Bodrum Belediye Meclisi 3 Ay Sonra Yoğun Gündemle Toplandı

Konacık’taki Herodot Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşen Bodrum Belediyesi Temmuz ayı olağan meclis toplantısı yoğun bir gündem ile toplandı.

Tarih: 03.07.2020 09:44 774
Bodrum Belediye Meclisi 3 Ay Sonra Yoğun Gündemle Toplandı

Yürütülen çalışmalar hakkındaki sunumu ile meclis toplantısına başlayan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, yaklaşık 1.5 yılda gerçekleştirilen faaliyetleri paylaştığı konuşmasında "Bu kadim kentin sorunlarını çözmek, daha yaşanabilir bir kent haline gelmesini sağlamak ve Bodrum halkına hizmet etmek için yola çıktık." dedi.

Açılış konuşmasına 27 yıl önce bugün Sivas Madımak’ta yaşamını yitiren aydınları anarak başlayan Belediye Başkanı Ahmet Aras daha sonra Isparta'da vatani görevini yapan meclis üyesi Tamer Mandalinci'den gelen mesajı okuttu.

Gündem maddelerinin görüşülmesine geçilmeden önce yaklaşık 1,5 yıllık çalışma faaliyetleri meclis üyeleri ve kamuoyuna anlatan Başkan Aras hem yerel hem evrensel, şeffaf ve katılımcı bir yerinden yönetim politikası ile yola devam ettiklerini belirterek " Göreve geldiğimiz andan itibaren gündemimizde siyaset olmadı. Hedefimizde hizmet vardı. Sadece bir buçuk yılda işimize odaklandık. Doğru bildiğimiz hususları yerine getirmeye çalıştık. Kesinlikle hiçbir mazerette, şikayette bulunmadık. Pusulamızın yönü Bodrum’a duyduğumuz aşk ve sevgidir, halkımıza hizmet etmektir.  Sorun yaratmak için değil, her zaman çözüm üretmek için uğraştık. Her zaman çözümcü olmaya çalıştık." ifadelerini kullandı. 

Kaçak yapılaşma ile mücadele seferberliği kapsamında yürütülen faaliyetlerin aralıksız devam ettiğini hatırlatan Başkan Aras şöyle devam etti:

"İmarda ciddi bir mücadele başlattık. Bu konuda zaman zaman eleştirildik ama Bodrum’u korumak ve hukuku uygulamak için başka bir şansımız yok. Belki de hiç yapılmadığı kadar Bodrum’da kaçakla mücadeleye başladık. Çevre Şehircilik Bakanlığının desteğiyle büyük ölçüde yol aldık. Şu anda Bodrum’da kaçak yapılaşma neredeyse durdu."

Bodrum’un kronikleşen alt yapı sorunlarının teker teker çözmek için çalışmaların sürdüğünü ifade eden Başkan Aras, Turgutreis, Akyarlar, Bağla, Gümüşlük, Koyunmababa, İslamhaneleri, Dereköy bölgelerinde 40 yıldır süren alt yapı sorununun çözüme kavuşturulacağını belirtti.  Muğla Büyükşehir Belediyesi ile koordineli bir şekilde çalıştıklarını ifade eden Aras, yeni otogar inşaatı ile Turgutreis’te yapımı devam eden yaşam merkezinin yakın zamanda tamamlanarak hizmete sunulacağını söyledi.

242 milyon lira borç ile devralınan Belediyenin ve teknik iflası verilmiş olan Belediye Gıda A.Ş.'nin bugün çok daha iyi şartlarda olduğunu vurgulayan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, "Kurumsal yapıyı oluşturmak için çalışıyoruz. Bu çalışmalar yapılmaz ise belediyenin aslı görevi halka hizmeti yapamaz. Ben bir yıldır belediyenin içerisinde çalışmayı yürüten arkadaşlarımıza Belediye personelime teşekkür ediyorum. Halkımızın, muhtarlarımızın taleplerini yerine getirmeye çalıyoruz. Pandemi dönemi canlarını hiçe sayıp çalıştılar, hiç biri ah demedi. Ben böyle arkadaşlarla çalıştığım için çok mutluyum." şeklinde konuştu. 

Kadın ve çocuklara yönelik faaliyetleri de anlatan Başkan Aras, "Toplumsal Cinsiyet Eşitlik Birimimizi oluşturduk. Avrupa Yerel Yaşamda Kadın Erkek Eşitlik Şartını imzaladık. Kadın eşitlik birimizi kurduk. Herkesin bu oluşum içinde var olmasını istiyoruz. Kent Konseyi Kadın Meclisi birlikte kadın sığınma evimizi yapıyoruz. Kadına şiddet danışma merkezimizi kuruyoruz.  Bodrum’u kadın kenti olarak dünyaya duyurmamız lazım. Küçük çocukları olan çalışan kadınlarımız için kreş sözümüz vardı. Peksimet Mahallemizdeki kreşimizin inşaatını tamamladık. Konacık’taki kreşimizin de projesi tamamlanmak üzere." dedi.

 

Bodrum'un kültürüne sahip çıkmak ve gelecek nesillere aktarmak için yürütülen çalışmaların ve projelerin sürüdüğünü açıklayan Başkan Aras, Sandıma ve Gerenkuyu'da yapılacak restorasyon çalışmalarının onaylandığını ve yakın zamanda başlayacağını söyledi. Bodrum’da tarımsal kalkınma için başlatılan çalışmaları da özetleyen Aras, ilk üretici kooperatifinin kurulduğunu, AR-GE ve yerel tohum merkezinin yakın zamanda hizmete gireceğini ve Bodrum üreticisinden alınacak ürünlerin belediye kafeleri başta olmak üzere çeşitli noktalarda satışa sunulacağını kaydetti.

