AT VE EŞEKLERE ÖZGÜRLÜK

YÜK TAŞIMA SEZONU BİTTİ DAĞLARDA ÖZGÜRLÜĞÜN TADINI ÇIKARIYORLAR

Tarih: 01.01.0001 00:00 324
AT VE EŞEKLERE ÖZGÜRLÜK

Aydın’ın dağ köylerinde en az motorlu araçlar kadar değerli olan at ve eşekler yük taşıma sezonu bittiği için özgürlüğün tadını çıkarıyor.  
Türkiye’nin en batısında yer alan Aydın’da her geçen gün motorlu teknolojiler insan hayatındaki yerini pekiştirse de hala at, eşek ve katırlar dağ köylerinde insanların en önemli yardımcıları olma özelliğini yetirmiş değiller. Tarım memleketi olan Aydın’da incir, kestane ve zeytin hasadı döneminde dağ köylerinde motorlu araçların ulaşmadığı noktalardaki ürünlerin taşınması işleminde kullanılan hayvanlar hasat sezonuna kadar yaylalara bırakılıyor. Zeytin, kestane ve incir sezonlarında araçların ulaşmadığı yerlerden yük taşımacılığı yapılan at ve eşekler şimdi yaylalarda bir dahaki yük sezonuna bekliyor.
Söke Beşparmak dağlarında başıboş gezen at, eşek ve katırlar yaklaşan incir sezonu öncesi özgürlüğün tadını çıkarıyorlar. Atlarını boş hasat sezonunda yaylara bıraktıklarını kaydeden köylüler, boş hasat zamanlarında yük hayvanlarının hem aile ekonomisine yük olmadan bir sezonu yaylada geçirdiğini hem de hayvanların açık havada daha iyi beslenerek yük sezonuna iyi hazırlandığını söylediler.