BODER 25 YAŞINDA

Çeğrek asırdır Bodrum otelcilerine hizmet eden Bodrum Otelciler Derneği ( BODER ) 25.yaşını kutlamanın mutluluğunu yaşıyor.

Tarih: 01.01.0001 00:00 840
BODER 25 YAŞINDA

BODER `in 1999 yılından bu güne kadar kaptanlığını yapan Bodrum`un ilk turizmcilerinden, efsane başkan Halil Özyurt "Borum dünyanın en önemli destinasyonlarından biri vr Bodrum şu anda hak ettiği yerde değil"diyor...

1989 yılında kurulan ve bu sene 25 yaşında olan BODER kuruluş amacı olan, otelcilerin, konaklama sektöründeki işletmecilerin sıkıntılarını çözme misyonu Bodrum otelcilerinden aldığı güçle sürdürüyor. BODER`e 1990 yılında katılan, BODER Başkanı Halil Özyurt  güleryüzlü, çözümcül, pozitif yapısı ile adeta kurunun simgesi olmuş. 1999 yılına kadar BODER’in her kademesinde görev yapan, yönetim kurulu üyeliğinden sonra, üyelerin çoğunluğunun oy vermesi ile BODER başkanı olan ve o günden bu güne kadarda başkanlık yapan efsane isim Özyurt; Bodrum Esnaf Odası Başkanı Mustafa Danacı’dan sonra en çok dernek başkanlığı yapan kişi ünvanını da almış.

Bodrum’da 25 yıl sonra ne değişti

Bodrum 60 yıllarda turizm işine pansiyonculuk ile başladı. 70 ve 80 li yıllarda Turgut Özal zamanında, grup turizmi yapıldı. Tabii bununla beraber belirli sıkıntılarda başladı. Şimdi gelen turist ve misafirlerimize bazı şeyler yetmiyor. Tesislerimizde turistlerimizi nasıl daha güzel ağırlarız, nasıl memnun edebiliriz sorunları da yok değil. Tesisleri yenilememize rağmen, turist tesisten çıktığı zaman, bütün şehrin de hazır olması gerekiyor. Burada yerel idarelerimizle beraber bütün, STK lara da büyük görevler düşmektedir. Burada bir kişinin bin kişiyi getirmesini de sağlamamız gerekmektedir. Bunun için BOTAV ve BODER olarak yurtiçi ve dışında tanıtım faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. Bu yıl 27 fuara katılıyoruz. Yeni alternatif pazarlar araştırmaktayız.

Turizm Çalışmaları nasıl gidiyor?

Kültür turizmi, sağlık turizmi, spor turizmi (...ki bu sene squash başladı), rafting, kongre turizmi için çalışmalarımız bulunmaktadır. Bodrum’da tarihi ön plana çıkarıp, deniz kum, güneşten ibaret olmadığını anlatmalıyız. Bodrum’un yöresel yemeklerini tanıtmalıyız. Çünkü mutfak turist için çok önemlidir. Sağlık turizmi yapmalıyız.  Kos (İstanköy) Hipokratın doğduğu yerdir ve Bodrum’dan bitkiler alınarak tedavi yapılırdı. Biz otlarımız da tanıtmalıyız. Bodrum’un havası Astım hastalarına birebir iyi gelmektedir, buda çok önemli bir detaydır. Sağlık ve kültür turizmini ön plana çıkarmak için çalışmalarımıza devam etmekteyiz.

Kaç yatak kapasitesi var

İlk yıllar 500 yatak vardı Bodrum’da, 90’lı yıllarda 10 bin civarındaydı. Şu anda Bodrum 100 bin yatak kapasitelidir. 85 bin otel konaklama tesisleri ve 15 bini de deniz üzerinde bulunmaktadır. Bodrum Deniz turizmi ile de Gökova’ya açılan kapıdır. Gelen misafirlerimize bu koyları da en güzel şekilde tanıtmaktayız.

Sorunlar nelerdir

Devlet Bodrum’a teşvik vermelidir ve Bodrum’un alt yapısı da yatak miktarına uygun olmalıdır. Mesela Belek ve Kemer’de turizm öncesi şehrin alt yapısı hazırlandı. Büyük tesislerde günün koşullarına göre modernce hazırlandı. Bodrum’da devletin teşviki olan otel yok. Rekabet artışları dünyada turizmi de etkilemektedir. Devlet küçük faizler vererek işletmelerin kendisini yenilemeleri için yardımcı olmalıdır. Bu sıkıntılarımızı atlatmamız lazım belediyeler son yıllarda buna çok önem veriyorlar ve çalışmalar hızlandı.

BODER’in Kazandırdıkları nelerdir?

