AKP Muğla İl Başkanı Kadem Mete Gökova Körfezi Hakkında Basın Açıklamasında Bulundu.

?Biz Vatandaşımızın mağduriyetini gidermek için mücadele veriyoruz?

Tarih: 01.01.0001 00:00 479
AKP Muğla İl Başkanı Kadem Mete Gökova Körfezi Hakkında  Basın Açıklamasında Bulundu.

AKP İl Başkanı Kadem Mete yaptığı açıklamada ?Değerli basın mensupları arkadaşlarım. Bilindiği üzere son günlerde bazı sit alanlarının imara açıldığı, doğanın tahrip edileceğine yönelik bir takım iddialarla Muğlalı hemşerilerimizi yanlış bilgilendirmeye yönelik açıklamalar yapılıyor.Öncelikle belirtmeliyim ki burada yapılan çalışma asla ve asla doğayı tahrip etmek, sahip olunan güzellikleri birilerine rant kapısı haline getirmek gibi bir amacın ürünü olamaz. Bu çalışma vatandaşımızın mağduriyetini gidermek maksadıyla yapılan , ilimizde gerçekleştirilen, stklar dahil geniş bir katılımın sağlandığı üç ayrı ilçede gerçekleştirilen toplantıların ve 11 bağımsız bilim adamı tarafından yürütülen bir çalışmanın sonucudur . Bu çalışmalar sonrasında bahsedilenin aksine Gökova körfezindeki sit alanları 36,282 hektardan 44,021 hektara yükseltilmiştir. Daha çevreci bir anlayışla hareket edildiği rakamlardan dahi anlaşılmaktadır. Bununla beraber önceden cetvelle belirlenen sınırlar artık şimdi doğal eşikler ( dere, teğe, sırt, akarsu , yol, ekolojik yapı vb) baz alınarak arttırılmıştır.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünce 2014 yılından itibaren Ülkemizin bütününde başlatılan Doğal Sit Alanlarının yeniden değerlendirilmesi çalışmalarında şu bilgilere hepimizin sahip olması gerekmektedir.
Doğal Sit Alanlarında daha önce kullanılan
1. Derece doğal sit alanı,
2. Derece doğal sit alanı ve
3. Derece doğal sit alanı
derecelendirilmesi yerine yeni yapılan çalışmalarda Uluslararası Doğayı Koruma Birliğinin;
A- Kesin korunacak hassas alan,
B- Nitelikli doğal koruma alanı ve
C- Sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı kriterleri kullanılmaktadır.
Kesin korunacak hassas alanlar eski 1.derece sit statüsünün karşılığı değildir.
Kesin korunacak hassas alanlar 1.derece doğal sit statüsünden daha üst bir koruma statüsü sağlamaktadır. Örneğin 1.derece doğal sit alanlarında tek katlı günübirlik tesis yapma imkanı varken kesin korunacak hassas alanlarda hiçbir inşaî faaliyete imkan verilmesi söz konusu değildir. Kesin yapı yasağı vardır.
Kesin koruncak hassas alanlarda sadece bilimsel araştırmalara (Ekolojik sistemin, doğal yaşamın gözlenmesi gibi) izin verilebilir, devrilen ağaçların dâhi kaldırılmasına izin verilemez. Kesin korunacak hassas alandaki özel mülk sahiplerinin mülklerine herhangi bir tasarruf imkanı inşaat, tarım vb. kalmadığından Devlet tarafından kamulaştırma zorunluluğu getirilmiştir.
Eski 1.derece doğal sit statüsünün karşılığı olarak nitelikli doğal koruma alanları eş değerlik arz etmektedir.
Yukarıda da ifade edildiği gibi eski 1.derece doğal sit alanlarında tek katlı günübirlik tesisler yapılabilmekte iken nitelikli doğal koruma alanlarında da yine tek katlı ahşaptan bungalov türü ve çadır gibi doğayla aykırılık teşkil etmeyerek bütünleşecek türde yapılara izin verilebilecektir.
Nitelikli doğal koruma alanlarında, taş, toprak, kum dahi alınamaz, toprak, çöp, cüruf dökülemez, taş, tuğla, mermer, kum ve maden ocağı açılamaz. Görüldüğü gibi tamamen eski 1.derece doğal sit alanı özelliklerine haizdir. Özetle ifade etmek gerekirse;  Kesin korunacak hassas alanlar eski 1. 2. 3. derece doğal sit statüsünün üzerinde bir koruma statüsü içermektedir. Eski 1.derece doğal sit statüsünün karşılığı, Nitelikli Doğal Koruma Statüsüdür. Sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı statüsü eski 2.ve 3.derece doğal sit statüsüne karşılık gelmekte ve düşük yoğunluklu inşaata izin vermektedir.
