
    Demir; Tarım arazilerimiz çok verimli araziler olup bu arazilerin daha verimli kullanılması için devlet eli ile sulanan alanların arttırılması gerekmektedir. Bu sebeple projeleri devam eden Eşence ve Gökçeler Barajlarının en kısa sürede tamamlaması gerekmektedir. Bu sayede tarım arazilerinin çoraklaşması önlenmiş olacak ve birim alandan daha yüksek verim alınacaktır.
ESKİYEN KURUM BİNALARI VE İHTİYAÇ DUYULAN YATIRIMLAR
Demir; Milas Kaymakamlığı başta olmak üzere ilçedeki birçok kuruma ait bina fiziki açıdan ömrünü tamamlamış durumdadır. Binalara yapılan eklemelerle vatandaşlara hizmet verilmeye çalışılsa da bu adım hep geçici çözüm olmuş durumdadır. Şuanda Hükümet Konağı olarak kullanılan binanın depreme karşı dayanaklı olmadığı da raporlanmış durumda. Binada güçlendirme çalışmaları yapılması planlanıyor. Fakat bu çalışmaların bile yapılması önemli miktarlarda bütçe ortaya çıkarıyor. Mevcut binanın bakım onarımından ziyade ilçemize acilen yeni bir Hükümet Konağı Binası kazandırılması gerekiyor.
Demir; Milas İlçe Emniyet Müdürlüğü, Milas İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Tapu ve Kadastro Müdürlükleri´nin de hizmet binasına ihtiyaçları bulunmaktadır.
Demir; Kurum binalarının yanı sıra ilçemizin çeşitli etkinlikler için mekan ve yerlere ihtiyaç vardır. İhtiyaçların başında konferans ve toplantı salonu ile spor salonu gelmektedir. Şuanda Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün mevcut spor salonunu yıkarak yerine yenisini yapma gibi bir projesi vardır. Yıllardan beri bu konu da yılan hikayesine dönmüş durumdadır.
Spor salonunun ilçemize en kısa süre içerisinde toplantı ve konferans salonu da içerisinde olacak şekilde kazandırılması beklenmektedir.
EĞİTİM SORUNLARI
MİLAS´A SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTESİ VE ARKEOLOJİ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ
CHP´li Demir; Ülkemiz ekonomisine önemli katkılarda bulunan Türkiye´nin en büyük balık üretim firmalarının yer aldığı, Milas´ta üretim alanları da göz önünde bulundurularak, Milas´a en kısa süre içerisinde sektöre de destek olması açısından Su Ürünleri Fakültesi açılması beklentiler arasındadır. Milas´a kazandırılacak olan Su Ürünleri Fakültesi, hem ilçemize hem de su ürünleri sektöründe yer alan firmalara yerinde ve doğru bir eğitim yatırımı olacaktır.
Demir;Tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan nüfus oranına bakıldığında Milas Veterinerlik Fakültesi de Muğla için çok önemli. Resmiyette kurulan fakat henüz öğrenci alımına başlamamış olan Milas Veterinerlik Fakültesinin biran önce eğitime kapılarını açması sağlanmalıdır.
Demir; İlçemize bağlı Güllük Mahalle sınırları içerisinde yer alan eski Etibank Lojmanları´nın Milli Eğitim Bakanlığına tahsisi gerçekleştirilerek, bu alanın Milas Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi´nde Uçak Motorları Bakım Bölümü´nün açılması sağlanmalıdır.
Demir; İlçenin çok acil eğitim binalarına ihtiyacı var. Özellikle birçok ilkokulda ikili eğitim verilmekte. Emek Mahallesi´ndeki kampus alanına hızlı bir şekilde yeni lise binaları inşa edilerek, şehir merkezinde kalan lise binalarının ilk ve ortaokullarına dönüştürülme süreci hızlandırılmalı.
ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞINA DESTEK
CHP´li Demir; Prim sisteminin değiştirilerek iyi zeytinyağına yüksek prim ödenmesi yapılması, kaliteli üretim için üreticiye plastik kasa ve zeytinyağının iyi bir ortamda saklanabilmesi için üreticiye çelik krom tank desteği sağlanması, zeytinyağının iç tüketiminin arttırılması için çalışma yapılması beklenmektedir.