Kalite standartlarını oluşturarak hizmetlerimize devam ediyoruz. Turofed (Türkiye Otelciler Birliği Federasyonu) in yönetim kurulunda olmam Bodrum otelcileri için büyük ayrıcalık. Çünkü Bodrum`un sorunlarını direk en yetkili mercilere götürme ve çözüm isteme şansım var. Tüm sorunlara vakıfım. Çözümlerimde hazır ama; her şeyde olduğu gibi bürokraside sabır istiyor. Konaklama tesislerinin sorunlarını resmi makamlara ulaştırırken, BOTAV (Bodrum Tanıtım Vakfı) Başkan yardımcılığım sayesinde de yurt içi ve yurtdışı fuarlara katılarak taıtım faaliyetlerini de bizzat yürütmekteyim. Tabii daha önceki yıllarda Boder Yönetim Kurulunda bulunmuş, önce otelcilerin meslektaşı olan Bodrum Belediye Başkanımız Mehmet Kocadon`un destekleri de bizler için gurur kaynağı. Kısaca Bize emanet edilen bu güzel dünya kentini gelecek kuşaklara bırakmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Gençlere çok güveniyorum ve her zaman onlara destek verip önlerini açmaya gayret ediyorum. İlk otelimi açtığımda bende

Boder gibi gençtim.

25.yıl sürpriziniz var mı ?

Var. Türofed`in Antalya`daki 4.olağan kongresinde Belediye Belgeli otellerinde oy hakkı olması için büyük mücadele vermiştik. Bu mücadeleyi kazandık. Tüm Belediye Belgeli otellerimize hayırlı olsun. Bundan böyle Bakanlık Belgeli oteller gibi onlarda kailte standartlarını yükseltmek için oy kullanabilecekler.

Peki Boder ne bekliyor?

Dernek için Bütün herkesin çaba sarf etmesi gerekiyor ve işletmeler el ele verip katkıda bulunmalıdırlar. BODER üyesi olarak, bizim aklımıza gelmeyen sorunların çözümleri için ufuk açmaları gerekmektedir. BODER çatısı altında daha fazla çalışarak, üye değilse üye olarak katkılarını bekliyoruz. Çözüm üretirken, eğitim, sağlıkla ilgili her konuda otel çalışanlarının belgesi olmalıdır ve daha kaliteli hizmet vermek için canla başla çalışılmalıdırlar.

2015 sezonu ile ilgili görüşleriniz

2015 yılının turizm ve ekonomi alanında Bodrum’a hayırlı olmasını diliyorum. Ben bu seneye göre gelecek sezonun iyi geçeceğini tahmin ediyorum. Bu sene yurtdışından gelen turistte % 2 lik düşüş gözükmekte ancakyerli pazarda da %  20 lik artış var. Yurtdışı sayısını daha profesyonelce çalışmalar yaparak; Alternatif ülkeler araştırarak arttırmalıyız. Öte yandan 2 yıldır Türki Cumhuriyetleri`nden ve Müslüman Ülkelerden gelen misafirlerimiz için özel Ramazan paketleri hazırlayarak, iftar ve sahur menüleri oluşturuyoruz. Tabii %35 `e varan indirimlerde uyguluyoruz. Bu uygulama 2015`de de devam edecek.` senedir Balkan Ülkeleri, Bulgaristan, Sırbistan, Makedonya gibi ülkelerde Bodrum`u tanıtmaya çalışıyoruz. Bu çabaların sonucunda da Polonya çalışmalarımız meyvelerini verdi ve bu sezonun hit misafirleri onlar oldular. Kuzey Avrupa ve Çin pazarında bu yıl çok ümitliyiz. Kazakistan, Azerbeycan, Arap dünyası pazarlarına da ağırlık vermeye devam etmekteyiz.. Bodrum’un BODER olarak turizmden daha büyük payı alabilmesi için çalışmaktayız. Otelcilerimizin her zaman yanındayız. Meslektaşlarım ve üyelerimden çaba sarf etmelerini istiyorum. Bodrum İçin, turizm için gayretleri bekliyorum. Gelen her turist bizim evimize gelen misafirden hiç farkı yoktur. Bu yüzden onları gerçek fiyat politikaları, misafirperverlik ve profesyonel hizmetle misafirlerimizi en güzel şekilde ağırlamalıyız.

Özyurt Turizm Bakanı Hüseyin Çelik’in de görüşlerini çok beğendiklerini belirterek şöyle konuştu:”Sayın Çelik’inde söylediği gibi ; “Biz Bodrum’da da toprağa iyi davranmıyoruz. Turizmin bize getirilerini sağlayan imkanlara iyi davranmıyoruz. Havaya ve suya iyi davranmıyoruz. Kültüre iyi davranmıyoruz. Bunların da bizim üzerimizde hakkı var. Bundan sonrasında şunu açık bir biçimde ortaya koymamız gerekiyor. Kamunun zaten sizin önünüze engel çıkarması gibi bir durum kamunun kendi kendini sabote etmesi anlamına gelir “Bir ülke hikayesi olduğu sürece kendisini tanıtır. Hikayeniz olmadan sadece denizinizi tanıtırsanız deniz her yerde var. Sadece kum güneş tanıtırsanız o her yerde var.  Ama bakın Türkiye’nin bir hikayesi var. Tıpkı Bodrum’unda birçok hikayesi olduğu gibi….