BODRUM SÜNGERİNE YOĞUN İLGİ

Bodrum`da tezgahlarda satılan süngere yerli ve yabancı turistler yoğun ilgi gösteriyor.

Tarih: 01.01.0001 00:00 182
BODRUM SÜNGERİNE YOĞUN İLGİ

Bodrum`da tezgahlarda satılan süngere yerli ve yabancı turistler yoğun ilgi gösteriyor.

Süngeri ilk kez gören turistler meraklı gözlerle tezgahlardaki süngerleri incelerken, doğal banyo lifi olarak kullanılan ve uzun yıllar kullanılabilen süngerlerden satın alıyorlar. Bodrum Kale Caddesi’ndeki tezgahında sünger satan İbrahim Totoz, süngerciliğin Bodrum’un en eski mesleği olduğunu ve kendisinin de bu mesleği devam ettirdiğini belirterek şunları söyledi:

Sünger banyo lifi olarak kullanılır. İçinde bakteri tutmamasından dolayı ve uzun yıllar dayanıklı olmasından dolayı şu anda Dünyadaki en kaliteli banyo lifidir ve Dünyada da en kalitelisi Bodrum’da çıkar. Biz de bu süngerleri işleyip Bodrum’a gelen yerli ve yabancı turistlere Bodrum süngerimizi satıyoruz.”

Geçmişte süngercilik yapmış 57 yaşındaki Ali Rukan ise 4-5 çeşit sünger cinsi olduğunu ve süngere verilen paranın çıkartılması işlenmesi sırasında verilen emeklerden dolayı helal olduğunu belirterek, Denizlerimiz temiz olduğu sürece bu süngerlerden daha çok verim alırsınız. Denizlerde kirlilik olduğu zaman bu süngerler kendiliğinden parçalanma durumuna geçer. Bu süngerler değişik yerlerde kullanılır. Zaman gelir banyolarda kullanılır, evlerde süs olarak kullanılır, guatr hastalıklarında kullanılır, değişik yerlerde kullanılır. Bu süngerler plastik süngerlerden 10 kat daha iyidir. Bodrum’un esas özü süngercilikten ve balıkçılıktan gelmedir. Bu süngerlerin her bir parçasında ne yiğitler can vermiştir, neler gitmiştir, kimler ölmüştür, bunların hesabı çoktur. Bunları zamanında hep gördük. Yani bu süngere verilen paralar helaldir” dedi.

Bodrum Kale Caddesi’ndeki tezgahlarda satılan süngerlerin fiyatları ise 10 Liradan başlayarak boyutuna ve cinsine göre değişiyor.