CHP Muğla Milletvekili Demir: Göcek Tüneli Muğlalılara ?İllallah? Çektiriyor

CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bütçe görüşmelerinde Göcek Tüneline yapılan zammı gündeme getirdi. Fiyatların çok fahiş olduğunu dile getiren Demir, ?yöre insanı Göcek Tüneli konusunda illall

Tarih: 01.01.0001 00:00 364
CHP Muğla Milletvekili Demir: Göcek Tüneli Muğlalılara ?İllallah? Çektiriyor

CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bütçe görüşmelerinde Göcek Tüneline yapılan zammı gündeme getirdi.  Fiyatların çok fahiş olduğunu dile getiren Demir, ?yöre insanı Göcek Tüneli konusunda illallah çekiyor? dedi.

Tek Ücretli Tünel

Türkiye´de 172 tünel olduğunu belirten Demir, bu tüneller içerisinde sadece Göcek Tünelinin ücretli olduğunu söyledi. 900 metre uzunluğundaki tünelden her geçişte ücret ödendiğini hatırlatan Demir, tünel ücretinin yüzde 30-35 civarında zamlandığını belirtti. Bir geçiş ücretinin 4,5 TL olduğunu dile getiren Demir, ?Siz oradan geçtiğinizde bir geçişte 4,5 TL, dönüşte yine 4,5 TL olmak üzere toplam 9 TL ödüyorsunuz. Bu fiyatlar küçük araçlar için geçerli, eğer büyük bir araç ise fiyat 13 TL´ye çıkıyor. Gerçekten fiyatlar çok fahiş? dedi.

Başbakan Söz Verdi, Ücretler Zamlandı

Başbakan Ahmet Davutoğlu´nun seçim zamanında ?Ücretsiz Göcek Tüneli? vaadinde bulunduğunu hatırlatan Demir, ?billboardlara, duvarlara yazıldı, ücretsiz olacak denildi. Dalaman´da, Muğla´da tünelin ücretsiz olmasını bekleyen bölge insanı ve turizmciler büyük hayal kırıklığına uğradı? dedi.

Göcek Tünelinin ücretli olması konusunun muhakkak çözülmesi gerektiğini vurgulayan Demir, ?Sayın Bakan özelleştirmeyi çok yapıyorsunuz, gelin bunu da devletleştirin, deyin ki: ?Biz burayı devletleştirdik.? Kolay, çok zor değil. Bu sözünüzün arkasında durmanızı bekliyoruz? dedi.

Göcek İkiz Tüneli 6 Aydır Boş Yatıyor

Bakana her fırsatta Göcek Tünelinin ücretsiz olması konusunda çalışmaları olup olmadığını soran Demir, Göcek İkiz Tünelinin bitirilmesinin üzerinden altı ay geçmesine rağmen, geçişlere neden izin verilmediği konusunu da gündeme getirdi. Demir, Göcek İkiz Tünelinden ne zaman geçişe izin verilecek diye sordu. 

Yıldırım: ?Bedel Almak Doğaldır?

Demir´in Göcek Tüneliyle ilgili sorusuna yanıt veren Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ?Burada şöyle bir sorunumuz var; ikinci tüneli biz yaptık, birinci tünel yap-işlet-devret modeliyle yapıldı ve orada gidiş gelişte ücret alma şartı var. Şimdi, ikinci tünel açılınca bu sefer sözleşme şartları ihlal edilmiş oluyor? dedi.

Yıldırım: ?Sözleşmeye göre 6,25 Olması Lazımdı?

Ücretlerin 3,5 TL´den 4,5 TL´ye çıkarıldığının doğru olduğunu ifade eden Yıldırım, sözleşmeye göre ücretin aslında 6,25 TL olması gerektiğini belirterek, ?yapılan sözleşmeye riayet etseydik böyle olması lazımdı ancak bu fiyatın çok daha yüksek olduğunu söyledik? açıklamasını yaptı. Yıldırım, 900 metrelik bir tünel için biraz fedakarlık yapılması gerektiğini dile getirdi.

Yıldırım: ?İkinci Tüneli Fiyatları Frenlemek İçin Yaptık?

Devlet dahi işletse Göcek Tüneline gidiş ve gelişlerde verildiği için hukuki bir anlaşmazlık ortaya çıkabileceğini belirten Yıldırım, ?Ya Göcek İkiz Tünelini de aynı işletmeciye verelim veya ondan devralalım ve tamamını aynı elde işletelim tarzında bir arayışımız var. Aksi hâlde yarın o tüneli açtığımızda bu sefer doğru mahkemeye gidecek, işte, ?Bana gidiş geliş?? Ha, bu 2001 yılında yapılmış bir projedir. Yani yap -işlet-devret´in kara yollarındaki ilk uygulamasıdır, koalisyon hükûmeti döneminde başlayan bir projedir. Biz burada bu şikâyetleri çok artarak gördüğümüzden dedik ki biz buraya bir tünel yapalım, hiç değilse bir baskı oluşur ve bu fiyat artırımında bir frenlemeye sebep olur. Şu anda, işletme konusunda çeşitli alternatifleri değerlendiriyoruz? açıklamasını yaptı.

Yıldırım: ?En Pahalı Hizmet Bedeli Olmayan Hizmettir?

En pahalı hizmetin bedeli olmayan hizmet olduğunu dile getiren Yıldırım, ?hizmetin bir bedeli olacak. Adam oraya para yatırdı, doğal olarak onun karşılığını görmesi lazım? dedi.

Göcek Tünelini Devletleştirelim

Yıldırım´ın açıklamalarına karşılık olarak, Muğla´nın en yüksek vergi veren il olmasına rağmen, Muğla ödediği vergilerin karşılığını hizmet olarak alamamaktadır, dedi. Demir, Göcek Tünelinin devleştirilerek ücretsiz yapılabileceğini söyledi.