Bodrum´da Ekonomi Zirvesi

Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi tarafından Bodrum´da düzenlenen Ekonomi Zirvesi´nde, Bodrum yarımadasındaki gayrimenkul ve turizm yatırımları konuşuldu. Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon´un da konuşmacı olarak yer aldığı zirvede; Hürriyet Gazetesi

Tarih: 01.01.0001 00:00 198
Bodrum´da Ekonomi Zirvesi

?Bodrum? Gayrimenkul ve Turizm Yatırımları ana başlığında ele alınan Ekonomi Zirvesi; Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi tarafından Nef ve Çağdaş Holding´in işbirliğinde, Bodrum Belediyesi´nin destekleriyle Herodot Kültür Merkezi´nde gerçekleşti.

Bodrum Belediyesi Herodot Kültür Merkezi´nde saat 10.00 başlayan zirveye; Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kocadon, Bodrum Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Erdoğan Başeymez, Bodrum Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Barış Erdoğan ve Bodrum Kent Konseyi Başkanı Mustafa Demiröz başta olmak üzere çok sayıda vatandaş katıldı. 

Kentsel Strateji Kurucu Ortağı Faruk Göksu´nun moderatörlüğünde düzenlenen zirvenin ilk oturumuna konuşmacı olarak Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, Çağdaş Holding İcra Kurulu Üyesi Dağlarca Çağlar, Servotel Yönetim Kurulu Başkanı Ömer İsvan katıldı. Hürriyet Ekonomi Müdürü Sefer Levent´in moderatörlüğündeki İkinci oturuma ise Hürriyet Ekonomi Yazarı Elif Ergu, Fortune Türkiye Yayın Direktörü Cüneyt Toros, Denizbank Ege Bölge Müdürü Semih Şenbakar ile Hürriyet Köşe Yazarı Ertuğrul Özkök katıldı. 

Açılış konuşmalarıyla başlayan zirvede, Hürriyet Reklam Grup Koordinatörü Gürcan Korkmaz, ?Öncelikle Bodrum´da olmak çok güzel ve keyifli. Sayın belediye başkanım, sayın oda başkanım,  çok saygıdeğer Nef ve Çağdaş Holding yöneticileri, Hürriyet Gazetesi´nin değerli yazarları ile çalışma arkadaşlarım ve değerli misafirler? Hepiniz Bodrum Ekonomi Zirvesine hoş geldiniz. Sekizincisini düzenlediğimiz ekonomi zirvesinde, Bodrum´dayız. Hürriyet olarak neden yapıyoruz bunu? Az önce otururken arkamdaki beyefendiler de bunu sordu. Ülkenin her şehrine ulaşmaya çalışıyoruz, sokakta olmak istiyoruz; tüm yazarlarımız ile muhabirlerimiz, editörlerimiz ile üreticinin yanında olup, sorunları gerçekten yerinde görüp, çözüm önerilerini beraber oluşturup bunu da kamuoyuna taşımaya çalışıyoruz. Hürriyet dünyası olarak yapabileceğimiz en önemli iş, zaten bu. Sizleri sayfalarımıza taşıyarak tüm Türkiye´ye hatta tüm dünyaya ulaştırmaya çalışmak. Bugün burada da çok ciddi iki konu ele alınacak. Buradan çıkacak sonuçlarda, günlük ortalama 1.2 milyon kişiye erişen internet sitesi ile 5.1 milyon ziyaretçisi 50 milyonun üzerinde sayfa görüntülemesi olan Hürriyet.com.tr ile kamuoyuna ulaştırmaya, Bodrum´a daha fazla yatırım gelmesi için katkı sağlamaya çalışacağız. İnşallah cumartesi günü, tüm Türkiye baskısında, 4 tam sayfa Bodrum konusu bu toplantının sonuçları ile beraber yer alacak ve biz de bunun takipçisi olacağız. Hem güzellikleri anlatacak hem sorunlar var ise onların çözümlerini takip edeceğiz. Dolayısıyla bu toplantının hayırlı olmasını diliyorum? dedi.

Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kocadon ise ?Açıkçası konuşma yapacağımdan haberim yoktu, benim için sürpriz oldu. Dün bir aradaydık ve orada da demiştim ki; gayrimenkul ve turizm yatırımları, Bodrum´da önemli değere sahip. Ancak konut mu, turizm mi? Buna da bir karar vermemiz lazım. Konut artı turizm mi? Turizm artı konut mu? Bunları da burada konuşursak eğer çok mutlu olurum. Tüm katılımcılara teşekkür ederim? şeklinde konuştu.

