Bodrum´da Denizcilik Tartışıldı

Su araçlarının gövde ve sorumluluk sigortalarını tek bir çatıda toplayan Türk P&I öncülüğünde düzenlenen ?Türk Denizciliği´ne Bakış´ paneli, deniz turizmi ve yatçılığın cazibe merkezi Bodrum´da gerçekleştirildi.

Tarih: 01.01.0001 00:00 207
Bodrum´da Denizcilik Tartışıldı

Su araçlarının gövde ve sorumluluk sigortalarını tek bir çatıda toplayan Türk P&I öncülüğünde düzenlenen ?Türk Denizciliği´ne Bakış´ paneli, deniz turizmi ve yatçılığın cazibe merkezi Bodrum´da gerçekleştirildi. Marina Yacht Club´da,  gerçekleşen panelde, yat ve deniz turizmine yönelik 2019 beklentileri, yasal düzenlemeler, sektördeki istihdam ve denizciliğe dair tüm gelişmeler gündeme taşındı. Gazeteci Noyan Doğan´ın moderatörlüğü ile yürütülen toplantının konuşmacıları arasında, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Selim Dursun, Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, Türk P&I Genel Müdürü Ufuk Teker, Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi Başkanı Orhan Dinç yer aldı.     

                       

Türk sahipli gemilerin taşıma kapasitesi 2023´te 50 milyon DW tona çıkacak.

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Selim Dursun panelde ?Denizci ülke olma yolunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Nüfusumuzun yüzde 50´si kıyılarımızda yaşıyor. Ticaretin yüzde 87´si deniz yoluyla yapılıyor. Dünya genelinde bu oran yüzde 85, Türkiye dünya ortalamasının da üstünde. Sivil toplum kuruluşlarıyla beraber denizciliği iyileştirmek adına çalışıyoruz. Dünyada GSMH 80 trilyon $, deniz ticaretinin payı yüzde 25´lik oranla 25-30 trilyon $.  Tersanelerimizin sayısı 35´ten 78´e çıktı. Türk sahipli gemilerimizin dünya ticaretindeki kapasitesi 30 milyon tonu aştı. Dünya ticaretinde 15. Sıradayız. Bu rakamı 2023´te 50 milyon tona çıkaracağız. Ekim 2018´de 1 milyon amatör denizci projesini başlattık. Temiz Deniz ve özellikle yeşil liman projeleri bizim için son derece önemli bu konuda önemli çalışmalar yapıyoruz. Hassasiyetle üzerinde durduğumuz ve ciddi deniz kirliliği yaratan batık gemilere yönelik 2018 yılında 56 batık gemiyi temizledik.  2019 yılında da 53 gemiyi temizlemeyi hedefliyoruz? dedi.

 

Teknelerin yüzde 95´i denizlerde teminatsız dolaşıyor.

61 marina, 25 bin yat bağlama kapasitesine sahip Türkiye´nin, turizm başkentleri sayılan Antalya, Bodrum, Marmaris gibi önemli merkezlerde faaliyet gösteren yaklaşık 2 bin 500 gezi teknesi ve guletin yüzde 95´i denizlerde teminatsız yol alıyor. Yaklaşık 3.5 milyon turist sigortasız koşullarda denizlere açılıyor. Bodrum´un özellikle turizm taşımacılığının, yatçılık ve guletçiliğin büyük gelişme gösterdiği turizm merkezi olduğunu söyleyen Türk P&I Genel Müdürü Ufuk Teker ?Özellikle Bodrum gibi dünya turizminin ilgisini çeken lokasyonlarda gerek risklerin ortadan kaldırılması gerekse güvenli denizcilik ve yolcu güvenliği, uluslararası platformlarda ciddi bir öneme sahip.

Türkiye, deniz turizminden önemli pay almaktadır. Türkiye´ye gelen turistlerin büyük bir bölümü mavi yolculuğu çok önemsiyor. Türkiye turizm gelirleri açısından önemli bir yerde olan deniz turizminde sigorta teminatları çok düşük, risk faktörleri de çok yüksektir. Deniz turizminin sekteye uğramaması açısından sigorta çok büyük önem arz etmektedir. Bölgede de sigorta teminatları oldukça düşük olduğundan sezon hazırlıklarının ve bakımların başladığı bu dönemde biz de yoğun çalışmalara başladık. Hedefimiz bu yıl sigortalı  tekne sayısını artırmak? dedi.  

 

Türkiye´de yat sigortacılığı konusunda da uzman marka olan Türk P&I hem yerli hem yabancı bayrakta risk kabul ediyor. Türk P&I özel amaçlı tekne ve yatlar için çıkardığı ?Trafik Yat Sigortası´ ürünü ile geçtiğimiz yıl önemli bir ivme sağladı. Özellikle lüks ve mega yatlar tarafından tercih edilen sigortanın prim tutarı yıllık 300-400 dolardan başlayıp teknelerin gross ton büyüklüklerine göre fiyatlandırılırken, her tekneye uygun paketler hazırlanabiliyor. Sektörde ?denizin trafik sigortası olarak adlandırılan bu ürünün yanı sıra ?Tekne ve Makine sigortası´ ile başarı yakalayan Türk P&I bu branşta Türkiye´de ilk 5 şirket arasına girdi. Önümüzdeki yıl ise ilk 3 şirket içerisinde yerini almayı hedefliyor.

 

Denizcilikte 500 bin istihdam sağlanıyor.

Panelde konuşan Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran ?Dünya denizcilik pazarı dünya ticaretinin yüzde 25´ini oluşturuyor. Dünyada 2018 yılında 11.6 milyar DW ton yük taşındı, 2019´da 12 milyar DW tona ulaşması bekleniyor. Türkiye´de 1.9 milyar tonluk toplam ticaret kapasitesinin 29 milyon DW ton ile yüzde 2´sini gerçekleştiriyor. Bu da GSMH´ya 25 milyar $ katkı sağlıyor. Denizcilik ekonomiye ve istihdama katkı için önemli bir sektör. 78 faal tersanemiz var. 170 bin civarında liman çalışanı, 100 bin deniz adamı, 30 bin tersane çalışanı ve ofis çalışanları da dahil olmak üzere çeşitli alanlarda denizcilikte 500 bin istihdam sağlanmaktadır? dedi.

 

2019 yılında mavi yolculukta yüzde 40 artış bekleniyor.

Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi Başkanı Orhan Dinç ?Türkiye´de mavi yolculuk Bodrum´da başladı. 2018 yılında sektörü geliştirmek için uluslararası pek çok fuar ve turizm organizasyonuna katıldık. Önemli tanıtımlar yaptık ve bunun karşılığında çok ciddi rezervasyonlar aldık. 2019 yılında yüzde 40´lık bir artış bekliyoruz. Diğer yıllara oranla bu yıl mavi yolculuk turları erken başladı. Bu bize sezonun iyi geçeceğini gösteriyor. Bodrum´da 6 bin yolcu taşıma kapasiteli 500 adet mavi yolculuk teknesi, 8 bin yolcu kapasiteli de 200 günübirlik tur teknesi mevcut.  Bodrum yat imalatında üretim kalitesi ve modelleriyle Türkiye´nin dünyada gurur kaynağıdır. Geçmiş dönemde yurtdışından önemli siparişler almıştır. Bu sürecin yeniden toparlanmasını ve üretimin artmasını diliyoruz? şeklinde konuştu.