Bodrum`daki fiyatlar dönerciye yaradı

Bodrum`daki fahiş fiyatlara tepki yağıyor. Restoranlardan gözü korkan turistler, dönercilere yöneldi. Ancak ilginç bir durum var. Turistler, yüksek fiyat gelir endişesiyle dükkanda da oturmuyor, paket yaptırıp ayrılıyor.

Tarih: 01.01.0001 00:00 283
Bodrum`daki fiyatlar dönerciye yaradı

Bodrum`da  yiyecek içecek satışı yapılan lokanta, restoran, kafeteryalarda uygulanan yüksek fiyat politikası turisti de ticaret erbabını da isyan ettirdi. Fahiş fiyatlar turistler tepkisini çekmeye, şikayetlerin artmasına neden oldu. Uygulanan fahiş fiyatlara tepki gösteren, 1 fincan kahvenin 15 liraya satıldığını söyleyen Bodrum Esnaf Sanayici ve İşadamları Derneği (BESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Engin Ali Kaplan, "Sorun artık o kadar büyüdü ki mikro değil makro projelerle çözülebilir. Şu anda Bodrum’da 14 bin işletme var ve bunların her yıl 3 bin 500’ü iflas edip kapanıyor. Ardından yeni 5 bin işletme daha açılıyor. Yazın 2-3 ay çalışıp yüksek kira ve personel gideri ödemek zorunda kalan işletmeler, turiste acımasızca fiyat çıkartıyor. Zengin turist kapanın elinde kalıyor. Bu zihniyet Bodrum’un bugününü yarınını düşünmüyor" diye konuştu.

 MARKA DEĞERİ VURGUSU

 Bodrum ticari hayatında dönen milyarlarca doların aç gözlülerin iştahını kabarttığını söyleyen BESİAD Başkanı Kaplan, "Bodrum’un ticari hayatı yapılacak istatistiklerle, ruhsat sınırlamaları, fiyat denetimleri ile stabil yani bilinen bir düzeye gelmediği sürece bu sıkıntıları hep birlikte yaşamaya devam edeceğiz. Bodrum’un marka değerine zarar vermeyi sürdüreceğiz. Sivil toplum örgütleri, dernekler odalar ve devlet kurumları bir araya gelerek sektörlerle yaptırım zorunluluğu olan kararlar almadıkça turisti kazıklayan esnaf ağır cezalar almaktan hatta işyerinin kapatılmasından korkmadıkça bu sorun devam eder" dedi.

 "ALTIN ÇAĞ, HER ŞEY DAHİL SİSTEMİ İLE BİRLİKTE ÇÖKTÜ"

 BESİAD Başkanı Kaplan’ın dışında işletmecilerde fahiş fiyatların turistleri kaçırıp, ilçenin marka değerine zarar vereceğini söyledi. 1989 yılından itibaren işlettiği balık restoranı kapatan ve otel işletmeciliğine başlayan 60 yaşındaki Fethi Yüceses, "1990’lı yılların başında Bodrum turizmde altın yılını yaşarken, Yunan adalarında yaşayanlar veya oraya tatile gelen yabancılar, Bodrum ve beldelerine yemek için günübirlik gelip dönüyorlardı. Altın çağ, her şey dahil sistemi ile birlikte çöktü. Otelden çıkan müşteri de kazıklandığını hissedince otelden çıkmaz oldu. Şu anda Bodrum’a tatile gelen, her şey dahil sistemindeki turistlerin sadece yüzde 10’u otel dışına çıkıp geziyorlar. Ama onlar da gördüğünüz gibi döner ekmek tost yiyip, otele geri dönüyor. Bodrum’dan taksiye binerek Torba’daki tesisimize gelen bir turist bizden borç isteyince şaşıp kaldık. Olaya müdahale ettim. Bodrum- Torba arası 6 kilometre. Taksici 750 lira para istiyor. Müdahale ettim. Taksici el frenini çekip aşağı indi, ’sen karışma’ dedi. Öyle güzel karıştım ki önce hastanelik olduk sonra karakolluk" dedi.

