BM TEMSİLCİSİNDEN BAŞKAN KOCADON´A TEŞEKKÜR

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği Türkiye Temsilci Yardımcısı Karim Atassi, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon´u ziyaret ederek duyarlılığından dolayı teşekkür etti.

Tarih: 01.01.0001 00:00 321
BM TEMSİLCİSİNDEN BAŞKAN KOCADON´A TEŞEKKÜR

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği Türkiye Temsilci Yardımcısı Karim Atassi, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon´u ziyaret ederek duyarlılığından dolayı teşekkür etti.

Bodrum Belediyesi Başkanlık Makamında gerçekleşen ziyarette BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Türkiye Temsilci Yardımcısı Karim Atassi´ye BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Türkiye Politika Geliştirme Birimindeki Mülteci Koruması görevlilerinden Gökçe Saraydın ve Fatin Allamii eşlik etti.

Karim Atassi ziyarette yaptığı açıklamada, Türkiye´nin göçmenlere göstermiş olduğu cömertlikten dolayı minnettar olduklarını, konuyla ilgili belediye ve sivil toplum örgütleriyle bağlantı halinde bulunduklarını ifade ederek şunları söyledi:

?Son zamanlarda bölgenize yüksek sayılarda gelmeye devam eden göçmenlere göstermiş olduğunuz cömertlikten dolayı teşekkür etmek istiyoruz. Belediye ve sivil toplum örgütleriyle bağlantı halinde bulunuyoruz. Bu temaslar içerisinde sizlerin en ön saflarda bulunduğunu ifade ederek bu insanlara destekte bulunan bizlerin, daha başka nasıl destek verebiliriz bunu konuşmak içinde buradayız. Ülkelerinde artan şiddet olaylarından dolayı ülkelerini terk edip Türkiye´ye sığınmak zorunda kalan insanlara Türkiye´nin göstermiş olduğu aşırı cömertlikten dolayı minnettarız. Biz birçok ülkede de Türk modelinin tekrarlanması için davette bulunduk. Türkiye´ye komşu Avrupa ülkelerinin hepsine kapılarını, sınırlarını açık tutup bu insanların geçebilmeleri için hukuki yolların oluşturulması için davette bulunduk. Ancak görüyoruz ki sesimiz, maalesef yeterince duyulmadı. Bizler, bu Avrupa ülkelerinden, Türkiye gibi sınırlarını açaraktan bu insanları hukuki yollardan kabul etmelerini istedik. Bu hukuki yolları sıralayacak olursak; vize verilmesi, 3. ülke olanaklarının tanınması diyebiliriz. Son zamanlarda artık Avrupa ülkelerinin konuya dahil olduklarını ve bu sorunların çözümüne katkıda bulunduklarını görmek bizleri mutlu ediyor. Biz Birleşmiş Milletler olarak bu soruna pozitif olarak yaklaşarak sorunun boyutunu azaltacağını düşünüyoruz.?

KOCADON: ?YAŞANAN OLAYLAR YEREL YÖNETİMLERİN GÜCÜNÜ AŞMIŞTIR?