Demir; İlçemizde 533 bin dekar zeytinlik arazisi bulunmakta. 9 milyon zeytin ağacı ile ilçemiz, ülkemiz zeytin ağacı varlığının %10 unu oluşturmaktadır. Yıllık yaklaşık 16 bin ton zeytinyağı üretimi yapmaktayız. İlçemiz zeytin ve zeytinyağı üreten önemli havzalardandır.
 Daha kaliteli üretim yapılması üretimin artırılması ve tahşişin (karışık zeytinyağının) önlenmesi için kaliteli zeytinyağına daha yüksek prim uygulamasına geçilmelidir. Bölgemizde üretilen zeytin çeşidinin çoğunluğu memecik olup yağ oranı ve kalitesi yüksektir. Yöremiz zeytinini yağlık zeytin olarak görmektedir fakat memecik zeytininin sofralık kalite değerleri de çok yüksektir sofralık tane zeytine destek verilerek üreticimiz tane zeytin üretimine başlar ise hem pazarı genişleyecek hem de daha fazla kazanacaktır.
HAYVANCILIĞA DESTEK VE ET İTHALATININ AZALTILMASI
Demir;  Et fiyatlarının yüksek olmasından dolayı halkımız kırmızı et tüketemez duruma gelmiştir. Yapılan ithalatlar et fiyatlarını bir nebze düşürmüş olsa da bu yeterli ve uzun süreli bir çözüm olmayacaktır. Ülkemizde et üretimi artırılmaz ise önümüzdeki günlerde et fiyatları tekrar artacaktır. Bu sebeple yerli üretim yapan hayvancının maliyetleri düşürülmeli meralar ıslah edilmeli ve havyacılık desteklemeleri artırılmalıdır. Ayrıca ithal edilen kırmızı et birkaç markette satılmakta olup küçük esnaf ve birçok markette satılmamaktadır. Bu sebeple küçük esnaf ve birçok market satış yapamamaktadır ve ileriki dönemde kepenk kapatacaklardır.
MİLAS´TA KÜLTÜR BALIKÇILIĞI
Demir;  Denizde üretim yapan kültür balıkçıları için bir lojistik destek iskelesi yapılması, kültür balığı üreticilerinin kullandığı elektrik enerjisinde indirim yapılması, toprak havuz balık üreticilerine ÖTV´siz mazot sağlanması, toprak havuzlardan kaynak suyu harcı alınmaması, balık ihracatına THY´nin destek olması ve indirimli tarife uygulamasını üreticiler beklemektedir.
BAFA GÖLÜ´NÜN KİRLİLİKTEN KURTARILMASI, GÖL ÇEVRESİNİN KORUNMASI
Demir;  Bafa Gölü´nün su kirliliğinden kurtarılması, göldeki ve çevresindeki doğal yaşamın korunması, Beşparmak dağlarındaki 8 bin yıllık kaya resimlerinin korunması, feldspat ocaklarının Beşparmak dağlarının doğal ve tarihi yapısına zarar vermemesi için adımlar atılmalıdır.
TUZLA SULAK ALANININ KORUNMASI
Demir; Tuzla sulak alanın ?Tuzla Sulak Alanı Koruma Bölgeleri Haritası?na uygun bir şekilde korunmasının sağlanması, Lagün alanındaki su kuşlarının ve doğal yaşamın korunması ve Gölün yakın çevresinde yapılaşmaya izin verilmemesi konularında çalışma yapılmalıdır.
KEMERKÖY İSKELESİNİN TURİZM VE YATÇILIK AMAÇLI KULLANILMASI
Demir;  Kemerköy iskelesinin yoğun ithalat ve ihracat iskelesi olarak kullanılmaması, Kemerköy iskelesinin sadece Gökova Körfezi´ndeki ?Mavi Yolculuk? yatları için turizm amaçlı ve yat yapımı amaçlı kullanılması talepler arasındadır.
AYDEM SORUNLARI
Demir;  İlçemiz merkezindeki birçok mahallede daha önce direkler üzerinde bulunan elektrik telleri yapılan çalışmayla yer altına alınmıştı. Fakat eski yerleşim yerlerinde bu çalışma henüz hayata geçirilmiş değil. Bu mahallerde de biran önce kabloların yer altın alınması gerekmektedir. Yerel yöneticilerle yapılabilecek işbirliği ile bu sorunun kısa sürede çözülebileceğine inanıyoruz.dedi
Ece Çetin Çökerme