 BODRUM POTANSİYELİNİ DİĞER ÜLKELERE KAPTIRIYOR

 Bazı işletmelerin turistlerin adisyonlarına fahiş rakamlar yazdığını söyleyen Yüceses, "Altın yumurtlayan tavuk turist, her gün yumurtlarken, şimdi yılda bire düştü. Yollara ekmek arası döner yiyen, yemeden bir kez pazarlık eden müşteri profili arttı. Çünkü artık Bodrum’a gelen zengin turistler dahi geldikleri yatlarda yiyip içmeye başladılar" diye konuştu. Eşiyle yaşadığı bir olayı ise söyle anlattı:

 "Balık restoran işletirken deniz ürünlerini günlük olarak en taze şekilde müşteriye sunardık. Hijyen ve fiyatlara dikkat ederdik. Bir gelen turist 4-5 kez daha gelirdi. Otuz yıllık müşterilerimiz vardı. Ancak bu ortamda rekabet gücümüz kalmayınca gecen yıl işletmenin kapısına kilit vurmak zorunda kaldık. Bodrum elindeki potansiyel turisti başka ülkelere kaptırmaya başladı. Bunun için bir an önce önlem alınmalı gerekirse bu fahiş fiyat uygulayanlar deşifre edilmeli. Dürüstlük ve iyi niyet koşulsuz müşteri memnuniyeti zihniyeti oturmadıkça bu sorun çözülmez, çarşıda farklı sektörlerde esnaflık yapanlarda turist otelden çıkmıyor diyerek ağlar durur" dedi.

 DÖNERCİLERİN İŞİNE YARADI

 Bodrum’da turizm sezonunda restoran ve lokantalarda uygulanan yüksek fiyatlar, dönercilerin işine yaradı. Bodrum’da döner satan dükkanlarda yoğunluk yaşandığını gözlendi. Bodrum’a Antalya’dan tatile gelen özel bir şirkette satış müdürlüğü yapan Sefa Kılıç, "Fahiş fiyatlarla karşılaştığım çok oldu. Ben de yaşadım bu durumu. Özellikle sahil kenarında bir restorana oturduğunuzda yediğiniz yemeklerden, içeceklerin fiyatlarına kadar oldukça fahiş fiyatlar var" dedi. Zaman zaman yurt dışına da çıktığını belirten Kılıç "Fiyatları Avrupa ile kıyasladığımız zaman çok daha pahalıya geliyor. Bu da kesinlikle turistleri olumsuz etkiliyor. Yurt dışından arkadaşlarımızla veya turistlerle konuşuyoruz. Bu durum yavaş yavaş Türkiye’yi tercih etmemelerine neden oluyor. Turizmi olumsuz yönde etkiliyor" diye konuştu.

 TURİST ÇEKİNİYOR, İÇERİDE YEMİYOR

 Yarım ekmek ve dürüm et dönerin 7-8 lira arasında satıldığı ilçede 25 yıllık sebzeli döner dükkanı işleten Osman Şirin, işlerinin iyi olduğunu, ancak özellikle yabancı turistlerin ilgisindeki azalmanın dikkatini çektiğini söyledi. Şirin, "Turistler önceden gelip oturup, yemeklerini yerlerdi. Ancak son zamanlarda çekinceleri var. Piyasada fahiş fiyatlarda yemek yedikleri için çekiniyorlar. O nedenle paket yaptırıp, daha çok deniz kenarında bir yere oturup ya da yürürken yiyorlar" dedi.

 Bazı döner işletmelerin turistlere yüksek fiyatta satış yaptığını söyleyen Şirin, "Fiyatlarımız uygun olması nedeniyle tercih ediliyoruz. Ancak döner satılan bazı yerlerde de yüksek fiyat uygulaması oluyor. Hele de turisti gördüklerinden fiyat iki katına çıkıyor. Bunlar Bodrum’a ülke turizmine zarar veriyor" dedi.