Bu genel ilkeler açısından değerlendirildiğinde Muğla Gökova Bölgesinde;
Eski 1. 2. ve 3.derece doğal sit alanlarının toplamı 36.282 ha´dır.
Bu alanın 35.528 ha kısmı 1.derece, 754 ha´lık kısmı 3.derecedir.
Yeni yapılan Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporları doğrultusunda doğal sit alanı olarak belirlenen alanın toplamı 44.021 ha´dır.
Bu 44.021 ha alanın, 14.991 ha´lık kısmı Kesin Korunacak Hassas Alandır.
Yani 1.derecenin de üstünde koruma statüsü verilmiştir.
26.979 ha´lık kısmı Nitelikli Doğal Koruma Alanı olarak tescil edilmiştir.
14.991 ha + 26.979 ha = 41.970 ha´lık alan, yani eski 36.282 ha´lık toplam sit alanından daha büyük bir alana 1.derece ve üstü doğal sit statüsü verilmiştir.
Sadece mevcut yerleşim yeri olan 2.051 ha alan sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı olarak tescil edilmiştir. Bu alanda sadece ve sadece mevcut yerleşim yerlerindeki vatandaşlarımızın mağduriyetlerine son vermeye yönelik kendi arazisi üzerinde sınırlı yapılaşma imkanı vermektedir.
Bu itirazı yapanlar o mahallelere gittiklerinde vatandaşlarımızın yüzüne nasıl bakacaklardır. Eleştirenler çevreciler karşısında ayrı, mahalle sakinleri karşısında ayrı konuşuyorlar. .
Bütün bunlara rağmen sit alanlarının daraltıldığı, doğal alanların ranta açıldığı şeklindeki tüm ifadeler siyasi ranta yöneliktir. Gerçekleri ifade etmemektedir.
Muğla Gökova Körfezinde daha önce 36.282 ha olan sit alanı 44.021 hektara yükseltilmiştir.
44.021 hektar büyüktür. 36.282 hektardan. 44.021>36.282.
?Herhangi bir şahsın deniz kenarında ki arazisinde yapılan değişiklikle eğer kişi orada bir rant elde etmişse insanlar bununla ilgili iddalar ortaya atabilirler. Okluk Koyu dediğimiz yerde Türkiye Cumhuriyeti´nin Cumhurbaşkanlığı makamı için , mevcut misafirhane yenilenmekte. Bu iddiaları ortaya atan Chp yetkililerine şunu sormak lazım. Bodrum´da denize sıfır beş katlı tesisler yapılırken, bırakın üç katı beş katlı tesisler yapılırken bunların imarlarını yapan, kaçak yapılara göz yuman hangi belediye.
Şu anda Marmaris, Milas gibi belediyeler hangi siyasi partide. 20 bin kaçak yapının kaçı bu belediyeler sınırları içerisinde. Belediyeler hangi kaçak yapıya hangi önlem almışlar da yirmi yıldan bu yana neden bu kadar kaçak yapıya ve ranta müsaade etmişler. Türkiye Cumhuriyetine yapılan ve herkesin ortak malı olan bir yapının üç katlı olması bunları rahatsız eder hale gelmiş. Orada zaten merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından yaptırılan bir misafirhane vardı. Devletimizin büyüklüğüne yakışır bir şekilde yenilenecek misafirhanede nice devlet başkanları ağırlanacaktır. Bu konuyu dert edenler kaçak yapıları da kendilerine dert edinsinler .
?Biz bu düzenlemeyle mevcut mahallerde yaşayan vatandaşlarımızın mağduriyetini gidermeyi , kendi arazilerinde kendi çocuklarına ev yapamayan insanımızın sorunlarına çözümü ve gerçek sit alanlarının bilim adamlarının yaptığı bilimsel çalışmalar ışığında yeniden değerlendirilerek daha güçlü bir koruma statüsüne kavuşmasını amaçladık.
Böylesine yerinde bir çalışmayı bilgi sahibi olmadan eleştirenler tamamen algı operasyonu yapmaktadırlar. Bizim görevimiz vatandaşımıza doğruları anlatmaktır. dedi.