AĞAÇ KESİMİNİ KÖYLÜ ÖNLEDİ

Çam Balı üretiminin önemli merkezlerinden Muğla´nın Marmaris ilçesinde, Orman İşletme Müdürlüğü´nce orman yangınlarını önlemek amacıyla yol kenarındaki çam ağaçlarının kesilmesi, arıcılar tarafından çam balı üretimindeki verimin azalacağı gerekçesiyle dur

Tarih: 01.01.0001 00:00 433
AĞAÇ KESİMİNİ KÖYLÜ ÖNLEDİ

Çam Balı üretiminin önemli merkezlerinden Muğla´nın Marmaris ilçesinde, Orman İşletme Müdürlüğü´nce orman yangınlarını önlemek amacıyla yol kenarındaki çam ağaçlarının kesilmesi, arıcılar tarafından çam balı üretimindeki verimin azalacağı gerekçesiyle durduruldu.

Marmaris Orman İşletme Müdürlüğü, yol kenarındaki sık çam ağaçlarının orman yangını tehlikesini artırdığı gerekçisiyle Marmaris´e bağlı Karacasöğüt Mahallesi Ovacık mevkiindeki 3 kilometrelik orman yolu üzerinde ağaç kesimi başlattı. Geçimini arıcılıkla sağlayan köylüler, sabah orman işçilerinin kesime başlaması üzerine kesim alanında toplandı. Çalışmayı durduran işçiler kesim yapılmasına izin vermedi. Bunun üzerine Orman İşletme Müdürü Hakan Zeybek ve Marmaris AK Parti İlçe Başkanı Hasan Engin köylüleri ikna etmek için bölgeye gitti. Zeybek, kesimin özellikle yol kenarında bulunan sık ağaçların orman yangını tehlikesini artırdığı için yapıldığını söyleyerek köylüleri ikna etmeye çalıştı. Ancak arıcılıkla uğraşan köylüler, kesimin bal üretimini etkileyeceğini savunarak karşı çıktı. Orman İşletme Müdürü ile köylüler arasında yapılan görüşme sonunda ağaç kesiminin çam balı hasadından sonraya bırakılmasına karar verildi.

Konuyla ilgili gazetecilere açıklamada bulunan Karacasöğüt Köyü Muhtarı Celal Yavuz, kesimin gereksiz olduğunu savundu. Yavuz, "Kesimi şimdilik durdurduk. Köyümüz arıcılık ve tarımla geçimini sağlıyor. Şu anda çam ağacında bal verim dönemi ve arıcıların kovanlarını çam balı için bu bölgeye getirme zamanı. Bu yüzden burada kesilecek ağaçlar çam balı üretimini azaltacağı düşüncesindeyim. Orman İşletme Müdürümüz de gerekçemizi haklı buldu ve kesimi bal hasat zamanından sonraya bıraktı" dedi.

Arıcılıkla uğraşan Durmuş Tosun ise bölgede çam balı üretiminde basralı alanların kısıtlı olduğunu bu yüzden ağaç kesiminin bal üretimini olumsuz etkileyeceğini ileri sürerek şöyle konuştu:

"Şu anda bölgedeki çam ağaçlarının yüzde 90´ı bal veriminde. Bir çam ağacı bizim için 5 teneke bal ve bir kovan demek. 3 kilometrelik yol boyunca binden fazla ağaç kesileceği söyleniyor. Bal hasadı mevsiminde basralı bir ağaç bizim için altın değerinde. Kesimlerin orman yangınlarını önlemek için yapıldığı ifade edildi. Sık ağaçların yangının büyümesine etken olduğu kısmen doğrudur. Ancak yangın sırasında kozalakların 100 metre hızla diğer ormanlık alana sıçrayarak yangını başka bir bölgeye taşıyabildiği de unutulmamalı."

Basra böceği (Marchalina hellenica), çam ağaçlarında yaşayan, salgıladıkları bal şebnemi (bal çiği, basura) denen maddeden arıların bal yaptığı böcekler olarak biliniyor.