Başkan Aras'ın sunumunun ardından önergelerin okunmasına geçildi. Verilen 3 önergenin meclis gündemine alınmasına karar verildi.

YENİ KOMİSYON ÜYELERİ BELİRLENDİ

Daha sonra 2020 Temmuz ayı Olağan Meclis Toplantısı gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. Toplantıda, 2021 yılı Nisan ayına kadar görev yapacak Encümen Üyelerinin ve bazı komisyon üye seçimleri de yapıldı. Buna göre, İbrahim Emre Köroğlu, Mehmet Kocair ve Mustafa Coşkun yapılan gizli oylama ile Encümen Üyeliğine seçilirken, İmar ve Bayındırlık Komisyonuna; Dursun Göktepe Banu Özberk, Özlem Baysal, Ayşenaz Gültekin Öncel ve Mehmet Onur Şahbaz, Plan ve Bütçe Komisyonu; İbrahim Emre Köroğlu, Mustafa Çortoğlu, Kemal Özsarsılmaz, Cafer Doğan ve Erkan Özşekeroy, Kültür, Sanat ve Sosyal İşler Komisyonu; Emel Çakaoğlu, Mehmet Kocair, Banu Özberk, Kemal Özsarsılmaz ve Özlem Özdemir, İşgaliye Komisyonu; Okyanus Şahin, Mustafa Coşkun, Mustafa Çortoğlu, Yunus Aslanparçası ve Atilla Serttaş, İçkili Yer Bölgelerini Belirleme Komisyonu; Yunus Aslanparçası, Okyanus Şahin, Aşkın Parmak, İsmail Uslu ve Ayşenaz Gültekin Öncel, Turizm Komisyonu; Tamer Mandalinci, Kemal Özyurt, Kemal Özsarsılmaz, Özlem Özdemir ve İsmail Karaşehirli,  Gençlik ve Spor Komisyonuna; İbrahim Akbaş, Tamer Mandalinci, Kemal Özsarsılmaz, İsmail Uslu ve Numan Cömert, Şeffaflık Komisyonuna; Özden Baysal, Cafer doğan, Ayşenaz Gültekin Öncel, Hülya Aşkın, Erkan Özşeker, Kentsel Tasarım ve Estetik Komisyonuna; Banu Özberk, Mustafa Çortoğlu, Cafer Doğan, Uluç Tezer, Ayşen Kılıç Bozan, Cadde ve Sokak İsimlerini Belirleme Komisyonuna; Kemal Özyurt, Mustafa Coşkun, İsmail Uslu, Tahsil Yardım Komisyonuna ise Aşkın Parmak, İbrahim Akbaş ve Hülya Aşkın isimli Meclis Üyeleri açık oylamada oy birliği ile seçildiler.

Komisyonların belirlenmesinin ardından Başkan Aras, bir yıl boyunca yoğun bir şekilde çalışan önceki komisyon üyelerine özverili çalışmalarından dolayı teşekkür etti.

Toplantı gündeminde yer alan bazı maddeler ilgili komisyonlara havale edilirken kısa süre sonra faaliyete geçecek olan Belediyeye bağlı Kadın Konukevi hizmetinden yararlanacak kadınlar ve yanındaki çocukları için verilmesi planlanan aylık harçlık miktarları Plan ve Bütçe Komisyonunun raporu doğrultusunda oy birliği ile kabul edildi.

Binnaz Karakaya Spor Salonu ve Yüzme Havuzunun kullanım ücretlerinin belirlenmesi ve eklenmesi konusunun görüşülmesin sonrasında, Havuz kullanımında 2 saat için 150, 3 saat için 200 ve  4 saat için 250 TL ücret alınması yanı sıra Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından aylık kullanım ve amatör kulüpler için belirlenen tarife oy birliği ile kabul edildi.

Gündeme alınan önergelerden olan Belediye Gıda A.Ş. genel müdürlüğünü yürüten Faruk Ulusoy’un 6 ay süreliğine Yönetim Kurulu Başkanı olarak atanması oy birliği ile kabul edilirken diğer bir önerge olan Bodrum’un Ekonomik Kent Kimliğinin belirlenmesi için yürütülecek çalışmalar da yol haritasının oluşturulması için İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havale edildi. Müskebi ve Yahşi Mahallelerinde bazı bölgelerin canlı müzik alanından çıkarılması hakkındaki önerge komisyona havale edildi.

Başkan Aras’ın verdiği sözlü önerge ile Karayolları tarafından planlanan Bodrum-Turgutreis alternatif yol projesinin kamuoyunun da bilgi sahibi olabilmesi için İmar ve Bayındırlık Komisyonunda görüşülmesi talebi oy çokluğu ile kabul edildi. 

Temmuz ayı Olağan Meclis Toplantısının son gündem maddesi olan Bodrum Belediyesi 2019 yılı Faaliyet Raporunun görüşülmesi sırasında Başkan Aras usul gereği dışarıya çıktı ve meclise Dursun Göktepe vekalet etti. Yapılan görüşme sonrasında Bodrum Belediyesi 2019 yılı Faaliyet Raporu oy çokluğu ile onaylandı.

Bodrum Belediyesi 2019 yılı Bütçe Kesin Hesabı plan bütçe komisyonuna havale edildi. Meclis bu gündem maddesi ile 6 Temmuz Pazartesi günü sabah saat 10.00 toplanmak üzere oturuma ara verdi.