Bodrum Ziraat Odası Başkanı Mehmet Melengeç: Bodrum´da organik ve doğal tarımcılığı ön plana çıkarmamız gerekiyor

Bodrum Ziraat?Odası Mehmet Melengeç ile Ekim 2014´te kurulan ve kısa sürede ciddi faaliyetlerde bulunan Ziraat Odası´nın faaliyetlerini ve gelecek projelerini konuştuk.

Tarih: 01.01.0001 00:00 552
Bodrum Ziraat Odası Başkanı Mehmet Melengeç:  Bodrum´da organik ve doğal tarımcılığı ön plana çıkarmamız gerekiyor

Bodrum Ziraat?Odası Mehmet Melengeç ile  Ekim 2014´te kurulan ve kısa sürede ciddi faaliyetlerde bulunan Ziraat Odası´nın faaliyetlerini ve gelecek projelerini konuştuk.

Miyase Karlıova: Bodrum Ziraat Odası Ne zaman kuruldu.? Faaliyetlerinizden kısaca bahseder misiniz.?

Mehmet Melengeç: Bodrum Ziraat Odası 2014 Ekim ayı itibariyle ilk Genel Kurul Toplantısını yaparak faaliyete başladı.  Faaliyete geçer geçmez 21 Aralık 2014 tarihinde bir Tarım Çalıştayı düzenledik. Ocak 2015´te Olağan Genel Kurulu yapıldıktan sonra 21 Mayıs - 24 Mayıs 2015 tarihleri arasında Tarım ve Gıda Fuarı´nı gerçekleştirdik. Bunların dışında odamızın kuruluşunda 225 üye bulundu. Daha sonrasında Tarım ve Ziraat Odası´nın Muğla ve İlçelerinde bulunmadığından 15 gün içerisinde üye sayımız 1287 oldu.

Miyase Karılova: Bodrum Ziraat Odası´na üye olmak için şartlar nelerdir?

Mehmet Melengeç: Üyelerimizden istediğimiz şartlar, ya hayvan bakıcılığı yapacak yani tabiri caizse üzerine kayıtlı hayvan olacak, veya ziraat yapılacak arazi tapusunun üzerine kayıtlı olması gerekiyor. Bu iki şart odamıza üyelik için yeterli.

Biliyorsunuz Bodrum´da narenciye satışa sunulduktan sonra yeterli pazarı bulamadı. Biz oda olarak bununla ilgili çalışmalarda yoğunlaştık. Bitez´de yapılan Mandalina Festivali´ne oda olarak bizde destekte bulunduk. Yine Mandalina Festivali´nde mandalinanın tanıtılmasında ve pazarlamasında etkili olarak bir panel düzenledik. Bu faaliyetlerimizi Tarım Bakanlığı´nın vermiş olduğu Tarım Danışmanlığı ile  Tarım Bakanlığı sözleşmesi ile bedelsiz ayda bir rapor sunularak  bölgemizde tarım danışmanlığı hizmeti vermekteyiz. Birincisi Mumcular-Kızılağaç Ziraat Bölgesinde, bir diğer Mühendisimizde Turgutreis bölgesindeki beldelerimizde fayda göstermektedir.

