Bodrum Deve Güreşi Festivali Kortej Yürüyüşü İle Başladı

Kızılağaç Deve Güreşi Arenasında bu pazar günü düzenlenen ?Bodrum Deve Güreşi Festivali? öncesi güreşçi develer, Bodrum ilçe merkezinde kortej yürüyüşü yaptı.

Tarih: 01.01.0001 00:00 624
Bodrum Deve Güreşi Festivali Kortej Yürüyüşü İle Başladı

Bodrum Belediyesi tarafından Kızılağaç Deve Güreşi Arenasında Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon´un himayesinde düzenlenen Bodrum Deve Güreşi Festivali´ne katılacak develer, kortej yürüyüşü yaptı. Festival öncesi Bodrum Otogarında toplanan güreşçi develer, Cevat Şakir Caddesi´nden Neyzen Tevfik Caddesi boyunca deve sahipleriyle birlikte marinaya kadar yürüdü. Korteje vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi. 

 

Yürüyüşe katılan develeri, kortejin son durağı marinada, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon karşıladı.

 

Bodrum yarımada halkını pazar günü yapılacak olan güreş festivaline davet eden Mehmet Kocadon, ?Özellikle gördüğünüz gibi muhteşem bir atmosfer var. Esnafın ilgisini de görüyorsunuz. Deve güreşi Bodrum´umuzun örf ve adetlerinden, kültürlerindendir. Çok eski yıllardan gelen örf ve adetimizdir. Tabi ki bu örf ve adetleri, bu kültürü devam ettirmek, bizim en büyük görevlerimizden birisi. Çünkü her zaman söylüyorum; bir toplumu yok etmenin en kolay yolu; örflerini, adetlerini yok etmektir. Tüm bunlar yok olunca da, yozlaşan bir topluma doğru gideriz. Deve güreşlerimiz bizim bir kültürümüzdür. Bunun devamı için de hep beraber mücadele ediyoruz. Gördüğünüz gibi tam bir festival havasında geçiyor. Zaman zaman eleştiriler alınıyor zaman zaman bazı söylemler yapılıyor ama şu gördüğünüz develerin değeri 250.000 TL´den başlayıp 750.000 TL´ye kadar gidiyor. Hiç kimse devesinin zarar görmesini istemez. Ve bu güreşler, profesyonel hakemler eşliğinde yapılıyor. Dikkat ettiyseniz risk minimum. Yani bugün futbol maçındaki basketbol maçındaki spor müsabakalarındaki risk ne ise bizim deve güreşlerimizde de risk aynı. Onun için zaman zaman bu eleştirileri alıyoruz ama böyle eleştiriler almamız, bizim örf ve adetlerimizden, kültürlerimizden vazgeçeceğimiz anlamına asla gelmez. Bizden sonraki nesillerde de en iyi şekilde bu adetlerimiz, kültürlerimiz devam edecektir. Bugün bunun en güzel örneği, şu marinadaki gördüğünüz atmosferdir. Hem Bodrum ekonomisine hem de Bodrum esnafına müthiş bir canlılık kazandırmıştır. Onun için özellikle bu kültürü yaşatmaya çalışan deveci kardeşlerimize en büyük desteği veren Bodrum yarımadası halkına ve Ege bölgesi halkına bir defa daha teşekkür ediyorum. 150´ye yakın deve ile bu güreşler yarın yapılacak. İnşallah hava da müsaade eder de, Ege bölgesinin en büyük güreşlerinden bir tanesini Bodrum´da yapmış oluruz? dedi. 

Develere yağmurluk giydirdiler


- Arenaya çıkan Develer kıyasıya mücadele etti

Bodrum Belediyesi tarafından düzenlenen Geleneksel Bodrum Deve Güreşi Festivali´nde 150 deve kıyasıya güreşti. Yağmur yağma ihtimaline karşı develere giydirilen yağmurluklar ise renkli görüntüler oluşturdu. Kızılağaç Deve Güreşi Arenasında sabah saatlerinde başlayan Bodrum Deve Güreşi Festivalinde Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinden getirilen 150 deve kıyasıya mücadele etti. Güreşleri izlemeye gelen yaklaşık 10 bin kişi, yanlarında getirdikleri mangal ve semaverlerle piknik havasında güreşleri izledi. Vatandaşlar, davul zurna sesleri arasında dikkatle deve güreşlerini seyretti.
Özel olarak dikilen havutlarını kuşanıp rengarenk süslenen develerin arenadaki güreşleri ise kıyasıya sürdü. Özellikle baş develerin güreşleri hem seyircilere, hem de deve sahiplerine büyük heyecan yaşattı. Güreşlerde bazı develer güreşleri yarıda bırakarak sahadan kaçmaya çalıştı. Saha etrafında koşturan develer, saha görevlilere zaman zaman zor anlar yaşattı. Güreşmek istemeyen bazı develeri de sahipleri güreşe sokabilmek için uzun çaba harcadı.

Develere yağmurluk
Yağmur yağma ihtimaline karşı Deve sahiplerinin Develerine özel olarak diktirdikleri yağmurluklarını giydirdikleri görüldü. Develerin üzerindeki yağmurluklar oldukça dikkat çekti. Deve güreşleri arenasında bekleyen Develer daha sonra güreş alanına giderek kıyasıya güreşti.
Davul ve zurnalar eşliğinde ekibiyle beraber alana gelen Bodrum Belediye Başkanı Kocadon halkı selamladı. Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, ?Yıl 1989. İlk defa bir deve güreşi yapıyoruz. Üzerinden yıllar geçti. O günden beri hep sizle beraberim. O günden beri örf, adet ve kültürümüze sizlerle beraber sahip çıkarak bugün dünya barış topluluğu gibi yaşayan bir Bodrum oluşturduysak işte bugün en büyük eseri sizlersiniz güzel insanlar. Bir toplumu ayakta tutan örf, adet ve kültürleridir. Bugün bu güreşlerde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Beni yaratan siz güzel insanların huzuru için hepinizi sevgiyle, saygıyla selamlıyorum? dedi.
İyi Parti´den Bodrum Belediye Başkanı adayı Mehmet Tosun´da Deve Güreşi alanına gelerek güreşleri izledi. Güreşe gelen halkla bir araya gelen Tosun, Örf ve adetlerimize sahip çıkmalıyız? ifadelerini kullandı.
MHP Bodrum ilçe Başkanı Ömer Vardan ve Ak Parti İlçe Başkanı Ömer Özmen de deve güreşlerini izlemeye geldi.
Güreşler, akşam saatlerine kadar sürdü.