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon ise Karim Atassi´ye ve beraberindekilere, özellikle yaşanan insanlık dramının en yüksek olduğu bu günlerde kendilerini ziyaret etmelerinden dolayı büyük mutluluk duyduğunu ifade etti. Kocadon, umut yolculuğuna çıkan insanların dramlarına şahit olduklarını ifade ederek, ?Önce şunu belirtmek isterim ki Suriyeli olayı bir algı. Bugün umuda yolculuğa çıkan insanlar, sahil güvenlikler tarafından yakalandıkları zaman bunların içinde sadece 10 tanesi Suriyeli, geri kalanı da değişik ülkelerden. Bunların içinde Pakistanlısı var Afganistanlısı var Afrikalısı var. Ortadoğu´daki karışıklık yeni başlamış bir karışıklık değil. 3 yıldır karışıklık var, Suriye ve diğer yerlerde. Bugüne kadar da Bodrum´a hiç böyle bir akın olmamıştı. Bu akımı başlatan da yine maalesef Avrupa ülkelerimizin bazı başbakanlarının ?eğer sınırlarımıza kadar gelirlerse alırız´ ifadesidir, bunu ön plana çıkaran. Dikkat ettiyseniz en yakın bir Avrupa Birliği üyesi ülkesinin en yakın olan adasına gitmeye çalışıyorlar. İşte o adalardan en yakın olanlardan bir tanesi de Bodrum´da Kos adasıdır. Onun için de bir umut oldu insanlara, bu devlet başkanlarının söylemiş olduğu şeyler ve müthiş bir akım başladı. Bodrum, Türkiye´nin en medeni insanlarının yaşadığı bir bölgedir. Dünyanın her yerinden insanlar Bodrum´da dünya barış topluluğu gibi yaşarlar. Bodrum´un halkına baktığımızda da en büyük özelliği hoşgörüsünün yüksek olması, misafirperverliği ve paylaşımcı ruhunun çok fazla olmasıdır. Mülteciler Bodrum´a gelmeye başladığında, bizler Bodrum halkı olarak ve yerel yönetim olarak kendilerine sahip çıktık. Yemeklerini verdik, çocuklara oyuncak verdik ama o kadar çok gelmeye başladılar ki artık parklarda sokaklarda yatmaya başladılar. Ve hijyenik şartlarda çok fazla zorlanmaya başladık. Onlara bu hijyenik şartları sağlayan ortamlar oluşturduk ama onların burada kalmak gibi niyetleri yoktu. Onların tek derdi umuda yolculuktu. 5 aydır hep şunu söylüyorum: bu konu yerelin gücünü aşmıştır, ülkeler arası bir sorun haline gelmiştir.? şeklinde konuştu.

Mültecilerin akrabalarına ulaşmak için bütün riskleri göze aldığını da belirten Başkan Kocadon, ?Geçen hafta Bodrum´da meydana gelen acı dramı bütün dünya ile birlikte yaşadık. Bu insanlar 5-6 ayı aşkın bir süredir Bodrum´da bulunmaktalar ve ben bu altı aylık dönemde hep şunu söyledim: ´bu yaşananlar yerel yönetimlerin gücünü aşmış ve ülkeler arası bir sorun haline gelmiştir. Dünya liderlerinin bir araya gelerek bu sorunu bir an önce çözmeleri gerekmektedir´ dedim. Son yaşadığımız acı olaydan sonra gerek İçişleri Bakanlığı gerekse emniyet güçlerimiz, insan tacirliği yapan kişi ve örgütleri takip ederek birçoğunu yakaladılar. Bu yakalamalar sonucunda bu umuda yolculuk dediğimiz olaylar Bodrum´da biraz daha yavaşladı.? dedi.

KOCADON, KARİM ATASSİ ARACILIĞIYLA AVRUPALI LİDERLERE DE MESAJ YOLLADI

Başkan Kocadon konuşmasının devamında ise ?Avrupa ülkelerinin liderlerine iletmek istediğim bir mesajım olacak. Başkanların yapmış oldukları ?iki bin kişi ya da üç bin kişiyi alırız´ şeklindeki açıklamaları, denizde yaşanan faciayı karaya taşıyacaktır. Çünkü bu açıklamalar ile birlikte müthiş bir insan akımı ve izdihamı yaşanmaya başlandı. Binlerce insan üst üste çıkarak, birbirini ezerek trenlere ulaşma savaşına başladılar. Bu durumda Avrupa liderlerinin hiç olmazsa bir araya gelerek ´biz şu kadar sayıda insan kabul edeceğiz ve bu insanların sağlıklı, güvenilir ortamlarda geçişlerini sağlayacağız´ mesajları vermeleri gerekir. Umuda yolculuğa çıkan insanların tek derdi, en yakında bulunan akrabalarına hızlıca ve sağlıklı bir şekilde ulaşmak. Onların Almanya, İngiltere, Fransa, Hollanda ve Kanada gibi birçok ülkede yaşayan akrabalarına ulaşmaya çalıştıklarını biliyoruz.? diye konuştu.