Bodrum´da narenciye, meyve suyu fabrikasını geliştirme çalışmaları yürütüyoruz fakat en önemlisi bu yıl yapacağımız Tarım ve Gıda Festivali´nde bir gıda laboratuarı kurularak kaliteyi arttırarak, yakınımızda bulunan Yunan Adaları gibi yerlere dağıtımını yapmak arzusundayız. Bunu başarırsak geçen yıl sadece Kos Adası´nda yaptığımız görüşmelerimizi, Kos´taki Ziraat Odası Başkanı ile görüştük, bu yıl bütün adalarda görüşme yapıp diyaloglar kurularak Tarım ve Gıda Festivali´mizi uluslararası bir boyutta ve ticarete elverişli hale getirmek konusunda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Biz üyelerimize daha iyi hizmet ve daha iyi ekonomik koşullar verebilmek için BOTAZ (Bodrum Tarım Ziraat İşletmesi)ni kurduk. Burada gübre, tohum, fide vs. satışlarımızı sürdürmekteyiz. Ziraat Mühendislerimiz, sahada hangi hastalık var, bununla ilgili gereken önlemleri, hangi ilaçların kullanılması gerekiyor. Bunlarla birlikte işletmemizin daha bilinçli ve daha ekonomik bir şekilde üyelerimize hizmet götürmeyi planlıyoruz. Üyelerimizi Tarım Danışmanlığı konusunda da davet ediyoruz. Bize müraacat ettiklerinde, kendilerine ulaşıyoruz. Ziraat mühendislerimiz ayda bir raporlayarak odamıza bilgi veriyor, bizde bunları bakanlığa gönderiyoruz. Ziraat Mühendislerimizin maaşlarını da bakanlık ödüyor. Yani bizim Ziraat Odası olarak Bodrum´un da tarım da var olduğuna dair çalışmalarımız sürüyor, büyükşehir ile ilgili ayrıca çalışmalarımız var. Muğla Üniversitesi´nin kurmuş olduğu, toprak, su, yaprak analizi odamız üzerinden büyükşehir aracılığıyla devam ediyor.  
Ayrıca Bodrum´da narenciyeden önce var olan incirin tekrar tarıma kazandırılması konusunda projelerimiz var. Projelerimizde büyükşehir Datça ve Bodrum´u bölge belirledi. En az 5 dönüm bir incir bahçesi yaparak, Bodrum´un incirini eski günlerine götürmeyi hedefliyoruz. Bildiğiniz üzere incirin yaz mevsiminde meyvesi, kış mevsiminde ise kurutulmuşu büyük pazar buluyor. Bu pazarı odamız aracılığıyla çiftçimize destek vererek ilçemizin gelirini arttırma çabasındayız. Ayrıca zeytin üzerinde çalışmalarımız var. Geçtiğimiz yıl, Mazı bölgesinde ve Bitez´de zeytin ağaçlarına ilaçlamalar yaptık. Bu ilaçlamaların doğru ve yerinde yapıldığı konusunda belgeliyiz. Çiftçilerimizden bu konuda müraacatlar olursa, desteklerimiz devam edecek. Geçmiş yıllarda sizin de bildiğiniz gibi Bodrum´da zeytin, badem ve incir üzerine üretim vardı. Bizde Bodrum Ziraat Odası olarak bunun üzerine yoğunlaşmayı planlıyoruz. Bizde bağcılık, badem bilhassa, inciri ön plana çıkararak, üyelerimizi odamıza davet ediyoruz. Tarım danışmanlığı, bilinçli tarım önemli. Bodrum´da organik ve doğal tarımcılığı ön plana çıkarmamız gerekiyor.

Miyase Karlıova: Bodrum´da şu anda organik tarım yapılıyor mu?

Mehmet Melengeç: Şu anda fiilen yapılıyor fakat henüz sertifikası yok. Sertifikalı tarıma bakanlıkta destek veriyor. Biz bu projemizde ziraat mühendislerimizi görevlendirip, organik ve doğal tarımın üzerinde çalışıp eski damak tadını tekrar kazandırmak amacındayız. Büyükşehirlerden Bodrum´a gelen tarım meraklıları, birçok turist var. Yani önümüzdeki günlerde organik ve doğal tarım konusunda çalışmalarımız sürecek.

Miyase Karlıova: Teşekkür Ederiz, verdiğiniz bilgiler için... Yeni Projelerinizde görüşmek dileğiyle diyorum.

Mehmet Melengeç: Çökertme Gazetesi´ne bende Bodrum Ticaret Odası adına teşekkür ediyorum her projemizde, destek olup bizi yanlız bırakmadığı için.