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon ise konuşmasında, ?Bu güzel Bodrum sabahından, Bodrum´u bu günlere getiren değerli sanatçılarımızın, özellikle de Halikarnas Balıkçımızın ?merhaba´sıyla sizi selamlıyorum. Merhaba, güzel dostlar. Hoş geldiniz. Şimdi Bodrum´un geçmişine baktığımızda bir laf vardır hatırlarsınız: İstanköy karşısı Bodrum, 2 dükkan, 1 fırın; peynir - ekmek yiye yiye, ne ağız kaldı ne de burun. Sürgün yeriyken şu anda ekonomi zirvelerinin yapıldığı bir Bodrum burası.  İşte bu süreçte, Bodrum buralara nasıl geldi, nasıl emekler sarf edildi? Halkına ve devletine küsmeyen bir yönetimle ne kadar barışçıl ve birlik beraberlik içinde çalışmalar yapıldı? Bunların hepsi  tabi ki konuşulması gereken konular ama Türkiye ekonomisine bu kadar katkı sağlayan bir Bodrum´un da nasıl zor şartlar altında yönetildiğini de bilmek lazım. Bugün baktığımızda, Türkiye´nin gerçek turizm yapan tek bölgesidir Bodrum. Çünkü zaman zaman ülkemizde turizmle konut karıştırılır. Yani bizim için önemli olan, ülkemize gelen bir turistin, bu şehri beraberce yaşamasıdır. Yani taksisinden restoranından, sahilinden plajlarına kadar tarihi ve turistik yerlerine, ören yerlerine kadar yaşamasıdır. Maalesef konaklama sektörü ile turizm sektörü karıştırılıyor. Biz konaklama sektörü yapmıyoruz arkadaşlar, Bodrum turizm yapıyor. Tabi ki konaklama sektörü yapan arkadaşlarımıza da saygımız sonsuz. Onlar da kendi yöresini öyle tanıtmışlar. Geliyor, uçaklar iniyor havalimanına ve 7 gün sonra da uçakla geri dönüyor. Otelden hiç çıkmadan turizm yapılıyor ama Bodrum, yaşayan bir turizm yapıyor. Ve bu yaşayan turizmi yaparken de son zamanlarda biliyorsunuz, dünya markaları ilk otelini Bodrum´a açıyor. Akdeniz çanağında tek otel Bodrum´da açılıyor. Demek ki bu markalar Bodrum´a geliyorlarsa, bunun bir fizibilite çalışmasını yapıp öyle geliyorlar. Bugün Bodrum´da 70´e yakın banka şubesi varsa bu markalar varsa, herhalde Bodrum Belediye Başkanı´nın kaşına gözüne, uzun boyuna geldikleri yok. Demek ki bir hesap kitap yapılarak geliyorlar. Ancak yatırımcılar bu hesap kitabı yaparken de, Bodrum´u Bodrum yapan kentsel kimliğini düşünmek zorundadırlar. Bodrum´un kentsel  kimliğiyle doğasıyla ve çevresiyle barışık yaşamak zorundalar. Yoksa bu güzelliklerimiz kaybolunca, yapılan bu yatırımların hiçbirinin de bir anlamı ve önemi kalmaz. Onun için ne yatırımcının karşısındayız ne de Bodrum´un kentsel kimliğinden vazgeçme gibi bir özelliğimiz var. Her ikisini dengeleyip Bodrum´un geleceğini bizden sonraki nesillere en iyi şekilde aktarmanın yollarını arayacağız. Birlik beraberlik içinde yapılan bu çalışmaların hepimize güzellikler katacağına inanıyorum. Ve Bodrum, yolu sevgiden geçen insanların buluşma noktasıdır, varış noktasıdır diyorum. Hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum? dedi.

Sabah saat 10.00´da başlayan ilk oturum, izleyicilerden gelen soru cevaplarla öğle saatlerinde sona erdi. Kısa bir aranın ardından ise ikinci oturuma geçildi. İkinci oturumun da tamamlanmasıyla Ekonomi Zirvesi´ne destek veren kişi ve kurumlara plaket ile teşekkür edildi.

Ekip sonra Bodrum Belediye AŞ Trafo Bodrum´da düzenlenen yemekte de bir araya gelerek zirveyi değerlendirdi.